En Sıcak Konular

Tahmin edilmeyen sıçrama

30 Mayıs 2011 15:26 tsi
Tahmin edilmeyen sıçrama Arap halkları, Arap baharı için sokaklara çıkmasının ardından sıra Avrupalılarda. Ancak Avrupa'daki gelişmeler bahardan çok kışa benziyor.

 Avrupa'da İspanya ve Yunanistan'ın ardından Fransa'da da halk sokaklara çıkmaya başladı. "Öfkelenmek için hepimizin bir sebebi var" diyen eylemciler, halkı eylemlere destek vermeye çağırıyor.

İspanya'da hükümet karşıtlarının bütçe kesintisi ve işsizliğe karşı meydanları işgal etmesinden esinlenen Fransızlar, Paris'te sokağa çıktı. Çoğu genç binden fazla kişi, Champs Elysee Meydanı'nda toplandı.
Yürüyüş sırasından hükümet karşıtı slogan atan eylemciler, "Gerçek demokrasi şimdi", "Paris uyan", "Birleşen halk asla mağlup edilemez" yazılı pankartlar taşıdı. Eylem organizatörleri, herkese "isyan" çağrısı yaptı.

Eyleme katılan bir öğretmen, "Dünya kaynaklarının eşitçe paylaşılması için ekonomik yapıda bir değişiklik olmalı; çünkü eğer böyle adaletsizlik ve sefalet içinde devam edersek, sonu kötü olacak" dedi.

İspanya'da Facebook ve diğer sosyal paylaşım sitelerinden "Öfkeliler", "M-15" ve "İspanya devrimi" olarak yapılan çağrılar Fransa'da da "Öfkeliler" adıyla yapıldı.

Fransa'nın güney şehirleri Toulouse ve Bayonne'da şehir merkezine kamp kuran onlarca kişi, "Öfkelenmek için hepimizin bir sebebi var... Bize katılın" yazılı pankartla halkı eyleme katılmaya çağırıyor.

İspanya Avrupa'ya örnek oluyor
İspanya'da yolsuzluk, işsizlik ve ekonomik krize karşı protesto için Madrid'in Sol Meydanı'da (Puerta del Sol) kamp kuran muhalifler, eylemlerini sürdürme kararı aldı. İspanyollar, hükümetin uyarılarına rağmen, 15 Mayıs'ta başlattıkları protestolarına son verme niyetinde olmadıklarını ilan etti.

Bütçe kesintilerine ve işsizliğe karşı İspanya'da başlatılan hükümet karşıtı eylem Avrupa'ya yayılmaya başladı. İspanya'da başta Sol Meydanı olmak üzere meydanları işgal eden muhalifler ise eylemlerine devam ediyor.
Siyasi yolsuzluk, sosyal yardım kesintileri ve artan işsizliğe karşı eylemlerine devam edeceklerini bildiren binlerce İspanyalı, seçimler geçtikten sonra attıkları "Gitmeyeceğiz, gitmeyeceğiz" sloganını sürekli tekrarlıyor.

İspanya hükümeti, seçimlerin ardından yaptığı açıklamada meydandaki iş yerleri sahiplerinin ve yerel yetkililerin isteği üzerine eylemcilerin meydandan polis zoruyla çıkarılacağını bildirmişti.

Başkentin orta yerinde çadırların kurulduğu tarihten adını alan "M-15", "İspanyol devrimi" ve "Öfkeliler" hareketleri, İspanya'nın dört bir yanından destek görüyor. Facebook gibi sosyal paylaşım siteleri aracılığı ile örgütlenen hareketler, daha fazla kişinin eyleme destek vermesi için çağrılarını sürdürüyor.

Cuma günü Barcelona'nın Katalonya Meydanı'nda (Plaza de Cataluna) polisin plastik mermi ve coplarla saldırarak çıkardığı hükümet karşıtları, tekrar meydana gelerek çadırlarını kurdular. Yaklaşık 5 bin kişi, eyleme kaldıkları yerden devam edeceklerini bildirdi.

Öte yandan, İspanya'nın yanı sıra eylem, ülke dışından da destek görmeye devam ediyor. Mali krizin pençesinden kurtulamayan Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Syntagma Meydanı'nda on binler toplanırken, Fransa'nın başkenti Paris'te ise "Gerçek demokrasi istiyoruz" ve "Uyan Paris" gibi sloganlarla binlerce kişi bir araya geldi.

 

 




Bu haber 1,285 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,429 µs