En Sıcak Konular

Muhalifler resmi ordu kurdu

31 Mayıs 2011 09:31 tsi
Muhalifler resmi ordu kurdu NATO savaş uçaklarının, Libya'nın başkenti Trablus ve banliyösü Tacura ile başkentin 600 kilometre güneyindeki El Cafra'yı sabaha karşı bombaladığı bildirildi. Öte yandan, muhaliflerin siyasi organı Ulusal Geçiş Konseyi (UGK), muhalif silahlı kuvvetlere

Libya devlet televizyonu El Cemahiriye'nin bildirdiğine göre, bir askeri yetkili, Trablus ve Tacura'daki sivil ve askeri tesislerin "NATO haçlı sömgürgecilerinin hedefi" olduğunu söyledi.

Hedeflenen noktaların durumlarını belirtmeyen El Cemahiriye televizyonu, can kaybı ve maddi hasar olduğunu bildirmekle yetindi. Libya televizyonu ülkenin güneyindeki El Cafra'da da yeni tesislerin hedeflendiğini duyurdu.

Trablus'taki basın mensupları da, gece yarısı uçakların seslerinin ve uzaktan patlama seslerinin duyulduğunu belirtti.

MUHALİFLERİN TV KANALI YAYINA BAŞLADI

Bu arada, Muammer Kaddafi rejimine karşı muhalif hareketin ilk televizyon kanalı "Libya El Hurra" dün akşam Bingazi'den yayına başladı.

El Hurra'nın (Hürriyet) ilk yayını dün yerel saatle 20.00'de, 17 şubatta başlayan rejim karşıtı hareketin sembolü ve Bingazi halkının çok sık gittiği Devrim Meydanı'ndan yapıldı.

Libyalı ve yabancı iş adamları tarafından finanse edilen El Hurra'da şimdilik gönüllüler çalışıyor.

MUHALİFLER, SİLAHLI KUVVETLERİNE "ULUSAL KURTULUŞ ORDUSU" ADINI VERDİ

Öte yandan, muhaliflerin siyasi organı Ulusal Geçiş Konseyi (UGK), muhalif silahlı kuvvetlere bundan böyle Ulusal Kurtuluş Ordusu (UKO) adının verileceğini bildirdi.

Artık 18 yaşın altında savaşçı kabul etmeyen UGK, bu isimlendirmenin, Kaddafi rejiminin devrilmesi için askeri disiplini ve profesyonelliği yerleştirme çabalarını daha iyi ifade etme olanağı sağlamasının umulduğunu belirtti.


MUHALİFLERİN DIŞİŞLERİ BAKANI BACA, KADDAFİ'YE SERT BİR DARBE VURMAYA HAZIRLANDIKLARINI SÖYLEDİ

Libya'da muhaliflerin dışişleri bakanı Fethi Baca, üst düzey komutanları kaçan Muammer Kaddafi'ye kısa süre içinde sert bir darbe vurmaya hazırlandıklarını söyledi.

Baca, Asssociated Press'e yaptığı açıklamada, "Kaddafi'nin büyük sıkıntı içinde olduğunu düşünüyorum. Güçler dengesi askeri olarak tamamiyle değişti. Çevresi kendisini terk ediyor. Hatta Rusya bile kendisinden ayrılmasını istiyor" dedi.

Kaddafi'nin ölümüne savaşmayacak bir korkak olduğunu düşündüğünü belirten Baca, "Şu anda ayrılmanın yolunu arıyor" dedi.
Baca, bugün Libya'ya gelen Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın Kaddafi için bir "çıkış stratejisini" müzakereye geldiğini de iddia etti.

Sabah

Batılı ajanlar Libya’da isyancılarla görüntülendi

El Cezire kanalı, Libya’da muhaliflere destek veren Batılı gizli ajanlar olduğunu belirttiği bazı kişilerin görüntülerini yayınladı. Görünüşlerinden “Libyalı değil Batılı” oldukları anlaşılan 6 kişinin görüntüsünü yayınlayan El Cezire, bu kişilerin “muhtemelen İngiliz” olduklarını belirtti. Misrata’da çekilen görüntülerde isyancılar ile birlikte görülen 6 “ajan”, kullandıkları şapkalar, güneş gözlükleri ve silahlarıyla Muammer Kaddafi’ye karşı savaşan diğer isyancılardan açıkça ayrılıyor. Batı ülkeleri ve NATO, bugüne kadar Libya'ya sadece havadan müdahale ettiklerini savunuyorlardı.
    El Cezire’nin deneyimli İngiliz asıllı savaş muhabiri Tony Birtley tarafından bildirilen görüntülerde ajanlar, El Cezire kamerasını fark eder etmez de kendilerini gizlemeye çalışarak oradan uzaklaşıyor. Birtley, söz konusu altı kişiden 5’inin silahlı olduğunu belirtiyor. Silah taşımayan ve pembe gömlek giyen altıncı kişinin ise muhtemelen grup lideri olduğu kaydediliyor.
    Daha önce BBC, ITN ve Sky News adına çalışan ödüllü savaş muhabiri, ajanların Libyalı isyancılarla birlikte hareket ettiğini aktarıyor. Bu kişilerden en az birinin ise daha önce İngiliz Özel Kuvvetler’inde çalışmış olabileceği dile getiriliyor.
    Mart ayında İngiltere’nin, isyancılara yardım etmek için “danışman” gönderdiği açıklanmıştı.
    Ancak İngiliz The Mail gazetesi, Arap devletleri tarafından finanse edilen eski SAS komandolarının isyancılara destek için kullanıldığını yazdı. Bir kaynak gazeteye yaptığı açıklamada “Dolaylı yoldan eski askerleri burada kiralayabiliyoruz. Oradaki birçok petrol şirketinin halihazırda orada çalışan eski özel kuvvetler mensubu çalışanları var” dedi.
    İngiliz Savunma Bakanlığı ise Libya’da kara kuvvetlerinin bulunmadığını açıkladı.
    El Cezire kanalının görüntüleri, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın Libya’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yayınlandı.

Cihan



Bu haber 1,113 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,611 µs