FLAŞ! Japon senatosu, ülkenin uluslararası operasyonlara katılmasını engellediği gerekçesiyle anayasada değişlik yapılmasının önünü açan yasayı onayladı." /> FLAŞ! Japon senatosu, ülkenin uluslararası operasyonlara katılmasını engellediği gerekçesiyle anayasada değişlik yapılmasının önünü açan yasayı onayladı."/>

En Sıcak Konular

Japonya saldırganlaşıyor

0 0 0000 00:00 tsi
Japonya saldırganlaşıyor FLAŞ! Japon senatosu, ülkenin uluslararası operasyonlara katılmasını engellediği gerekçesiyle anayasada değişlik yapılmasının önünü açan yasayı onayladı.

Japonya'da senato, çeşitli başlıklarda referandumun önünü açan yasayı onaylayarak, 60 yıl sonra ilk defa ülkedeki barışçı anayasanın revizyonunun yolunu açtı.

2010’da yürürlüğe girecek olan referandum yasası, senatoda anayasal reformdan yana olan sağcı çoğunluğun oylarıyla onaylandı. Yasa, meclis tarafından geçen ay kabul edilmişti.

Barışçı anayasanın şimdiki zamana uygun olmadığını savunan 52 yaşındaki Liberal Demokratik Parti Başkanı ve Başbakan Şinzo Abe, kısa bir süre önceki açıklamasında, "Mevcut anayasanın revizyona ihtiyacı var, çünkü temel yapısı artık merkezi hükümet ve yerel yönetimler arasındaki ilişkileri yürütmeye yetmiyor, ayrıca dış politika ve savunma politikası konularında idari sistemde meydana gelen önemli değişikliklere karşılık vermiyor" demişti.

Kasım 1946'da çıkarılan anayasa, 3 Mayıs 1947'de Japonya’nın yenilgisinin ardından ülkeyi işgal eden ABD güçleri tarafından hazırlanmıştı. Anayasanın 9. maddesi, Japonların meşru müdafaa durumu hariç askeri güce başvurmasını yasaklıyor. Sağ çoğunluğa göre, bu madde, Japonya'nın uluslararası operasyonlara katılmasını engelliyor.

Japonya’da yayın yapan Yomiuri gazetesinin yaptığı bir ankete göre Japonların yüzde 46’sı anayasa değişikliğini desteklerken yüzde 39’u ise karşı çıkıyor. Yasa, Japonya’nın yeniden askeri bir güç olarak dünya sahnesine çıkmaya çalışması olarak yorumlanıyor.

Abe 7 aylık iktidarına iki militarist yasa sığdırmış bulunuyor. Geçen yılın sonunda, 240 bin askerden oluşan savunma birliğinin bir bakanlığa bağlanması yasalaştırılmış; geçen ay ise hükümet, meşru müdafaa kavramının yasal anlamının nasıl değiştirilebileceğini görüşmek üzere toplanmış ve ortaya reform yasası çıkmıştı.

Meclis tarafından dün yapılan bir diğer oylamada ise, Irak’ta görev yapan Japon hava kuvvetlerinin görev süresi iki yıl uzatıldı. Birliklerin görev süresi, 31 Temmuz’da doluyordu.

sol.org



Bu haber 176 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,600 µs