En Sıcak Konular

Arınç: Hükümet tasarıları bozuk Türkçe'yle geliyor

0 0 0000 00:00 tsi
TBMM Başkanı Bülent Arınç, Hükümetten gelen kanun tasarılarının bozuk Türkçe’yle yazıldığını belirterek, “Gelen tasarılarda acınacak şekilde imla kurallarında ve kullanımında hatalar görüyoruz. Meclis olarak Türk Dil Kurumu’yla ortak çal

TBMM Türkçe’deki Bozulma ve Yabancılaşmayı Araştırma Komisyonu Ekrem Erdem Başkanlığı’nda toplantı. Komisyon Meclis Başkanı Arınç’ı dinledi.

ACIMASIZCA ELEŞTİRİLDİM

İlk kez bir araştırma komisyonuna davet edildiğini belirten Arınç, “Komisyonun büyük bir özveriyle çalıştığına inanıyorum. Toplantılara yapılan katılımlar komisyonu zenginleştirmiştir. Ben 5 yıl Meclis Başkanlığı yaptığım süre içerisinde Bütçe görüşmelerine katıldım. Kendi bütçemi sundum. Daha önce bu görüşmelere başkanlar katılmıyordu. Kendi bütçemle ilgili Plan Bütçe Komisyonu’na hesap verdim, telkinlerde bulundum. Acımasız eleştirilere cevap verdim. İlk kez bir araştırma komisyonuna katılıyorum. Türkçe’nin zengin bir dil olduğuna inanıyorum” dedi.

“TÜRK DİLİ” ÖDÜLÜ VERİLECEK

Başkan Arınç, Meclis tarafından bu yıl ilki düzenlenecek ve 2 Haziran’da yapılması beklenen, “Türk Dili Özel Ödülü” nün Türkçe’yi en iyi kullanan dünya çocuklarına verileceğini açıkladı.

TASARI METİNLERİ BOZUK

Kanun metinlerinde özellikle imla kurallarına ve kullanımına büyük önem verdiklerini kaydeden Arınç, Türk Dil Kurumu ve Meclis uzmanlarından oluşan bir ekiple çalıştıklarını ifade etti. Arınç, “Hükümetten gelen tasarı metinlerinde acımasız imla kuralları ve kullanım hataları tespit ediyoruz. Türkçe kelimeler yerine yabancı kelimeler kullanılıyor. Biz bu konuda Başbakanlık Kanunlar Daire Başkanlığına, ‘Türk Dil Kurulu’ ile ortak çalışmaları telkininde bulunduk. Ancak, bu telkinimize rağmen, henüz bir çalışma başlatmadılar. Meclis olarak başta Meclis Televizyonu olmak üzere bütün yayınlarımızda sade ve arı bir Türkçe kullanmaya özen gösteriyoruz. Yabancı kelime kullanımına izin vermiyoruz” diye konuştu.

TÜRKÇE'Yİ TELEVİZYONLAR BOZUYOR

Türkçe’nin bozulmasında en önemli etkenin televizyonlar olduğuna dikkat çeken Arınç, bu konuda RTÜK’le ortak çalışmaları gerektiği görüşünü dile getirdi. Türkçe’nin dünya dili haline gelmesi için önemli bazı adımların atılması gerektiğine işaret eden Bülent Arınç, “Dilini kaybeden kimliğini kaybeder. Türkçeyi kullanmada ideolojik kamplaşmalar var. Bunların dernekleri var. Bazıları Türkçe’yi savunurken, bazıları dünya görüşü doğrultusunda savunma yapıyor. Türkçe’nin etkin kullanılması için siyasi parti gruplarının ve genel başkanların etkin olması gerekir. Zaman zaman Meclis’te hoş olmayan tartışmalar oluyor ve bunlar tutanaklara geçiyor. Meclis içindeki üslup tarzı çok önemlidir. Hayatımız boyunca bizi temsil eden konulara tutanaklara geçiyor” şeklinde konuştu.

ECEVİT TÜRKÇE'ME HAYRANDI

Kendisinin iyi Türkçe konuşmasını ve kullanmasını çok kitap okumaya borçlu olduğunu dile getiren Arınç konuşmasına şöyle devam etti; “Meclis’te bir gün Bülent Ecevit’le karşılaştık. Bana şöyle dedi, ‘fikirlerimiz uyuşmayabilir. Ama sizin kullandığınız Türkçe’ye hayranım’ dedi. Her zaman bunu anımsarım.”

 

     



Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,483 µs