En Sıcak Konular

Anketler birbirini tutmuyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Anketler birbirini tutmuyor! Bugün yayınlanan iki anket sonuçları bakımından "zıt" iki veri ortaya koydu. Bir anket AKP'ye %29 oy biçerken dört partiyi meclise sokuyor. Diğeri ise AKP'yi uçuruyor. Bunlardan hangisi gerçekçi? Bu yanıtı iyibilgi veriyor.

Bugün yayınlanan iki anket sonuçları itibarıyla birbirine zıt iki veri ortaya koyuyor. Anketlerden birisi Vatan, diğeri Yeni Şafak tarafından hazırlandı.

Vatan'ın anketi
Estime Araştırma Şirketi, VATAN için 5-10 Mayıs tarihlerinde bir kamuoyu araştırması yaptı. Araştırma 16 ilde 1589 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapıldı. Araştırmaya katılanlara, “Bu pazar seçim olsa hangi siyasi partiye oy verirdiniz?” sorusu yöneldildi. Deneklerin yüzde 29.6’u AKP, yüzde 19.2’si CHP, yüzde 15.3 DP (DYP-Anavatan), yüzde %10.3 MHP, yüzde 8.7 GP, yüzde 5.1’i DTP, yüzde 3.8’i DSP, yüzde 2’si SP yanıtı verdi. Araştırmaya göre, 4 siyasi parti yüzde 10 barajını aşarak, Meclis’e giriyor.

Yenişafak anketi

ANAR, cumhurbaşkanı adayının belirlendiği, Anayasa Mahkemesi'nin seçim için 367 şartı başvurusunu yerinde bulması, DYP ve ANAP'ın cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turuna katılmaması ve Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde 27 Nisan'da yayınlanan bildirinin ardından yaşanan gelişmeler ışığında 6-8 Mayıs tarihlerinde seçmenin nabzını tuttan bir anket çalışması yaptı. Bu anket Yenişafak'ta yayınlandı. Anket sonuçları şöyle:

'Bugün milletvekili seçimi olursa hangi partiye oy verirsiniz?' sorusuna, yüzde 38.3'lük AK Parti derken, yüzde 15.8'i ise kararsız kaldı. CHP'ye oy veririm diyenler yüzde 14.7 iken DP çatısına yüzde 7.9'luk oran evet dedi. MHP'ye oy vermek isteyenler yüzde 5.5, Genç Parti'ye yüzde 4.6, DTP'ye yüzde 4.8 ve Saadet Partisi'ne oy veririm diyenler yüzde 0.9 olduğu belirlendi.

Bu fark neden?

Peki, anketlerdeki bu uçurum neden kaynaklanıyor? Aslına bakılırsa Türkiye'nin seçim ortamına girmesiyle birlikte daha önce de üç anket yayınlanmış ve iyibilgi bu anketleri yorumlamıştı. Bu farkın neden oluştuğu o haberimizde gizli. Çünkü daha önce yapılan üç ankette de benzer farklılıklar ortaya çıkmıştı. Daha önce yapılan üç anketteki farklılık ile ilgili haberimizi okumak için lütfen tıklayın

iyibilgi.com



Bu haber 443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,510 µs