En Sıcak Konular

Dünya muhafazakârlaşıyor

0 0 0000 00:00 tsi
Dünya muhafazakârlaşıyor 'Popülizm ve milliyetçilik' oturumunda, dünya çapında tüm demokrasilerde muhafazakâr eğilimlere dikkat çekildi. Programı liberal olan siyasiler bile muhafazakâr retorik kullanıyor

Radikal ve EDAM'ın ortaklaşa düzenlediği 'İstanbul Yuvarlak Masa Toplantısı'nın üçüncü ve son oturumundaki tartışmalar 'Popülizm, milliyetçilik ve Avrupa demokrasilerinde radikal oluşumlar' başlığı altında toplandı. Akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle Türk ve yabancı gazeteciler, 'Chatham House' kuralları uyarınca şu görüşleri ortaya kodu:

Dünyadaki tüm demokrasilerde muhafazakâr eğilimlerde artış görüyoruz. Günlük sorunların yol açtığı belirsizlik ve korku, dogmatizmi ve geçmişe özlemi artırıyor. Sosyal psikologlar iki tip insanın dogmatizme daha yatkın olduğu fikrinde. Bu insanlarda iki özellik öne çıkıyor: Düşük itibar ve yetersiz siyasi etkinlik.

Muhafazakârlığın sebebi...


Muhafazakârlığın artmasında ekonomi, farklılıklara karşı hoşgörünün düşmesi ve değişime direnç temel etkenler. Bilinmezlik ve korku içindeki düşük yetkinlikli insanlar, daha iyi gelir elde etmek için çalışmaktansa, mevcut durumu kabullenir ve bulundukları durumu eşitsizliğe dayanarak açıklarlar.

Muhafazakârlığın artış nedenlerine dair son araştırmalar dikkat çekiyor. Bu araştırmalarda, daha iyi eğitim almış insanların geleceklerinden daha emin oldukları ortaya çıkıyor. Korku ve tehdit algılayışları, rahatsız edecek derecede yaygın. Tehdit unsurlarının ülke dışındaki değil sadece ülke içindeki gruplar olduğu düşünülüyor.

Türklere özgü düşmanlık


Genelin azınlıklarla ilişkisi göz önüne alındığında, bu konuda Türkiye'ye özgü bir yaklaşım var. Yunanlıların, Ermenilerin tehdit unsuru gibi algılanması kendiliğinden gelişmemiş ancak üretilmiş bir olgu.

Bu tip bir yabancı düşmanlığı özellikle üniveriste eğitimi almış bireylerde yaygın. Bunu da otoritenin kabul görmesiyle açıklayabiliriz.

Eğitim sistemi başarısız


Eğitim sistemimiz geleneksel ne varsa unutmayı ve geleceğe bakmayı temel alsa da, geçmişe ve geleneksel yaşama özlemin yaygınlaşması eğitim sisteminin başarılı olmadığına işaret. Türk halkının sorunlarını çözerken daha çok geçmiş özlemiyle geleneksel yöntemleri uyguladığı gözlenebilir. Bu noktada, töre cinayetlerinin sadece köy yaşamında değil şehir hayatında da varlığını sürdürmesi dikkat çekiyor.

Türkiye'de herkes ülkenin hızla kötüye gittiğini söylüyor. Ekonomik koşulları iyileşse de, insanlara bu yeterli gelmiyor. Geleneksel yaklaşımlar liberal ekonomik programlara zıt olsa da siyasilerin muhafazakâr bir retorikle geleneksel temaları sunmalarına neden oluyor.

Tabular yıkılıyor mu?


Daha fazla muhafazakâr mı olduk? Bu konuda genel görüşler olsa da, kesin konuşamıyoruz. Eskiden tabu gördüğümüz, konuşamadığımız konularda bugün açık açık konuşup tartıştığımız ortada. Bu tartışmalar sadece entelektüel ortamlarda değil, her platformda yapılıyor. Kürt ve Ermeni sorunları, Alevilerin durumuna dair tartışmalar artıyor ve yoğunlaşıyor. Belki de birlikte demokrasiyi geliştiriyoruz, ya da gelişen demokrasilere ayak uyduruyoruz. Bunda AB sürecinin de etkisini yadsımamak gerek.

Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada popülist partiler yükselişte çünkü diğer partiler isteneni vermiyor. Son yıllarda orta sınıfın yeniden ortaya çıkışını, sistemleri etkileyişini görüyoruz. Böylece toplumsal değişimler, çevreden içeriye geçişler görülüyor. Seçmenler tepkisel oylar verebiliyor. Bir parti uzun süre yönetimde kalınca seçmenin tepkisel oylarıyla ortadan kaybolabiliyor.

Hilal Köylü- radikal



Bu haber 210 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,609 µs