En Sıcak Konular

Uzan’ın şansı: Başarılı olacak mı?

0 0 0000 00:00 tsi
Uzan’ın şansı: Başarılı olacak mı? Genç Parti lideri Cem Uzan “vakit kalmadığı” gerekçesiyle ittifak arayışından vazgeçti ve seçim stratejilerini açıkladı. Uzan seçimlere tek başına girecek… Peki, Uzan geçtiğimiz seçimlere paralel bir başarı grafiği yakalayabilecek mi? İş

Genç Parti lideri Cem Uzan artık ittifak arayışında olmayacaklarını, seçime tek başına gireceklerini belirtti. Dün iyibilgi’de yayınlanan haberde de belirtildiği gibi Uzan seçim ittifakı için süre kalmadığını Fox TV’de açıkladı.

İttifak görüşmeleri öncesinde MHP, DYP ve son olarak CHP’ye açık kapı bırakan, Süleyman Demirel ile de sık sık görüşen Uzan beklediği ittifakları gerçekleştiremedi. Parti’nin Genel Başkan Yardımcısı Emin Şirin daha önce yaptığı açıklamada DSP-CHP görüşmelerini yakından izlediklerini gerekirse CHP listesinden girme fedakarlığını da göstereceklerini belirtmişti.

Ancak olmadı… Şimdi parti tek başına seçimlere giriyor. Peki, geçtiğimiz seçimlerde elde ettiği %7’lik başarı göz önüne alınırsa, Uzan bu seçimlerde ne yapacak?

Geçtiğimiz seçimlerde nasıl başarılı oldu?

  • Genç Parti’nin geçtiğimiz seçimlerde başarı kazanmasının en önemli sebebi, partinin oy aldığı DYP, Anap ve MHP’nin geçtiğimiz seçimde ciddi oy kaybı yaşamasıydı. Önceki dönemde iktidar olan Anap ve MHP ekonomik kriz ve ülkenin kötü yönetiminden tepki toplamış bu yüzden söz konusu partilerden kaçan seçmenin bir kısmı Uzan’a yönelmişti.
  • Genç Parti başarısının altında yatan diğer neden yeni bir yüz olmasıydı. Seçim sonucunda ortaya çıkan tablo “eski isimlerin” yaşanan büyük krizler sonucu toplum tarafından tavsiye edildiğiydi. Seçim sonrasında meclisteki tüm partiler meclis dışı kaldı ve meclis dışındaki CHP ile yeni kurulan AKP meclise girdi. Genç Parti’nin yeni bir yüz olması “eskilerden” kaçan seçmen için bir alternatif oldu.
  • Genç Parti’nin geçtiğimiz seçimlerde başarı kazanmasının diğer bir sebebi, o dönemde medya patronu olan Uzan’ın seçim kampanyasını medya organları ile güçlü bir şekilde desteklemesinde yatıyor. Uzan televizyon ve gazetelerini bu süreçte seçime yönelik etkin bir şekilde kullandı. Ayrıca Uzan seçim kampanyasını ünlü reklamcı Ali Taran ile birlikte yürüttü. Bu reklamların Uzan’ın başarısında pay sahibi olduğu belirtiliyor.
  • Uzan’ın başarısının gözle görülür nedenlerinden birisi de ailenin sahip olduğu finansal kaynak. Uzan seçim çalışmalarında finansal bir problemle karşılaşmadı. Mitinglerinde yıldız sanatçıların yer alması, seçmene dağıtılan “döner-pilav” ve diğer harcamalarda Uzan finans bulma problemi ile karşılaşmadı.

Şimdi ne olacak?

Peki, Uzan geçtiğimiz seçimlerde yakaladığı sürpriz başarıyı sürdürebilecek mi? Kimilerine göre bu sorunun yanıtı evet, ancak kimilerine göre ise Uzan o başarıyı elde edemeyecek! Yapılan anketlerde Uzan’ın Genç Partisi muhtelif oy oranı alıyor. Kimi anketlerde Uzan %3-4’lerde görülürken, kimi anketler Genç Parti’nin %7-8’de oy oranını tuttuğunu, hatta kimileri %10’u yakaladığını ileri sürüyor. Bu anketlerin hepsi muhtelif… Ancak hangisinin gerçeğe dönüşeceği 23 Temmuz sabahı ortaya çıkacak.

Şimdi Uzan’ı başarılı kılan etkenlere göz atıp Uzan’ın bu konjonktürde başarı kazanıp kazanamayacağını sorgulayalım…

  • Geçtiğimiz dönemde DYP ve MHP’den kaçan oylar bu iki partiye tekrar yöneliyor gibi… Türkiye’nin ekonomik krizi üzerinden attığı, krizin toplumdaki etkisinin unutulduğu düşünülürse, DYP ve MHP’nin tekrar toparlanma sürecine gireceği belirtilebilir. DYP Anavatan ile birleşirken MHP’nin oylarını arttırdığı, barajı zorladığı ileri sürülüyor. Eğer iddialar gerçekse yani iki parti oylarını arttırdıysa o ayların büyük bir bölümünün Genç Parti’ye giden oylar olduğu belirtilebilir. Bu Uzan’ın şansını azaltıyor.
  • Cem Uzan geçtiğimiz dönemde olduğu gibi medya gücüne sahip değil. Son dört yıllık dönemde basın gücü elinden giden Uzan’ın mal varlığının bir kısmına da el konuldu. Bu Uzan’ın basını eskisi gibi seçim kampanyasına paralel kullanamayacağı ve seçim sırasında finans kaynağı sıkıntısı çekebileceği anlamına geliyor. Bu da Uzan’ın hanesine yazılan bir eksi puan niteliğinde.
  • Hatta bu eksilere Ali Taran ile anlaşamamayı da eklemek gerekiyor. Daha önceki reklam kampanyalarında Ali Taran’ın eseri olarak milliyetçiliği vurgulayan, toplumla iç içe, genç ve dinamik lider görüntüsü şimdiki reklam kampanyalarında erozyona uğramış görünüyor. Artık Uzan’ın yeni reklam imajı “oldukça lüks” bir çerçeveye oturuyor. Bu reklam kampanyasının bir önceki kadar güçlü sonuçlar doğurmayacağı belirtiliyor.

Tüm bunlar Uzan’ın eski başarısını tekrar elde edemeyeceği anlamına geliyor mu? Şüphesiz… Partinin uzun bir süre ittifak arayışında bulunması zaten Uzan ve Şirin’in bu gerçeğin farkında olduğu anlamına geliyor. Uzan’ın hanesi eksilerle dolu… Bunlardan en önemlilerinden birisi ailesinin “devletten kaçıyor” görüntüsü vermesi ve ailenin adının bulaştığı “yolsuzluk iddiaları”. Uzmanlar Uzan’ın yüzde 3-4 oy alacağı beklentisinde.

www.iyibilgi.com



Bu haber 260 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,056 µs