En Sıcak Konular

RTÜK'ten üyelere yalanlama

6 Haziran 2011 17:00 tsi
Geçen hafta bazı RTÜK üyelerinin seçim yayınlarıyla ilgili rahatsızlıklarını dile getirdikleri açıklamaya bugün RTÜK, 'Gerçeği yansıtmayan açıklamalar' cevabını verdi.

2 Haziran’da Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri Esat Çıplak, Korkmaz Alemdar ve Hülya Alp, bazı televizyonların seçim yayınlarında ''adil, hakkaniyete ve fırsat eşitliğine uygun olmayan'' yayınlar yapmasını eleştiren bir basın açıklaması yaptı. 06 Haziran Pazartesi günü ise Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyelerinin açıklamasına yazılı açıklama ile cevap verdi; “seçim dönemi yayınlarının denetimine ilişkin Yüksek Seçim Kurulunu (YSK) ve RTÜK’ü itham eden beyanları nedeniyle kamuoyunu aydınlatmak için açıklama yapılması zorunluluğu doğmuştur. “ denildi. Rapor hazırlanan kanallar ile hazırlanmayan kanalların belirtildiği, RTÜK’ün çalışma sisteminin anlatıldığı açıklamada, RTÜK üyelerinin yaptığı açıklamaların somut olmadığı ve sübjektif olduğu belirtildi.

 HAKLARINDA RAPOR HAZIRLANAN KANALLAR

RTÜK 46 televizyonun takip edildiğini belirterek, raporların Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) gönderildiğini belirterek, “Nitekim bugüne kadar 49 adet ihlal raporu düzenlenerek Üst Kurulda değerlendirildikten sonra YSK’ya gönderilmiştir.  Bunlardan bir kısmına müeyyide uygulanmış, bir kısmı da YSK’da değerlendirme aşamasındadır. Bu kuruluşlar, MESAJ TV, ÜLKE TV,  SAMANYOLU HABER, HALK TV, ULUSAL 1, BENGÜ TÜRK, TV 5, KÖY TV, KADIRGA TV, MELTEM TV, KANAL TÜRK, 24, TGRT HABER, BUGÜN TV, TV NET, EGE TV, BEYAZ TV, A HABER logolu kuruluşlardır.“ ifadelerine yer verildi.

İHLAL EDİLEN İLKELER

Açıklamada değerlendirme gerekçeleri şöyle sıralandı; “Hazırlanan raporlardan bir kısmı, yayın kuruluşunun, bir partinin yayın kuruluşu imiş gibi hareket etmesinden, bir kısmı, program sunucusunun tarafgir davranmasından, büyük bir kısmı söz programları (tartışma, konuklu program vb.) ve miting yayınlarında bir partiye orantısız yer vermesi ve partiler arasında fırsat eşitliğine özen göstermemesi, tek yönlü ve taraflı yayın yapmasından dolayı düzenlenmiştir.”

RAPOR DÜZENLENMEYEN KANALLAR

Haklarında rapor düzenlenmeyen kuruluşlarla ilgili bilgi veren RTÜK gerekçesini şöyle açıkladı; “Bazı yayın kuruluşları ile ilgili birden fazla ihlal raporunun düzenlenmiş olması o kuruluşun YSK’nın belirlediği ilkeleri ısrarla ve defalarca ihlal etmesinden kaynaklanmaktadır. Bunun yanında diğer kuruluşlarla ilgili ihlal raporu düzenlenmemiş olması ise, iddia ve itham edildiği gibi sübjektif bir gerekçe ile değil, dengeli ve orantılı bir yayın gerçekleştirmelerinden dolayıdır. Bu kuruluşlardan KANAL D, SHOW TV, STAR, ATV, KANAL 7, STV, FOX ve TRT 1 gibi kuruluşlar hiçbir şekilde canlı miting yayınına yer vermemekte, mitingleri, haber bültenlerinde orantılı bir şekilde haberleştirmektedirler. Yine bu kuruluşlardan bazılarında hiç siyasi içerikli söz programı yayınlanmamakta, bazılarında ise sadece tek program yayınlanmakta ve her hafta değişik siyasi parti liderleri ya da temsilcileri konuk edilmektedir. Bu kuruluşların yayınlarıyla ilgili bilgi amaçlı tespit raporları Üst Kurulda görüşülmüş ve raporlarının YSK’ya gönderilmesi kararı alınmıştır.”

