En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı Gül'ün Polonya'dan isteği

6 Haziran 2011 16:57 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin, Polonya'nın dönem başkanlığında AB'den beklentisinin, müzakere sürecinin hazlandırılması ve fasılların açılması olduğunu söyledi.

Polonya Cumhurbaşkanı Bronislav Komorowski ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Belvedere Sarayı'nın bahçesinde ortak basın toplantısı düzenleyen Gül, Türkiye ile Polonya arasındaki dostluğun köklerinin, tarihin derinliklerine kadar gittiğini ifade etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin başlamasının 600'üncü yılının 2014'te kutlanacağını belirten Gül, tarihten gelen dostane ilişkilerin, bugün de devam ettiğini söyledi.

Gül, Türkiye ve Polonya'nın müttefik ve stratejik ortak olduğunu vurgulayarak, ilişkileri her alanda geliştirmeye kararlı olduklarını kaydetti. İki ülke arasındaki siyasi ilişkileri ''mükemmel'' olarak niteleyen Gül, savunma alanındaki işbirliğini de ileri düzeye taşıdıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Polonya'nın Avrupa'nın büyüyen iki ekonomisi olmasından mutluluk duyduklarını dile getirerek, ekonomik ilişkileri ilerletme yönündeki iradelerini ortaya koyduklarını belirtti.

Polonya'nın 1 Temmuz'da AB dönem başkanlığını üstleneceğini anımsatan Gül, ''Polonya, AB konularında stratejik vizyonunu kaybetmeyen, Avrupa'nın geleceğini düşünen ülkelerin başında gelmektedir. Bu çerçevede Türkiye'nin katılım müzakerelerine verdikleri desteğe teşekkür ettim. Polonya halkı, Türkiye'nin üyeliğine yüzde 80'lere varan oranda destek veriyor'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde Türkiye'nin AB üyelik sürecinde yaptıklarını ve beklentilerini anlattığını, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını da söyledi.

Polonya Cumhurbaşkanı Komorowski de her iki ülkede yapılacak seçimler öncesinde gerçekleşen resmi ziyaretin, iki ülkenin birbirine verdiği önemin göstergesi olduğunu ifade etti. Polonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 600'üncü yılının 2014'de kutlanacağını dile getiren Komorowski, 600 yıl önce iki Lehistan büyükelçisinin Osmanlı Sultanı huzuruna gönderildiğini anlattı. ''Diplomatik ilişkilerimizin Avrupa'daki en uzun ilişki olduğunu düşünüyorum'' diyen Komorowski, 600. yıl kutlamalarına Gül ve kendisinin himayesinde ve organizasyon komitesi oluşturularak hazırlanacağını bildirdi. Polonya ve Türkiye arasındaki ilişkilerde sorun bulunmadığını belirten Komorowski, bunu aynı şekilde devam ettireceklerini kaydetti.

Polonya'nın AB Dönem Başkanlığının 1 Temmuz'da başlayacağına dikkati çeken Komorowski, bu dönemin Türkiye ile ilişkilerin güçlendirilmesi için fırsat olacağını söyledi.

Komorowski, Polonya'nın, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini ve bu desteğin kalıcı olduğunu kaydetti.

AB Fonları tarafından desteklenen Erasmus Programında Polonya'ya en çok Türkiye'den öğrenci geldiğini belirten Komorowski, bunun, geleceğe yönelik büyük bir yatırım olduğunu ifade etti.

''TÜRK TESİSATÇILARIMIZI BEKLİYORUZ''

Açıklamaların ardından gazetecilerin Türkiye-AB ilişkilerine yönelik sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, bir soru üzerine Türkiye'nin müzakerelere 2005 yılında başladığını anımsattı. Gül, ''Polonya'nın AB Dönem Başkanlığında beklentimiz, müzakere sürecinin hızlandırılması ve fasılların açılması'' dedi. Gül, bu dönemde özellikle teknik açılardan Türkiye'nin yanlış anlaşılmasına fırsat verilmemesini istediklerini de belirtti.

Bazı AB ülkelerindeki ekonomik krizin, Türkiye'nin AB hedefini engellememesi gerektiğini dile getiren Gül, ''Tam tersine üyelik sürecini daha da hızlandırması gerekir. Türkiye, ekonomik büyümesini sürekli gerçekleştiren bir ülke'' diye konuştu.

Türkiye'nin Maastricht kriterlerini karşıladığının ve yatırım yapılabilecek bir ülke olduğunun altını çizen Gül, ''Bu, Avrupa'nın bir çok firması 'kendi ülkelerinde durgunluk varken, Türkiye'de yatırım yapacak' demektir. Türkiye'deki potansiyelin Avrupa'daki işsizliğin önlenmesine katkısı olacaktır. Bu ekonomik kriz, diğer ülkelere Türkiye ile ilişkilerini gözden geçirmeleri ve Türkiye'nin Avrupa'ya katacağı değeri anlamaları için fırsattır'' dedi.

Polonya Cumhurbaşkanı Komorowski de AB konusundaki sorular üzerine AB'nin genişlemeye açık tutulmasının Polonya'nın önceliklerinden biri olduğunu söyledi. Genişlemenin Polonya'nın doğu komşularını da kapsamasından yana olduklarını belirten Komorowski, Türkiye'nin müzakere sürecini de yeni fasılların açılmasına da önem verdiklerini dile getirdi.

AB üyeliğini, her aday ülkenin kendi izlediği yolun belirlediğini ifade eden Komorowski, bazı hedeflere ulaşmak için başka ülkelerin desteğinin de gerekli olabildiğini söyledi. Komorowski, Türkiye'nin, Avrupa kamuoylarını AB'ye fayda getireceğine ikna etmesi gerektiğini ifade etti.

Serbest dolaşım konusunda Avrupa'daki Türkiye ile ilgili endişelerin benzerlerinin önceki yıllarda Polonya'ya yönelik de yaşandığını bir örnekle anlatan Komorowski, ''Yakın zamana kadar Avrupa Birliği toplumları, Polonyalı tesisatçı ile korkutuluyordu. Aslında Polonyalı tesisatçı örneği, Polonya'nın başarısının sembolü oldu. Biz de şimdi Türk tesisatçımızı bekliyoruz'' dedi.

GÜL, MEÇHUL ASKER ANITI'NA ÇELENK KOYDU, BAŞBAKAN TUSK İLE GÖRÜŞTÜ

Polonya'ya resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koydu, Başbakan Donald Tusk ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Gül, Belvedere Sarayı'ndaki görüşmeler ve ortak basın toplantısının ardından Varşova'nın en geniş meydanında bulunan Meçhul Asker Anıtı'na hareket etti.

Gül'ün makam aracı meydana yaklaştığında atlı süvarilerin eşliğinde ilerledi ve anıtın bulunduğu alana geldi. Anıt önünde saygı duruşunda bulunan Gül, İstiklal Marşı'nın çalınmasının ardından kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan ve üzerinde İngilizce ''Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'' yazan çelengi anıta koydu ve daha sonra şeref defterini imzaladı.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Polonya Başbakanı Donald Tusk ile bir araya geldi. Başbakanlıkta basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Gül, Polonya Cumhurbaşkanı Bronislav Komorowski tarafından onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.

 



Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,031 µs