En Sıcak Konular

Atalay: Anayasayı değiştirecek çoğunluğu çıkarırız

6 Haziran 2011 16:47 tsi
AK Parti Kırıkkale milletvekili adayı Beşir Atalay, “Bazı kesimler, anayasa değiştirecek 330 vekil sayısının altında kalmamız için uğraşsa da, oylarımız Anadolu’da yüzde 60’ı bulacaktır” dedi.

İçişleri eski Bakanı Beşir Atalay, ilk kez bir generalin açığa alınması kararnamesini rahatlıkla hukuki gerekçelerini ortaya koyarak imzaladığını belirtirken, “Askerlerle şahsi diyalog sürdü. Resmi işlerimizi de yürüttük” dedi.

STAR’ın Kırıkkale’deki seçim çalışmalarını izlediği İçişleri eski Bakanı Beşir Atalay’ın gündeme ilişkin sorularımıza verdiği cevaplar şöyle:

Provokasyona suçüstü yapıldı

Devlet Bahçeli’nin Diyarbakır mitingi öncesinde bazı ülkücü isimlerin provokasyon yapılacağına ilişkin dinleme kayıtları ortaya çıktı. Bunu, Kastamonu’daki terör olaylarından sonra en önemli provokatif girişim olarak görüyorum. Haftalar önce böyle bir şey olabileceği istihbari bilgisi alınmış. İçinde STAR Gazetesi’ni taşlayanlar da var. Partinin mensupları, ülkü ocaklılar. Allah korusun onların planladıklarının şakası bile olmaz. Seçim ortamında en kötü, en tehlilkeli provokasyon. Güvenlik güçlerinin önemli bir başarısıdır. Operasyon yapılarak deşifre edilmesi, benzer olaylar için uyarıcı olmuştur.

AK Parti’nin oyu yüzde 50’lerde

Ben bir araştırmacıyım. Verilere baktığımızda trendde değişen bir şey yok. Oy oranımız yüzde 50’dir. Bunun üzerine bile çıkabilir. MHP barajı birazcık aşıyor. CHP’nin yeri değişiyor, 25- 26 düzeyinde. Biz 48’lerdeyiz. Bizim oranımızla ilgili sorun yok. Ama diğerlerinin iniş çıkışları, milletvekili sayılarını etkileyecek. Sayılarla ilgili karar veremiyoruz. İç Anadolu dengeyi sağlar. Hizaya getirir. Sahillerde, kenarlarda bir şey olur ama Orta Anadolu dengeyi getirir. Çok güvenirim sağ duyusuna. Bizim ortalamamız da Orta Anadolu’da yüzde 60 olur.

Belli çevreler, kasetler MHP’nin işine yaradı gibi göstermeye çalıştı ama, vatandaş bununla ilgilenir. Çok önemli bir olay. Bir partinin kurmay ekibinin, genel merkez yönetimi kadrosunun yarısından fazlası bu işlerin içindeyse bu vatandaşı etkiler. Hiç onaylamadığımız ikinci kısmı var. İnsanlar bunu düşünür, seçmen düşünür. Ben de olsam düşünürüm. Milliyetçi muhafazakar partinin üst yönetiminde böyle şeyler oluyor.

BDP, MHP ve CHP yardımlaşması

CHP, BDP ve MHP arasında çok belirgin bir yardımlaşma var. Zaten CHP ile MHP hiç birbiriyle uğraşmaz. BDP ile MHP yan yana Meclis’te oturdular kuzu kuzu. Buna CHP de katıldı. CHP’ye Başbakan suçlama yapıyor, MHP savunuyor. CHP’yi MHP savunuyor. Muhalefetin dirsek teması var. AK Parti başarılı olmasın diye. ‘CHP alamayacaksa MHP’ye verelim’ diyorlar. Buradaki olayın özü şu; anayasa değişikliğini nasıl sağladığımız biliniyor, orada üç partinin nasıl dayanışma içinde olduğu açık. Parti kapatma maddesinde dahi destek olmadılar. Gelecek dönemde anayasa çalışması var. En büyük endişeleri anayasayı referanduma götürecek sayıya ulaşmamız. 330’un altına düşmemiz için çalışıyorlar. Mutabakat arayacağımızı beyannamemize yazdık, ama bunlar 330’un altında sayı olursa anayasa falan değiştirtmezler. 12 Eylül’deki anayasa paketinde tutumu, direnci görüyorum.

