En Sıcak Konular

Libyalı devrimciler:'Beş kuruşumuz kalmadı'

31 Mayıs 2011 13:28 tsi
Libya’da devrimciler sıkıntılı günler yaşıyor. Silah ve teçhizat bulamadıkları gibi karınlarını doyuracak ekmeğe dahi muhtaçlar. NATO genel sekreteri ise Kaddafi’nin sonunun yaklaştığını bildirdi.

Libya’da özgürlük ve reform için ayaklanan ancak karşılarında Kaddafi güçlerini bulan devrimciler neredeyse üç aydır zorluklar içinde direnmeye çalışıyor. Ancak son gelen haberlere göre devrimcilerin ceplerinde ekmek alacak paraları dahi kalmamış durumda. Libya Geçici Ulusal Konseyi Petrol ve Para işleri sorumlusu, çektikleri sıkıntıları dile getirerek yardım talebinde bulundu. Öte yandan NATO genel sekreteri NATO güçlerinin havadan saldırılarının oldukça etkili olduğunu, Kaddafi güçlerinin halkı vurma gücünü kırdığını ve Kaddafi’nin sonunun yakın olduğunu açıkladı. NATO genel sekreterinin bu açıklamaları Bulgaristan’daki NATO zirvesinde geldi.

Libya Geçici Ulusal Konseyi’nde Petrol ve Para İşleri sorumlu yetkilisi geçtiğimiz Pazar günü Uluslararası Toplum’un yardımlarına karşın ellerinde hiçbir şey kalmadığını açıkladı.

Ali El-Tarhuni Libyalı devrimcilerin kalesi durumundaki Bingazi’den yaptığı konuşmasında şöyle dedi: ‘Elimde hiçbir kaynak kalmadı. Bir kuruş bile yok. Çok sıkıntılı bir durumdayız. Dostlarımızın bizim bir savaşta olduğumuzu ve Muammer Kaddafi’nin güçleri tarafından kuşatılmış şehirlerde; özellikle de Zintan ve Mısrata’da ölmekte olan insanlar olduğumuzu hatırlamaları gerekir.’
El-Tarhuni para gelirse bu paranın tamamının elektrik, yiyecek ve ilaç için kullanacağını vurguladı.

Silah ve teçhizat sıkıntısı

Kaddafi güçlerinin şu anda Bingazi Şehri’nin 250 km. batısında bulunan El-Barkiyye petrol şehrinde kuşattığı Libyalı devrimciler silah ve teçhizat sıkıntısı çekiyor. Devrimcileri bastırmak için tüm imkanlarını kullanan Libya rejimine karşı BM’in sivilleri korumayı hedeflenen 1973 No’lu kararı gereğince harekete geçen uluslararası ittifak saldırıları da son hızıyla devam ediyor.
NATO Genel Sekreteri Andres Fogh Rasmussen geçtiğimiz Pazartesi günü konu üzerine yaptığı açıklamada şöyle dedi: ‘NATO’nun Libya’daki askeri girişimi hedeflerini gerçekleştiriyor. Libya lideri Muammer Kaddafi’nin iktidar dönemi sona ermek üzere. İttifak güçleri, Kaddafi’nin, halkını öldürme gücünü büyük ölçüde kırmış durumda.’

Rasmussen Bulgaristan’ın Varna Kenti’nde NATO zirvesi esnasında yaptığı konuşmada sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Kaddafi artık hem içeride hem dışarıda tecrit edilmiş bir halde. Kendisine yakın olanlar ondan ayrılmaya başladı.’

Öte yandan Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın ülkedeki çatışmaların barışçıl yollarda halledilebilmesi girişimi adına Libya’ya gitmesi bekleniyor. Afrika Birliği sözcüsü Zizi Koodwa, Zuma’nın bu adımının Afrika Birliği’nin çabaları çerçevesinde geldiğini, hedefinin krizin bitmesi için Libya rejimini siyasi reformlar yapmaya ikna etmek olduğunu açıkladı.

NATO güçlerinin saldırıları

Meydani gelişmeler çerçevesinde Libya televizyonunun dün verdiği habere göre NATO güçlerinin Trablus ve Mısrata’yı birbirine bağlayan sahil yolu üzerindeki Zliten Kasabası’na düzenlediği hava saldırısında 11 kişi öldü.

Mısrata Kenti’nin 40 km. batısında yer alan Zliten hala Libya lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı güçlerin kontrolü altında bulunuyor. Mısrata’daki Libyalı devrimciler her ne kadar denemişse de bu kasabaya girmeyi henüz başarabilmiş değil.

Haberlere göre NATO güçleri Trablus şehrinin 460 km. güney doğusundaki El-Cefre bölgesine de hava saldırısı düzenledi. Ancak saldırının ne zaman düzenlendiği ve ölü olup olmadığı hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.

 



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,614 µs