En Sıcak Konular

Deutsche Bank'ta gizli Türkmen hesabı!

0 0 0000 00:00 tsi
Deutsche Bank'ta gizli Türkmen hesabı! Deutsche Bank, on yıldan daha fazla bir süredir yönetmeyi sürdürdüğü Türkmenistan Merkez Bankası’ndaki fonları ilk defa teyit etti... Deutsche Bank “Global Compact” a uyduğunu fakat ayrıntıya giremeyeceğini belirtiyor. Ayrıntıların izini

Deutsche Bank, on yıldan daha fazla bir süredir yönetmeyi sürdürdüğü Türkmenistan Merkez Bankası’ndaki fonları ilk defa teyit etti... Türkmenistan’ın eski başbakanı insan hakları grupları tarafından baskıcı olduğu gerekçesiyle eleştirilmişti.

Financial Times’ın bu teyit haberini almasını müteakip kampanya gruplarının ve Alman politikacılarının gaz zengini merkez Asya ülkelerindeki Almanya’nın en büyük bankasının iddia edilen rolü üzerine endişe ifadeleri geldi.

Banka, yabancı dövizlere ve uluslararası ödemelere ilişkin Merkez Bankası’ndaki birkaç hesabı 1990’ların başından bu yana yönetmeyi sürdürdüğünü kabul etti, fakat uluslararası bankacılık kanunlarına uyulduğunu da söyledi. Banka, hâlâ fonları yönettiğini de kabul etti.

Geçtiğimiz Ekim ayında ölümüne kadar 1991 yılından bu yana başta olan Türkmenistan’ın otoriter başbakanı Saparmurat Niyazov, uluslararası çapta insan hakları için çalışan “Amnesty International” tarafından geçen yıl “barışçıl muhalefeti bile zalimce susturmakla” suçlanmıştı.

Deutsche Bank’ın sürdürülebilirliğe muvafakat etmekten sorumlu yöneticisi Hanns Michael Hölz, ölen diktatörün Merkez Bankası’nın fonları üzerinde kontrolünün olmadığını söyledi;  Türkmenistan uzmanları ise bu iddiayı reddediyor.

Londra’da bulunan Avrupa Yeniden Yapılandırma ve Kalkınma Bankası’nda (EBRD) Türkmenistan ekonomisti olan Heike Harmgart, Merkez Bankası başkanının başbakan tarafından atanmasına ilaveten ayrıca bankanın bağımsız da olmadığını belirtiyor.

Alman şansölye Angela Merkel’in Hıristiyan Demokratlarının kıdemli bir yasa koyucusu olan ve parlamentonun insan hakları komitesinin başkan yardımcısı olan Holger Haibach, Financial Times’a Deutsche Bank’ın Türkmenistan’daki teyit edilen rolünden endişe duyduğunu söyledi.

Haibach, “Şayet bir Alman şirketi böyle bir rejimi destekliyorsa birileri bundan mutlu olmayacaktır” dedi. Dahası Haibach Merkez Bankası fonlarının başbakan tarafından kontrol edildiğine inandığını belirtti. Haibach, bir bilirkişi heyeti ile geçen ay Türkmenistan’ı ziyaret etti ve dün Deutsche Bank’ı ülkedeki rolüne ilişkin “tam bilgi” vermeye çağırdı.

Hölz, bankanın Türkmen etkinliğinin detaylarını teyit eden ve Financial Times tarafından ele geçirilen bir mektubun sahihliğini kabul etti. 24 Ocak 2004 tarihli mektup Almanya’nın finansal yönetim otoritesi Bafin’den Londra merkezli bir kampanya grubu(STK) olan “Global Witness” a gönderilmişti.

Bahsi geçen grup geçen yıl Deutsche Bank’ın gerçekte Niyazov rejimini desteklediğini ve böylece Birleşmiş Milletler’in şirket sorumluluk inisiyatiflerine yönelik olan “Global Compact”a üyeliğinin bir parçası olarak daha iyi insan hakları standartlarını sürdürebilme taahhütlerini ihlal ettiğini iddia etmişti.

Mektup, Bafin’in -Deutsche Bank’ın ricası üzerine- Deutsche Bank’ın aktivitelerini incelediğini ve bankanın Türkmen Merkez Bankası için birkaç hesap bulundurduğunu tespit ettiğini; fakat Niyazov’un kişisel bir hesabı bulamadığını belirtiyor. Bafin, bankanın hesaplarına yapılan habersiz ve ani denetimler sonucunda bankanın uluslararası kuralları ihlal ettiğine inanılacak bir nedenin tespit edilemediğini söylüyor.

Hölz ise Deutsche Bank’ın “Global Compact” a uyduğunu fakat ayrıntıya giremeyeceğini belirtiyor.

Global Witness ise Deutsche Bank’ın meşru olmayan bir rejime meşruluk verdiğini açıklarken Harmgart, EBRD’nin Türkmenistan’daki politik özgürsüzlükle ilgili göz yanılsamasına sahip olmadığını söylüyor. Harmgart Niyazov dönemi boyunca bu yüzden “kendilerinin orada çok az faaliyete sahip olduğunu” da belirtmeyi ihmal etmiyor. 

(FT, 9 Mayıs 2007, Deutsche Bank admits to Turkmen accounts)
ADAM Basın Taramaları Grubu iyibilgi.com için çevirdi



Bu haber 192 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,085 µs