En Sıcak Konular

Filistinli sivillerin feryadı: Çatışmayın

0 0 0000 00:00 tsi
Filistinli sivillerin feryadı: Çatışmayın Fetih ile Hamas'ın pazardan beri 41 can alan çatışmaları birlik hükümetini çatırdatıyor. Gazze'de onlarca sivil dün militanlar arasına girip kalkan oldu. Ancak açılan ateşte sekiz sivil yaralandı

Filistin'de iki ay önce ulusal birlik hükümetini kurmuş olan Hamas ile El Fetih güçleri arasında pazardan beri süren çatışmalarda ölenlerin sayısı 40'ı geçerken Filistinli siviller, kardeş kanını durdurmak için kendilerini canlı kalkan olarak ortaya attı. Ancak açılan ateşte sekiz sivil yaralandı. Hamas, İsrail kentlerine attıkları füzelerle de 'ortak düşman'ı çatışmanın içine çekmeyi başardı.
Önceki gün Hamas'ın silahlı kanadı İzzettin Kassam Tugayları'nın bir komutanının öldürülmesine misilleme olarak Filistin lideri Mahmud Abbas'a bağlı Başkanlık Muhafızları'ndan sekizini öldüren Hamaslı güçler, dün de Fetih'in üst düzey güvenlik şefi Ebu Şbak'ın evini basıp, altı korumayı öldürdü. Hamaslılar daha sonra pusu kurup yanlışlıkla Fetihlilerin elindeki kendi beş adamlarını ve iki Fetihliyi öldürdü. Yine Gazze'de bir pusuda iki Fetihli güvenlikçi ile bir sivil yaşamını yitirdi. Fetihliler ise Gazze'deki İslam Üniversitesi'ni kuşatıp Hamaslılarla çatıştı, yedi kişi öldü.


Gazeteciler de arada kaldı

Geçen kasımda Gazze'de Hamaslıları İsrail'in baskınından kurtarmak için göğüslerini siper eden Filistin halkı ise bu kez aynı yöntemi kardeş iki taraf için denedi. Onlarca Filistinli çatışanlar arasına dalıp kendilerini canlı kalkan yaptı. Bir Filistinli, "Canlı kalkan olup sizi işgalden koruduk, şimdi de birbirinizden koruyacağız" diye yakardı. Buna rağmen silahlar susmadı ve canlı kalkanlardan sekizi yaralandı. Hamas sözcüsü Ebu Ubeyda'nın basın toplantısı yapacağı binaya gelen gazeteciler de, binada iki taraf militanlarının çatışması nedeniyle korkulu saatler yaşadı. Akşam Hamas ve Fetih ateşkes ilan etti. Ama ilan edilen üçüncü ateşkes de işe yaramadı ve akşam iki Fetih mensubu öldürüldü.
El Fetih sözcüsü Hamas'ı ağır dille suçlayıp "Tepeden tabana hepsi katil. Gazze'yi Darfur'a çevirmek istiyorlar" dedi.
Hamaslı militanlar bir yandan da İsrail kentlerine önceki gün 20, dün de sekiz füze fırlattı. Sderot'ta 30 sivil yaralanırken okullar tatil edildi, halk günü sığınaklarda geçirdi. Misillemede gecikmeyen İsrail helikopterlerle Refah'ta Hamaslı İçişleri Bakanlığı'nın karargâhını vurarak, en az dört kişiyi öldürdü. Hamaslılara ilk yardıma ise El Fetihli güvenlik güçleri gitti.


Gül arayıp yardım önerdi

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, Abbas ve Hamaslı Başbakan İsmail Haniye'yi arayıp şiddetin son bulması ve şubattaki Mekke ateşkes anlaşmasının uygulanması konusunda yardım önerdi.



Bu haber 248 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,657 µs