En Sıcak Konular

Economist yazının perde arkasını açıkladı

4 Haziran 2011 18:18 tsi
İngiliz Economist dergisinde dün yayımlanan ve büyük tartışma yaratan 12 Haziran seçimleriyle ilgili makalenin yankıları sürüyor.

Başta Başbakan Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Egemen Bağış olmak üzere AK Partililerin tepkisini çeken makaleyle ilgili olarak derginin Türkiye temsilcisi Amberin Zaman, dün, köşesinden “ısmarlama değil” açıklaması yaptı.Derginin dün piyasaya çıkan sayısında yer alan “Bir şans da muhalefete” başlıklı makalede “AK Parti’nin bir sonraki hükümeti kuracağı neredeyse kesin. Ancak biz Türklere CHP'ye oy vermelerini öneriyoruz. Kılıçdaroğlu'nun partisinin daha güçlü bir performans sergilemesi hem anayasayı daha da kötü bir hale getirecek olan riskleri azaltacak hem de muhalefete bir sonraki seçimleri kazanması için oldukça iyi bir şans verecek. Bu da Türkiye'nin demokrasisinin en iyi garantisi olacaktır” deniliyordu.

"The Economist de bir ıslık çaldı" başlıklı köşe yazısında, on iki yıldır The Economist’in Türkiye temsilciliğini yaptığını belirten Zaman, böyle bir yazı yayımlamanın derginin editörlerinin kendi kararı olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’yi yakından izliyorlar ve böyle uygun gördüler. Gerçek bu kadar basit” dedi.

Zaman’ın yazısının konuyla ilgili kısmı şöyle:
 

Ne yazık ki komploların her daim mutlak gerçek diye kabul gördüğü ülkemizde eminim The Economist'in bu çıkışı üzerine bir sürü saçma sapan senaryo üretilecektir. "AK Parti'yi devirmek için Yahudiler devrede" veya "Kılıçdaroğlu İngiliz imalatı" gibi. Allah bilir daha neler. Kafam pek öyle işlemediği için çok da bilemiyorum ama her halükarda bir art niyet aranacağından en ufak bir şüphem yok.

Oysa bu karar, derginin Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwaite, Dış Haberler Editörü Edward Carr ve geçen hafta Türkiye'ye gelip yine bu hafta yayınlanan uzun bir Türkiye analizi kaleme alan Avrupa Editörü John Peet tarafından aylardır tartışılıyordu.

Bu tartışmalara Türkiye temsilcisi olarak benim de katıldığım oluyordu ve özellikle Ergenekon davası konusunda bayağı keskin görüş ayrılıklarımız oldu. Zira kim ne derse desin bu dava Türkiye'nin sivilleşmesi açısından büyük önem taşıyor. (CHP adayları arasında Ergenekon sanıklarının da bulunması bence çok büyük bir talihsizlik.)

Ahmet Şık ve Nedim Şener'in tutuklanması gibi ucubelikler cumhuriyet tarihimizin en kritik davasının meşruiyetini gölgeliyor. Yazık oluyor. Son kertede tekrar ediyorum, The Economist'in "CHP'ye oy verin" telkini "dış güçlerin talimatıyla" yapılmadı. Bu editörlerin kendi kararıydı. Türkiye'yi yakından izliyorlar ve böyle uygun gördüler. Gerçek bu kadar basit.



Bu haber 777 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,684 µs