En Sıcak Konular

Suriye Türkiye sınırında katliama başladı

10 Haziran 2011 14:27 tsi
Suriye, Türkiye sınırı yakınındaki bir kasabada rejim muhalifi oldukları iddiası ile kendi vatandaşlarına karşı operasyon başlattı. Operasyona 30 bin askerin katıldığı ifade ediliyor.

Suriye, Türkiye sınırı yakınındaki bir kasabada rejim muhalifi oldukları iddiası ile kendi vatandaşlarına karşı operasyon başlattı. Suriye yönetimine bağlı El Muhaberat ve keskin nişancılara hedef olmaktan korkan çok sayıda sünnî Suriyeli, günler öncesinde bölgeye sığınmışlardı.

Suriye devlet televizyonu, ordunun Cisr El Şugur ve çevresinde "güvenliğin yeniden tesisi" için operasyon başlattığını duyurdu. Devlet televizyonunun haberinde, "Cisr El Şugur'daki muhabirimiz, bölge halkının çağrısıyla Suriye ordusunun bölgede görevine başladığını söyledi" denildi.

Operasyonun Cisr El Şugur ve civar köylerdeki silahlı kişileri yakalamayı hedeflediği iddia edilen haberde, tank destekli Suriyeli askerlerin Cisr El Şugur'a girmeye hazır olduğu belirtildi. Operasyona 30 bin askerin katıldığı belirtilirken, çok sayıda insanın bölgeden kaçtığı ifade edildi.

Cisr El Şugur'da yaşayan halk, devlet hastanelerinin yaralıları tedavi etmeyi reddettiğini belirtti.

Öte yandan ordu içi bir isyan yaşandığı yönünde haberler geliyor.



ONBİNLER BU CUMA YİNE SOKAKLARDA

Suriye'de yine yüzbinler sokaklara döküldü. "Kabileler Cuma'sı" olarak adlandırılan bu Cuma gününde yine insanlar, diktatör Esad rejiminin katliamlarını protesto etmek için gösteri düzenledi. Suriye'nin tüm şehirlerinde gösterilerin düzenlendiği belirtiliyor.

Yüzlerce kişiyi gözaltına alan Suriye rejimi, tanklarla şehirleri kuşattı. Halk, yine büyük bir katliamın yaşanmasından endişe duyuyor. Son bir haftada yüzlerce genç kızın ve kadının tutuklandığı bildiriliyor.

SURİYE REJİMİ ÇÖKÜYOR

Guardian'ın bugünkü manşeti ise "İnsanlar rejimin yalan söylediğini görebiliyorlar. Rejim çöküyor".

Bu sözler, gazetenin Antakya'ya gönderdiği muhabiri Martin Chulov'un görüştüğü Suriyeli mültecilerden Ebu Mecit'e ait. Martin Chulov, mültecilerin, kaçtıkları diktatörlüğün çöküşün eşiğine geldiğinden emin olduklarını söylüyor.

39 yaşındaki Ebu Mecit, Cumartesi günü bir çatışmada yaralandıktan sonra, eşi ve çocuğu ile Cizr el Şuhur kasabasından Türkiye'ye kaçtığını söylüyor. Cumartesi'ye dek 41 bin kişi yaşıyormuş Cizr el Şuhur'da...Kasaba büyük oranda terk edilmiş. Ebu Mecit ayrıca şunları söylemiş Guardian muhabirine:

"Biz tüm bu olanlar öncesi asla mezhebe dayalı düşünmezdik. Şimdi ise insanlar Sünnilerden, Alevilerden, Şiilerden, Hıristiyanlardan söz ediyor. Bizim hakkımızda çok şey söyleyebilirdiniz. Ancak hiç Suriye'nin Irak ya da Lübnan gibi olduğunu söyleyemezdiniz. Şimdi ise yaşananlar ülkeyi bilinmezliğe sürüklüyor.".

3 BİN SURİYELİ TÜRKİYE'YE SIĞINDI

Suriye'deki olaylar nedeniyle sınırdan geçiş yaparak Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısının bu sabah itibariyle 2 bin 792'ye ulaştığı bildirildi.

Hatay'ın Suriye sınırına yakın bölgelerinden geçişler gece ve sabahın erken saatlerinde de sürdü. Aralarında çocuk, kadın, yaşlı ve yaralıların da bulunduğu Suriyeliler, Yayladağı'ndaki eski TEKEL binası bahçesinde kurulan iki çadır kente yerleştirildi.

Olayların başlamasından bu yana Suriye'den Türkiye'ye geçenlerin sayıs ı bu sabah itibariyle 2 bin 792'ye yükseldi. Suriyeliler arasında bulunan 56 yaralıdan 28'i Antakya Devlet Hastanesi, 17'si Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, 3'ü Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, 3'ü de Hatay'ın Altınözü ilçesi Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Yaralılardan 5'i, tedavilerinin ardından çadır kentlere gönderilirken, diğer 51 yaralının ise tedavileri sürüyor.

Yetkililer, sığınmacılardan bugüne kadar yaklaşık 100 kişinin hastanelerde tedavi edildiğini, bunlardan birinin yaşamını kaybettiğini bildirdiler.

Bu arada, sabaha karşı Suriye'den Türkiye'ye geçmek isteyen 157 kişinin ise kendi istekleriyle vazgeçerek, sınırdan geri döndükleri kaydedildi.

Öte yandan, Kızılay'ın, 5 bin kişilik üçüncü çadır kenti kuracağı Altınözü ilçesine bağlı Boynuyoğun köyünde çalışmalara başladığı, burada bin çadır kurulacağı bildirildi.

ÇADIR KENTLERDE REVİR KURULDU

Hatay İl Sağlık Müdürlüğü ise Suriye'de yaşanan olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Kızılay tarafından oluşturulan çadır kentlere yerleştirilen vatandaşlar için revir oluşturdu.

Yayladağı ve Altınözü ilçeleri ile Altınözü il çesine bağlı Boynuyoğun köyünde kurulan 3 çadır kentte, ayakta tedavi için 3 revir oluşturuldu. Revirlerde bir doktorun yanı sıra hemşire ve sağlık teknisyenlerinin 24 saat hizmet vereceği öğrenildi.

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, çadır kentte konaklayan sığınmacıların sü rekli sağlık kontrolünden geçirildiğini, yiyeceklerinin kontrol edildiğini, içme sularının klorlandığını, hamile kadınlar ile 0-1 yaş arası bebeklerin de yakın takibe alındığını bildirdiler. 

Bu haber 749 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,006 µs