En Sıcak Konular

Halk IBAN kullanmaya alıştı

31 Mayıs 2011 11:24 tsi
Vatandaş, Uluslararası Banka Hesap Numarası (IBAN) kullanımını benimsedi.

1 Ocak 2010 itibariyle zorunlu hale getirilen IBAN kullanımı 2010 yılı sonunda gönderici hesaplarında yüzde 98.7'ye, alıcı hesaplarında yüzde 66.6'ya ulaştı. Banka müşterilerinin herhangi bir hesaba bağlı olmaksızın yaptıklara para transferleri nedeniyle gönderici hesaplarında IBAN kullanımının yüzde 100'e ulaşamadığı belirlendi.

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu'na göre bankalardaki müşteri hesap numaralarını uluslararası ölçekte tanımlamak suretiyle, para transferlerinin hatasız ve hızlı bir şekilde alıcısına ulaşmasını sağlamayı amaçlayan IBAN kullanımı artıyor. 2009 yılı Aralık ayı itibariyle gönderici hesabında IBAN kullanım oranı yüzde 88.5 iken, 2010 yılı Ocak ayında söz konusu oran 98.2 olarak gerçekleşti. 2010 yılı Aralık ayı itibariyle ise yüzde 98.7'ye ulaştı. Gönderici hesabında IBAN kullanımı zorunlu olmakla birlikte, banka müşterilerinin herhangi bir hesaba bağlı olmaksızın yaptıkları para transferleri nedeniyle söz konusu oran yüzde 100'e ulaşamadığı belirlendi.

Merkez Bankası verilerine göre 2009 yılı Aralık ayı itibariyle alıcının hesabında IBAN kullanım oranı yüzde 7.7 iken, 2010 yılı Ocak ayında söz konusu oran yüzde 45.5 olarak gerçekleşti. 2010 yılı Aralık ayı itibariyle ise yüzde 66.6'ya ulaştı. Merkez Bankası, beyan uygulamasının kalkması ile birlikte müşteriler alıcı hesaba ilişkin IBAN bilgilerini sağlamak zorunda olacaklarından alıcının hesabında IBAN kullanım oranlarının giderek artacağına işaret etti.

-1 OCAK 2010'DAN İTİBAREN UYGULANIYOR-

Bilindiği üzere IBAN kullanımı, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren EFT sistemi aracılığı ile hesaba yapılan para transferlerinde ve ileri tarihli EFT talimatlarında, alıcıya ve göndericiye ait IBAN'ın kullanılması zorunlu hale gelmişti. Buna göre para transferi yapmak isteyen müşterinin alıcının IBAN'ını bilmediği durumlarda bankaya vermesi gereken beyanın niteliğine ilişkin olarak "yazılı" ifadesi metinden çıkartılmıştı. Ancak, beyanın yazılı olma zorunluluğunun ortadan kaldırılması, işlemin yapıldığı kanalın niteliğine uygun beyan alınması anlamına gelmekte olup, bankalarca ispat yükümlülüğünün yerine getirilmesini teminen söz konusu beyanın kayıt altına alınması gerekiyordu. Yurt dışındaki bankaların ve diğer finansal kuruluşların bankalarda bulunan hesaplarından yapacakları para transferlerinde 1 Ocak 2012'ye kadar IBAN'ın kullanılması zorunlu değil.

 



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,342 µs