En Sıcak Konular

BDDK'dan bankalara uyarı

31 Mayıs 2011 17:09 tsi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, çizgi dışı kimi ücret ile komisyon uygulamalarına, kredilerde görülen uç örneklere karşı banka temelinde uyarı ya da tedbirlerinin olacağını bildirdi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 54'üncü Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de katıldı.

Genel kurula hitap eden Tevfik Bilgin, dünyayı derinden sarsan ekonomik bunalımdan dolayı önceleri bilançoların makyajlı olup olmadığının sorgulandığını dile getirdi. Bilgin, Türkiye'nin mart itibariyle yüzde 18 sermaye yeterliliği rasyosuyla G20 ülkeleri arasında Rusya'dan sonra ikinci, aktif karlılığı bağlamında Endonezya'nın ardından Brezilya ile ikinci, özkaynakların toplam aktifler içindeki payı bağlamında Rusya'nın ardından ikinci sırada yer aldığını aktardı.

Sektörün gayet şeffaf olduğuna işaret eden Bilgin, bankaların web sayfalarında yayınlanan bilançolar ile BDDK denetimi sonrası durulaştırılan bilançolar arasında makas bulunmadığını vurguladı. Bilgin, "Bundan 10 sene önce bankaların yayınlanan bilançoları ile hakiki bilançoları arasında büyük makas görülebiliyordu, kimi bankalar karlarını reklamlarla ilan ederken, duru bilançolarda o bankaların oldukça büyük zararları bulunuyordu." dedi.

Tevfik Bilgin, ekonominin durgun olduğu dilimde bankaların Türkiye ekonomisi için omurga görevi gördüğünü belirterek, "Bakın bu omurga sıhhatli olduğu için bunalımdan çıkış bugün kolay oldu, oluyor.'' dedi.

Görevleri gereği uyardıkları kimi uygulamalar bulunduğunu dile getiren Başkan Bilgin, şunları kaydetti:

''Ancak bunlar zamanında alınan önlemlerle büyümeden engellenmektedir. Uyarılarımızı ilettiğimiz çizgi dışı kimi ücret ve komisyon uygulamaları, kimiı bireysel krediler ve konut kredilerindeki uç örnekler veya bunlara benzer piyasa payı amaçlı veya karlılık kaygısıyla yapılan operasyonlarda elbette bundan sonra da uyarılarımız ve gerekirse banka ölçeğinde veya genel tedbirlerimiz olacaktır.''

"BANKALARIN KREDİ BÜYÜMESİ SENE SONUNDA YÜZDE 25 OLACAK"

Finans sektörünün aktiflerine ve büyüme oranlarını da değinen BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, karlılığın 2002'ye göre 7,7 kat artarak 2010 sonunda 22,1 milyar lirayı bulduğunu bildirdi. Bankaların finansal aracılık fonksiyonunu daha yetkin biçimde yerine getirdiğinden söz eden Bilgin, bunun sonucunda mevduatın krediye dönüşüm oranının 2010 sonunda yüzde 86, şu anda ise yüzde 96'ya ulaştığını açıkladı.

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, 20 Mayıs 2011 itibariyle kredi büyümesinin, sene sonuna göre yüzde 11,1 olduğunu belirtti. Sene sonunda bankaların, yüzde 25 civarında büyüyebileceğine ihtimal verdiklerini duyurdu.

Sözü kurumun hizmetlerine getiren Bilgin, Torba Kanun ile Risk Merkezi'nin TBB nezdinde ayrı bir kimliğe büründüğünü anlattı. Bilgin, buranın ilerleyen zamanlarda bankacılık verilerinin yanı sıra belediyelerin ASKİ, İSKİ, EGO ve telefon ödemelerine ilişkin bilgileri de içereceğinin altını çizdi.

BDDK Başkanı, ''Bundan belki 2-3 yıl sonra bir müşteri araba almak için bayiye gittiğinde, kendi iradesi ile kendine ait kredi tarihçesi sorgulanabilecek, ödemelerine sadıksa, ona iyi şartlarda bir ödeme planı verilecek. Başka birinin ayrı ödeme alışkanlıkları varsa, ona ayrı maliyet çıkarılacak. İlerleyen senelerde risk merkezinin iyi çalışmasının, hem halkımızın ödeme alışkanlıkları hem de kredi piyasasının daha iyi işlemesi anlamında çok önemli olduğuna inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

TBB Başkanı Hüseyin Aydın ise istikrarın devamı adına tedbir alınması konusunda hemfikir olmakla, bunların iç talep büyümesinin idaresini öngören bütüncül bir anlayışla uygulanması temennisinde bulundu. Aydın, para politikası tedbirlerinin diğer politika tedbirleriyle desteklenmesi gerektiğini kaydetti.



Bu haber 755 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,713 µs