En Sıcak Konular

CHP'de neler oluyor?

30 Mayıs 2011 15:23 tsi
CHP'de neler oluyor? "CHP’de örgüt yerine medya, reklam vs. ile siyaset yapma anlayışı öne çıktı. Böyle bir anlayış parasal kaynaklara, işveren çevrelerine bağımlılığı arttırıyor. Aslında şu anda CHP’nin içinde bir gerginlik var."

Taraf gazetesinden Neşe Düzel'in Dokuz Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi siyaset bilimci-sosyolog Doç. Dr. Ayşen Uysal’la yaptığı röportajdan ilgili kısım:

CHP, söylemini epeyce değiştirdi. Kürt seçmenlere hitap ediyor ve özerklik sözü veriyor. CHP’deki bu değişikliği nasıl açıklıyorsunuz?

CHP, iki kırılma yaşadı. Birincisi, Deniz Baykal’ın mağduru olduğu kaset skandalıydı. CHP, kasetle yeni bir sürece girdi, Kemal Kılıçdaroğlu genel başkan oldu. İkinci kırılma da, Kılıçdaroğlu’nunun, genel Sekreter Önder Sav’la yolunu ayırmasıyla yaşandı. İkinci kırılma, birincisinden çok daha önemli. Çünkü Kılıçdaroğlu ve ekibi, Baykal’ın en çok eleştirildiği noktalardan yola çıktı ve CHP’nin politikalarıyla ilgili yeni söylemler başlattı. Yani söylemek istediğim şu! CHP’deki bu söylem değişimi, CHP örgütündeki bir dönüşümün sonucu değildir. Bu söylem değişimi Kılıçdaroğlu’na aittir, CHP örgütüne ait değildir.

CHP’nin tepesi, çok uzun zamandır ilgilenmediği Kürtlerle neden şimdi ilgilenmeye başladı peki?

Seçim odaklı, bilinçli yapılıyor bu. Çünkü yeni CHP, herkesi kucaklama çabası içine girdi. CHP’nin oyunu arttırmak için mümkün olduğunca geniş kesimler kapsanmaya çalışılıyor. Bu ülkede Kürt sorununu devre dışı bırakarak oyunuzu arttırmanız ve iktidara yaklaşmanız mümkün değildir. Kaldı ki Baykal dönemine en büyük eleştiri, “CHP’nin Doğu’da tamamen silinmesi ve bir kıyı şeridi partisi” olmasıydı. Diyarbakır’dan Sezgin Tanrıkulu’nun partiye girmesi de CHP’nin bölgede var olma çabası zaten. Aslında CHP, “herkesi yakala partisi” (catch-all party) dediğimiz bir parti modeli uygulamaya çalışıyor bugün. CHP’nin seçim için verdiği reklamlara dikkat edin! “CHP varsa, herkes için var” sloganıyla yola çıkıyor. Partinin yapısını ve anlayışını gerçekten değiştirmeye yönelik adımlar bunlar.

Anlamadım. Seçim öncesinde CHP tam olarak nasıl bir parti olmaya çalışıyor?

Biz herkesi yakala parti modelini aslında yıllardır AKP üzerinden tartıştık. Bu anlayışla devam ederse bundan böyle CHP için de tartışacağız. Dünyada örnekleri var bunun. Herkesi yakala partileri, ulaşabilecekleri en yüksek oy oranlarına ulaşmak için bütün ideolojik bagajlarını boşaltan parti türleridir. CHP, söylem ve politikalarındaki gelgitleri işte biraz da bu yüzden yaşıyor. Kılıçdaroğlu ve ekibi, bir yandan CHP’nin “gerçek sosyal demokrat parti” olacağını söylüyorlar, diğer yandan da herkese hitap eden bir parti olmaya çalışıyorlar. Yani...

Evet...

Bir yandan CHP’ye sosyal demokrat ideoloji yerleştirecekler. Diğer yandan da CHP’yi ideolojik yüklerden kurtaracaklar. Yani, bir yanda CHP’nin söylemlerini herkesi kapsayıcı bir biçimde belirliyorlar, diğer yandan da CHP örgütünü güçsüzleştiriyorlar. Bilinçli bir tercih bu! CHP’de örgütler, Kılıçdaroğlu döneminde bilinçli olarak devre dışı bırakıldı.

Seçim sürecinde CHP örgütünü devre dışı mı bıraktı?

Evet. Hem kurultaylar hem de aday belirleme sürecinde örgüt tamamen etkisiz kılındı. Aslında Türkiye’deki partileri, özellikle de CHP’yi Amerikanlaştırma, Amerikan partilerine benzetme sürecinin de bir sonucu olarak yaşandı bu. Bakın... Amerika’da siyasal partiler birer seçim makinesi gibi işler, partinin işlevi seçim kampanyalarını yürütmektir. Parti örgütleri yoktur ve partiler üyelerden ziyade uzmanlarla çalışır.

Yeni CHP ne yapıyor?

Yeni CHP de kendi örgütünü önemsizleştiren bir anlayışa sahip. Mesela seçime gidilirken bazı taşra yöneticileri görevden alınabildi, bazıları da tamamen etkisizleştirildi. İzmir bunun tipik bir örneği. Kısacası CHP’de örgüt yerine medya, reklam vs. ile siyaset yapma anlayışı öne çıktı. Böyle bir anlayış parasal kaynaklara, işveren çevrelerine bağımlılığı arttırıyor. Aslında şu anda CHP’nin içinde bir gerginlik var. Seçime gidilirken, çalışmayan örgütler ve çalışan bir genel merkez durumu var. Bunu da kendi aralarında söylüyorlar zaten. “Oyları Kemal Bey arttıracak. Buna güvenerek seçimlere gidiyoruz” diyorlar. CHP tamamen, liderin söylemleri üzerinden yürütülen bir politikayla seçimlere gidiyor.

CHP’nin bu yeni Kürt politikası klasik CHP seçmeni tarafından nasıl karşılanıyor?

Özellikle kıyı şeridinden çok ciddi bir tepki görüyor ve daha da görecek.

CHP'nin seçimlerden sonra bölünme ihtimali var mı?

Bu ihtimal çok kuvvetliydi ama giderek zayıfladı. Partide herkes 13 Haziran'ı bekliyor ama genel merkez de tabii önlemini alıyor. Parti içi muhalefetin belini kıracak olan yeni üye kayıtlarını hızla sürdürüyor. Kısacası yıllardır Baykal-Önder Sav ikilisinin yaptığını, bugün Kılıçdaroğlu-Gürsel Tekin ikilisi yapıyor.

Ne yapıyorlar?

Gürsel Tekin örgütten geliyor ve kendine Sav'ı model alıyor. Partide her şey ondan geçiyor. Zaten adayları da Kılıçdaroğlu-Tekin ikilisi belirlediler. CHP içinde muhalefet giderek zayıfladı. CHP'deki iktidara karşı bir gücün çıkıp muhalefet edebilmesi için artık tekrar kaset gibi olağanüstü bir takım gelişmelerin olması gerekiyor. Kılıçdaroğlu'nun liderliği CHP'de bir süre daha devam edecek...

Devamı için tıklayın



Bu haber 1,520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,723 µs