En Sıcak Konular

Kamuoyundan sır gibi gizlenen karar!

10 Haziran 2011 19:31 tsi
CHP'ye zarar vermemesi için kamuoyundan sır gibi saklanan karar ortaya çıktı.

Antalya 1. İdare Mahkemesi, toplu ulaşımda kullanılan akıllı kart sistemi Halk Kart ihalesini, 'açıklık ve rekabete' uyulmadığı gerekçesiyle iptal etti.

Mahkemenin, 2 Haziran günü aldığı karar, seçimler öncesinde CHP'ye zarar vermemesi için kamuoyundan sır gibi saklandı. 8 gün önce sonuçlanan dava kararının dün tebliğ edildiği, karar suretinin bile çıkartılmadığı iddia edildi.

Halk otobüsü esnafı Ömer Aydoğmuş'un, Halk Kart ihalesinin iptali için açtığı dava sonuçlandı. Antalya'da toplu ulaşımda kullanılan ve tartışmaların odağında yer alan akıllı kart sistemi Halk Kart ihalesi mahkeme kararıyla iptal edildi. 2 Haziran'da görülen son duruşmada, Antalya 1. İdare Mahkemesi, Halk Kart ihalesinin KDV hariç yüzde 5'lik işletme payını iptal etti.

İhale gereği işletme payının, KDV hariç olmak üzere yüzde 2'si belediyenin, yüzde 3'ü işletici olan A Kent firmasının oluyordu. Rekabet şartları oluşmadığı için ihalenin yenilenmesi gerekiyor. Mahkeme, iptal kararına gerekçe olarak, Halk Kart ihalesinde 'açık ve rekabet' ilkesinin gerçekleşmediğini gerekçe gösterdi. Mahkeme, Halk Kart'ı kamu hizmetinin ruhuna aykırı buldu.

AK Partili Menderes Türel döneminde uygulanan Antkart ile Antalya Büyükşehir Belediye BaşkanıMustafa Akaydındöneminde alınan kırmızı otobüs ihalelerini de iptal ettiren Aydoğmuş, kararla ilgili “Şeriatın kestiği parmak acımız.” değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi'nin seçimler öncesindeCHPaleyhine koz olarak kullanılmaması için kararın duyulmaması için çaba harcadığı, davadan vazgeçmesi için esnafa baskı uyguladığı söyleniyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir kişi, “Belediye davayı açan kişi üzerine baskı kuruyor. Belediye ciddi baskı uyguluyor, esnaf da zarar verir korkusuyla davadan vazgeçiyor.Seçimöncesi malzeme olmaması için esnaf bayağı tembih gördü.” diye konuştu.

İHALEYİ 20 GÜNLÜK FİRMA KAZANMIŞTI

CHP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği Halk Kart ihalesi, Eylül 2009 tarihinde yapılmıştı. İhaleye 5 firma katılmıştı. Kapalı zarf, azaltma usulüyle yapılan ve 15 milyon lira muhammen bedelle yapılan ihaleyi, Akıllı Kent Ödeme Teknolojileri AŞ (A Kent) firması kazanmıştı.

Firma, rakipsiz kaldığı ihalede, KDV hariç yüzde 5 işletme payıyla en düşük teklifi vermişti. Ancak A Kent firmasının ihaleden 20 gün önce kurulduğu ortaya çıkmıştı.Sayıştaydenetçileri ise A Kent firmasının, gerekli yeterliliğe sahip olmadığını tespit etmişti.

Şartnameye göre, Eylül 2009'da ihalesi yapılan ve 4 ay içinde çalıştırılması istenen sistem, ancak Temmuz 2010'da raylı sistemde uygulanabilmişti. Halk Kart'ın diğer toplu taşıma araçlarında uygulanmasına, şartnamede yazan tarihten bir yıla yakın süre geçtikten sonra Aralık 2010'da geçilebilmişti. Sistem, çalışmaya başladıktan sonra da sıkıntılar yaşanmıştı.

cihan



Bu haber 897 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,220 µs