En Sıcak Konular

'Yeni Medya Düzeni' masaya yatırıldı

6 Haziran 2011 21:23 tsi
'Yeni Medya Düzeni' masaya yatırıldı "Her dediği doğru kabul edilen insanlar gücünü yitirdi"

Yeni medya düzeni, bu düzen içerisinde internetin rolü, internet medyasının geleceği, TV-gazete-internet üçgeninde yenilikler ve yaşanan problemlerin tartışıldığı panel, Gelişim Platformu Derneği ve Leon-İstanbul İletişim Danışmanlığı tarafından düzenlendi.

Gazetevatan.com Genel Yayın Yönetmeni Aylin Duruoğlu, Rotahaber.com Genel Yayın Yönetmeni Ünal Tanık, Mynet.com Ürün Direktörü Onur Çekmegil ve Haber7.com Kurumsal İletişim Direktörü İhsan Aydın'ın konuşmacı olarak katıldığı panele sabah.com.tr'den mobil-teknoloji.com'a kadar çok sayıda internet medya sektörü temsilcisi katıldı. Panelin moderatörlüğünü internet medyasının ve iletişim dünyasının yakından tanıdığı, Leon-İstanbul Yönetici Ortağı Remzi Kalafat yaptı.

"Habercilik artık belli kişilerin tekeli olmaktan çıktı"

Moreclick İnteraktif Pazarlama Ajansı ve Abroad Academy Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ana sponsorluğunda gerçekleşen panelde Gazetevatan.com Genel Yayın Yönetmeni Aylin Duruoğlu Haber yayıncılığı işinin belli profesyonellerin tekelinden çıkıp daha şeffaf hale geldiğini söyledi. Aylin Duruoğlu, bu değişimin beraberinde yeni bir ekonomik modeli doğurduğunu söyledi. Endüstrileşmiş medyanın parçalandığına dikkat çeken Duruoğlu, Newyork Times'ın internet haberciliğinde paralı bir modele geçmeyi düşündüğünü, ancak karşı konulamaz değişim karşısında bundan vazgeçtiğinin altını çizdi.

"Gazete çıkarmak zorlaştı"

Aynı zamanda Vatan Gazetesi'nin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini de yürüten Duruoğlu, gazete haberlerini oluşturmakta güçlük çektiklerini söyledi. Duruoğlu, her gün gazetenin birinci sayfasını hazırlamak için masaya oturduklarında günlük haberlerin internette tüketilmiş olduğunu, hangi haberler internette çok okunduysa onu tercih etmeye meyil ettiklerini ancak o haberlerin de okuyucu tarafından internette tüketilmiş olmasının dezavantajını yaşadıklarını söyledi.

"Dünya gazete patronları bu sonucu görmüştü"

2008'de Oslo'da bir araya gelen dünya gazete patronlarının, yeni medya düzeninde artık kendilerinin mevcut konumlarını devam ettiremeyeceklerini konuştuğunu belirten Rotahaber.com Genel Yayın Yönetmeni Ünal Tanık, yeni medya düzeninde taşların henüz yerine oturmadığını, ancak yakın gelecekte sektördeki dengelerin kurulmuş olacağını söyledi.

"İnternet yasakları kanunundan gereksiz yere korkuyoruz"

İnternet kullanımında filtre uygulamaları ile ilgili yapılan düzenleme çalışmalarında halkın yanlış bilgilendirildiğine dikkat çeken Tanık, "Sanılanın aksine isteyen interneti istediği şekilde kullanmaya devam edecek, sadece isteyen anne-babalar için artı filtre özellikleri geliyor, gereksiz yere korkuyor ve refleks veriyoruz." Dedi

"Facebook biraz daha büyüyecek ve polarize olacak"

Medyanın sürekli olarak değişim yaşadığına dikkat çeken Tanık, son yılların en çok ziyaret edilen sosyal medya platformu Facebook için de bir tahminde bulundu: Facebook bir süre daha büyüyecek, içerik kapsamını artıracak, ancak daha sonra parçalara ayrılması ve mevcut gücünü kaybetmesi muhtemel görünüyor...

"Medya, zincirleme reaksiyondan etkilendi"

Medya'nın yaşadığı değişimi, hızlı akan hayata yayıncıların ayak uydurmaya çalışmaları olarak yorumlayan Mynet Ürün Direktörü Onur Çekmegil, "Hızlı yaşıyoruz, bunun zincirleme reaksiyonundan medya da etkilendi. Okuyucu habere anlık ulaşmak istiyor, gazeteyi veya TV'yi beklemek yerine haberi internetten takip ediyor" dedi.

Tamamen internet üzerinden yayın yapan gazetelerin olduğuna dikkat çeken Çekmegil, dünyada bunun örneklerinin görüldüğünü, farklı ve kaliteli habercilik yapma noktasında ise yabancı yatırımcıya karşılık Türk girişimcilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

"Dünya haberleri en az okunan haber kategorisi"

Moreclick İnteraktif Pazarlama Ajansı ve Abroad Academy Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ana sponsorluğunda gerçekleşen panelde; en çok ve en az hangi haberlerin okunduğu sorusunu yanıtlayan Çekmegil, Türkiye'de dünya haberlerinin az okunduğunun ve dünyadaki gelişmelerinin yeterince takip edilmediğinin altını çizdi.

"Geleneksel medyanın yer vermediği haberler sosyal medyadan takip ediliyor"

Geleneksel medyanın yer vermediği haberleri sosyal medyada görebildiklerine ve bunun çok önemli bir imkân olduğuna dikkat çeken Haber7.com Kurumsal İletişim Direktörü İhsan Aydın, "Eskiden olsa birçok haberden habersiz kalacaktık, şimdi şartlar değişti." diyerek sosyal medyanın geleneksel medyaya üstünlük sağladığını söyledi.

"Her dediği doğru kabul edilen insanlar gücünü yitirdi"

Eskiden her dediği doğru kabul edilen, aksi kimilerce bilinse de yanlışları açığa çıkarılamayan belli kişilerin yeni medya düzeninde gücünü kaybettiğini savunan Aydın, artık yanlış haberlerin internette hemen tekzip edildiğini ve doğru ile yanlışın kolayca ayırt edilebildiğini söyledi.

İnternet editörlerinin gazete editörlerine karşılık haberi düzeltme imkânları olduğunu söyleyen Aydın, gerektiği durumlarda haberi düzeltip "doğrusu budur" denmesi gerektiğini ve bunun bir medya etiği meselesi olduğunu söyledi.

Yaklaşık 2 saat süren panel, Âlem FM, Haber7.com, Rotahaber.com, 8sutun.com, Haber3.com, Mobil-teknoloji.com, Yorumcu.com, Gazeteport.com, Sentezhaber.com, Haberler.com, ShiftDelete.net, Habername.com iletişim sponsorluğunda gerçekleşti.



Bu haber 1,013 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,811 µs