En Sıcak Konular

12 Eylül soruşturmasında Evren sorgulandı

6 Haziran 2011 09:59 tsi
12 Eylül soruşturmasında Evren sorgulandı Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen, Kenan Evren'in ifadesini evinde aldı. Avukatı Evren'e savcı tarafından 12 soru sorulduğunu belirtti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca “12 Eylül  darbesi” ile ilgili soruşturma kapsamında ifadesi alınan dönemin genelkurmay  başkanı Kenan Evren'in avukatı Ömer Nihat Özgün, Evren'e 2,5 saat süren sorguda  12 Eylül ve öncesine ilişkin 12 soru yöneltildiğini belirterek, “Şimdi çarşamba  günü aynı soruşturma kapsamında İstanbul GATA'da yatan Tahsin Şahinkaya'nın  ifadesine başvurulacak. Onun ifadesi tamamlandıktan sonra önümüzde ikinci bir  süreç başlayacak. Bu süreçte ilgili cumhuriyet başsavcılığı dava açılması veya  açılmaması yönünde karar verecek” dedi.

Avukat Özgün, merkez ordu evinden ayrılırken gazetecilere açıklama  yaparak soruları yanıtladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma doğrultusunda  bugün saat 11.00'de ilgili başsavcı vekili ve savcı kararıyla eski cumhurbaşkanı  Keman Evren'in ifadesinin Ankara'daki lojmanında alındığını belirten Özgün,  yaklaşık 2,5 saat süren ifadede Kenan Evren'e 12 soru sorulduğunu kaydetti.

Bu soruların tümünün içeriğinin 12 Eylül ve öncesine ilişkin olduğunu  ifade eden Özgün, şöyle konuştu:

“Takdir edersiniz ki soruşturma devam ediyor. Soruları tek tek sizinle  paylaşmamız mümkün değil ancak sayın Kenan Evren kendisine yöneltilen 12 soruya  da tek tek cevap verdi ve soruşturmanın bu aşaması sona erdi. Şimdi çarşamba günü  aynı soruşturma kapsamında İstanbul GATA hastanesinde yatan sayın Tahsin  Şahinkaya'nın ifadesine başvurulacak. Çarşamba saat 11.00'de onun ifadesi  tamamlandıktan sonra önümüzde ikinci bir süreç başlayacak. Bu süreçte ilgili  olarak cumhuriyet başsavcılığı dava açılması veya açılmaması yönünde karar  verecek.”/_np/0167/13630167.jpg

“Kenan Evren'e ifade sırasında bir doktorun eşlik edip etmediğinin”  sorulması üzerine Özgün, “Doktor değil ama sayın Kenan Evren'in yanında sürekli  bulunan bir sağlık görevlisi vardı. Çok fazla da sıkıntı yaşamadık. Yalnız biraz  ara verdik. Sağlık açısından bir sıkıntı yaşadığımız söylenemez” cevabını  verdi.

Evren'e yöneltilen soruların içeriğinin sorulması üzerine Özgün,  soruların içeriğini açıklamasının mümkün olmadığını ancak soruların 12 Eylül  dönemine ilişkin olaylarla ve yönetime el koymayla ilgili olduğunu belirtti.  Özgün, Kenan Evren'in soruların hepsine açıkça cevap verdiğini kaydetti.

12 EYLÜL SORUSUNA CEVAP VERDİ

“Kenan Evren'in yönetime el koymayı neyle açıkladığının” sorulması  üzerine Özgün, “Bunu ifadesinde çok açık yüreklilikle, 'o günkü ülkenin  şartları, anayasal kurumların işlememiş olması nedeniyle İç Hizmet Kanunu'nun 35.  maddesindeki yetkiye dayanarak ülke yönetimine el koyduklarını' söyledi” dedi.

Özgün, “Takdir edersiniz ki şu anki soruşturma anayasal düzeni  değiştirmekle ilgili, 12 Eylül askeri müdahalesiyle ilgili. Süreci bekleyeceğiz”  diye konuştu. Özgün, Kenan Evren'in moralinin nasıl olduğunun sorulması üzerine,  “Gayet iyiydi” yanıtını verdi.

“Cezaevlerindeki işkenceler soruldu mu?” sorusuna Özgün, “Sorularla  ilgili tek tek bilgilendirmem ve size cevap vermem mümkün değil. İlerleyen  dönemde bu sorular kamuoyuyla paylaşılacak” cevabını verdi.

Evren'in sorular karşısındaki tepkisinin sorulması üzerine Özgün,  “Hiçbir tepki göstermedi, gayet rahat bir şekilde ifade verdi. Oturarak ifade  verdi” diye konuştu.

“İfade işlemi bitti mi?” sorusuna Özgün, “Bitti. Sayın savcılar bundan  20 dakika önce ayrıldı” yanıtını verdi. “Yarın devam etmeyecek mi?” sorusu  üzerine de Özgün, “Hayır. Kenan Evren açısından soruşturma sona erdi” dedi.

A.A.



Bu haber 1,092 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,648 µs