iyibilgi Ankara iyibilgi Ankara

En Sıcak Konular

Demokratik Özerklik mi? Evet, anlıyoruz…

30 Mayıs 2011 10:56 tsi
Demokratik Özerklik mi? Evet, anlıyoruz… Türkiye seçime kilitlendi gidiyor ama farklı gündemleri olanlar da var. Kürtler’in demokratik özerklik girişimlerini hızlandırdığı bir süreç yaşanıyor. Seçim ertesi hayli can sıkıcı olacak gibi. iyibilgi Ankara

28 Mayıs günü Radikal Gazetesi’nde Oral Çalışlar o soruyu yekten sordu, “Kürtler fiilen özerklik ilan ederse” diye… Somut bir yanıt veremediği gibi yazısını besleyen parametreler de çok sağlıklı sayılmazdı ama... 

“Kürtler artık eski Kürtler değil. Kürt siyasi hareketi de geçmişe göre daha kuvvetli ve kendisine daha çok güveniyor.”

“Kürtler seçimlerin ardından özerklik ilan ederse ne olur?” Brüksel’de görüştüğümüz Kürt siyasi hareketinden bir isim bunu sordu. Ben de ona, 'Gerçekten fiili bir özerklik ilanı düşünülüyor mu' diye sordum. 'Evet, böyle bir düşünce var' dedi.” cümlelerini kurdu.

Bu zamanlama aynı zamanda AKP ve CHP’nin Hakkari mitinglerine de denk düşüyor. Hani AKP’nin yoğun karşılanmadığı ama CHP’nin eller üzerinde taşındığı mitinglere.

İşte o mitingde Kemal Kılıçdaroğlu “demokratik özerklik” lafını fiilen zikretmiş, çok değil bir sonraki mitingde toparlamıştı. Yani bir demokratik özerklik farkındalığı var ortada.

Bu yönde olası bir gelişmenin seçimlerden sonra vücut bulacağı söylencesi mevcut. Sık tekrarlanan 15 Haziran tarihi ve "yeni anayasa" meselesi hep bu konuşmalarla ilintilendiriliyor.

Muğlak tahminlerin yanında somut gelişmeler de var. Örneğin, “Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) Diyarbakır'da iki gündür devam ettiği belirtilen ara dönem toplantısında demokratik özerkliği fiilen geliştirme ve özerk yönetim ilanını hızlandırma kararı aldığı belirtildi” gibi.

Yani herkes seçimlere bakıyor ama başka bir süreç eş zamanlama ile yürütülüyor. Belki de Başbakan’ın BDP/PKK üzerine son söylemlerine daha fazla kulak kabartmak gerekiyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,620 µs