En Sıcak Konular

Alman medyasında seçimlere büyük ilgi

10 Haziran 2011 17:48 tsi
Alman medyasında seçimlere büyük ilgi Türkiye'de Pazar günü yapılacak genel seçimler için geriye sayım devam ederken, sandıktan çıkacak sonucun merakla beklendiği ülkelerin başında 3 milyon Türk kökenlinin yaşadığı Almanya geliyor...

Türkiye ile ilgili hemen her gelişmeyi çok yakından takip eden Alman medyası günlerdir kapsamlı haber ve yorumlarla seçim öncesi son durumu Alman kamuoyu ile paylaşıyor.

Ülkenin en önemli haber dergisi Der Spiegel, seçimlere yedi sayfalık bir bölüm ayırırken, Almanya’nın en saygın gazetesi Die Zeit da bir sayfalık bir haberde seçimle bağlantılı röportaj ve yorumlara yer verdi. Süddeutsche, Tagesspiegel, Frankfurter gibi diğer önemli gazetelerde seçim konusuna sütunlarında çok geniş yer ayırırken, Der Stern ve Focus gibi dergilerde de seçim öncesi analizler yer aldı. Der Spiegel, yıllardır çıkan en geniş kapsamlı Türkiye kaynaklı haberine dergi ‘İstancool’un Sultanı’ başlığını seçti.

AKP’nin seçimi büyük farkla kazanmasının beklendiğini yazan Spiegel, Başbakan Erdoğan’ın idaresinde Türkiye’nin ekonomik açıdan çok güçlendiğini, uluslararası siyaset sahnesinde de lafı geçen bir ülke konumuna geldiğini kaydetti. Dergi, bazı gazetecilere açılan davaları örnek göstererek laik kesime baskı yapıldığını savundu. Die Zeit gazetesindeki ‘Zenginlerin dostu, fakirlerin kahramanı’ başlıklı yorum haberde Erdoğan döneminde Türkiye’nin ekonomik bir mucize yaşadığının ve halkın bu güçlü konumdan yola çıkarak AB’ye üyeliği artık zorunluluk olarak algılamadığının altı çizildi.

Diğer gazete ve dergiler de benzer içerikle, AKP’nin seçimleri tekrar kazanacağını, ülkenin ekonomisi ve İslam dünyası ile köprü özelliği  nedeniyle eskiye kıyasla dünya çapında dikkate alınan bir konumda olduğunu yazdılar. Medyada sıklıkla yer alan bir konu da Almanya’da yaşayan 1,5 milyona yakın T.C. vatandaşı  seçmenin seçimlere olan ilgisi. Bazı televizyon ve radyo programlarının Almanya’da yaşayan Türklerle seçim konusunda röportaj yapması dikkati çekerken, Voice of America Türkçe bölümüne konuşan sokaktaki vatandaşlar arasında da seçime ilgi duyanların oranı ağır basıyor.

Bu arada genel seçimler öncesinde oy kullanmak amacıyla Türkiye'ye  gidenler  için hava taşımacılığında yoğunluk yaşandığı, birçok hava yolunun Cumartesi ve Pazar günü Almanya-Türkiye hattına ek sefer koyduğu da bildiriliyor.

voa



Bu haber 880 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,775 µs