Yapılan açıklamada YSK’nın ilgili kararı hatırlatılarak, “Karardan da görüleceği gibi, ihlalin tespiti halinde düzenlenecek raporların her hafta Perşembe günleri YSK’ya gönderilmesi, YSK kararı gereğidir. Dolayısıyla bu bir haftalık süreçte, bazı yayın kuruluşlarının (iktidar ya da muhalefet partilerine yönelik) yayın oranları orantısız olabilmekte ve rapor da zaten bundan dolayı düzenlenmektedir.” ifadelerine yer verildi.

OBJEKTİFLİKTEN UZAK

RTÜK’ün açıklamasında izleme ve değerlendirmenin nasıl yapıldığı bilgisi verdikten sonra, “Bu işleyişin aksi bir durum, zaten uygulama kabiliyeti olmayan bir durumdur ve personel hakkında tarafgirlik suçlamasını barındırır ki, buna dayanarak, yayınların sağlıklı denetlenmediğini iddia etmek tamamen şahsi bir kanaat olup objektiflikten uzak bir değerlendirmedir.”

Açıklamada RTÜK’ün kanun kapsamında görevlerini yapmaya devam edeceği belirtilerek; “iddiaların somut karşılığı olmayan ve gerçeği yansıtmayan kanaatler olduğu kamuoyuna ve ilgililere saygıyla duyurulur.saygıyla duyurulur.” denildi.

ÜYELERİN AÇIKLAMALARI

2 Haziran’da bazı  Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri Esat Çıplak, Korkmaz Alemdar ve Hülya Alp, bazı televizyonların seçim yayınlarında ''adil, hakkaniyete ve fırsat eşitliğine uygun olmayan'' yayınlar yapmasını eleştiren bir basın açıklaması yaptı.

Çıplak, yaptığı yazılı açıklamada, ilgili kanunlarla yazılı, sözlü ve görsel basın yayın organlarının, tek yönlü ve taraflı yayın yapamayacaklarının teminat altına alınmış olmasına rağmen, bazı ulusal kanalların iktidar partisi mitinglerini canlı ve uzun süre yayımladıklarını, buna karşın muhalefet partilerine bu olanağı sağlamadığını, tartışma programlarında da moderatörlerin tartışmacı gibi davranarak, tarafsızlıktan uzaklaştığını öne sürdü.

Algı yanıltılmasıyla her tür inanç ve ideolojinin, ortak değerlerin içinin boşaltılarak sunulduğunu ifade eden Çıplak, ''Seçim sürecinde de yayınlarda adil, hakkaniyete uygun, fırsat eşitliği ve çoğulculuğun sağlandığı algısı oluşturacak bir durumun olmadığını saygıdeğer kamuoyu ile paylaşmayı görev sayıyorum'' dedi.

Alemdar ve Alp de ortak yazılı açıklamalarında, Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim dönemi yayınlarında ihlal olup olmadığını izleme olanağı bulamadığını öne sürdü.

Üyeler açıklamalarında, televizyon kuruluşlarının, siyasi partiler arasında fırsat eşitliği sağlamasının zorunlu olduğuna dikkati çekerek, Yüksek Seçim Kurulu'nun, tarafsızlık, gerçeklik, doğruluk ilkeleri doğrultusunda yayın yapılması gerektiği yönündeki kararının işletilmediği kanaatinde olduklarını bildirdi.

 



Bu haber 734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,560 µs