Darbecilerin yargılanması konusunda yargı görevini şimdiye kadar yapmadıysa iktidarın suçu ne. Muhalefet daha önce de ‘anayasayı değiştirdiler de ne oldu’ diyordu. Dolayısıyla yargı kendisine düşen görevi yapıyor. Balyoz tutuklamaları da yeni olmadı. Çok önceden oldu. Hassasiyet gösteriyoruz. Vatandaşı ikna edecek açıklamaların yapılması gerekiyor. Vatandaşın tereddüdü olmamalı. Yargının çabuk işlemesi gerekiyor. Generalin açığa alınmasında ise hukukun içinde kalarak ilk kez bir general konusunda inisiyatif kullandığımı söyleyebilirim.

VATANDAŞ BİZİ ANLIYOR

Terörün bitmesi lazım. Bazıları ajite ediyor. Şehit cenazelerini bile istismar ediyorlar. MHP kurcalıyor burada. Vatandaş biliyor ve aldırmıyor.

Kırıkkale’nin içinden Kızılırmak neden geçmesin

Enteresandır, üniversitede sosyoloji asistanıyken doçentlik tezimi Kırıkkale ile ilgili yapmıştım 1982’de. Silah sanayinde MKE iyi duruma geldi. İhracat payı fazla. Organize sanayi bölgemiz var. Oranın biraz daha teşvik edilmesi gerekiyor. İşsizlikle ilgili en önemli proje bu alanın, özel sektörün teşvik edilmesi. Bir yandan da Kızılırmak çalışıyoruz. Kızılırmak Türkiye’de birçok ilin yakınından geçiyor, hiçbir ilin içinden geçmiyor. Kırıkkale ile de tam bütünleşmiş değil. İçinden ırmak akan bir Kırıkkale nasıl olabilir bunu çalışıyoruz. Şehirleşmesi iyi değil, bu tarafa kaydırabilir miyiz makro planda bunların çalışmasını yapıyoruz. Emekli sayısı fazla. 50 bine yakın emekli yaşıyor. Emeklilerle ilgili intibak yasası üzerinde çalışıyoruz.İstişareyi önemli buluyorum. Başbakanımız’ın önemli görevi, koordinasyon görevini, devlet görevini bana vermesi önemli. Demokratik açılımı yürüten bir bakan olarak vatandaşlardan bu yönde tepki almadım.

Siyaseti ‘değişim’ için yapıyorum

Siyasete en önemli katkım demokratikleşme süreci ve devletteki demokratikleşme. İçişleri Bakanlığı’nda da bunu yaptım. En önemli katkımı orada buluyorum. Ülkede değişim yapmak için siyaset yapacaksınız. Siyasette, üstte strateji kısmı ile altta vatandaşlarla ilişkiyi seviyorum. İnsanların saflığını görüyorsunuz, gözünüz yaşarıyor. Kızarken bile samimi. Bir şey isterken, ikram ederken gönülden.

Kılıçdaroğlu gibi değiliz

Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu seçimde vermeyeceği hiç birşey yok. O kadar çok vaat ediyor ki, kimse ona ‘bunu neden yapmadın’ diye sormuyor. İktidar olmadığı için, vaat etmek kolay. Biz sorumlu siyaset yapıyoruz. Bugün söylediğimiz, iki hafta sonra hükümette önümüze gelecek. Başbakanımız’ın dediği gibi sırtımızda yumurta küfesi var. Bu sorumlulukla hareket ediyoruz. Söz verip yapmama gibi bir şeyimiz olmadı. Hep sağlığı örnek veririm. 2002 seçim beyannamesinde 3-4 temel konu var. GSS başlatılacak, aile hekimliği başlatılacak, hastaneler birleşecek, hasta hakları mevzuatı gelişecek. Sağlık Bakanlığı bunları realize etmeye çalıştı. Diğer sektörlerde aynısı oldu.

STAR GAZETESİ

 



Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,812 µs