En Sıcak Konular

Washington güçlü muhalefetten yana

30 Mayıs 2011 09:55 tsi
Washington güçlü muhalefetten yana Beyaz Saray'ın Türkiye seyir defteri...

Sabah gazetesi yazarı Ömer Taşpınar'ın köşe yazısından ilgili kısım:

Amerikan hükümeti ne düşünüyor derseniz o da yekpare ve tek sesli değil. Obama yönetimi içinde birbiriyle çelişen görüşler var. Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı bazen farklı Türkiye analizleri yapıyor. Amerikan Kongresi ayrı bir gezegen zaten. Netice itibariyle Türkiye'yi en çok Obama yönetiminin ne düşündüğü ilgilendiriyor. Bu nedenle gelin yönetim içinde Türkiye ile en çok ilgilenen yerlere bakalım. Bunlar Amerikan Dışişleri, Savunma Bakanlığı ve Beyaz Saray. Detaylarda ayrışmalar olabilir. Ama benim görebildiğim kadarıyla AK Parti'nin bu seçimlerden açık ara birinci parti olarak çıkacağından kimsenin en ufak bir şüphesi yok. Neden diye sorduğunuz da cevap tek bir kelimeyle "ekonomi". Türkiye'de ekonominin doksanlı yıllara oranla çok daha iyi gittiği apaçık ortada. Kalkınma hızı ve kişi başına düşen gelir son 8 yıldır sürekli bir artış içinde. Türkiye'nin bu başarıyı küresel krize rağmen ve bütün Avrupa durgunluk içindeyken gerçekleştiriyor olması Washington'da büyük takdir topluyor. Bu nedenle halkın istikrardan yana oy vereceği ve AK Parti'nin Türkiye tarihinde çok ender görülen bir başarı göstererek üçüncü kez seçimleri rahatça kazanacağı analizi yapılıyor.

Öte yandan, bu durum Türkiye'de her şeyin güllük gülistanlık halinde görüldüğü anlamına gelmiyor. Özellikle Dışişleri Bakanlığı Türkiye'de daha demokratik bir iktidar ve daha başarılı bir muhalefet görmek istiyor. Bu nedenle MHP ve CHP'nin yeni dönemde Meclis'te güçlü bir şekilde temsil edilmesine sıcak bakılıyor. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli, Washington'da bilinen isimler değil. Ama AK Parti'nin karşısında eskiden olduğu gibi sürekli olarak laiklik teması işlemek ve "korku pazarlamak" yerine "proje üreten" bir muhalefet oluşu Amerikalı yetkililer tarafından çok olumlu karşılanıyor.
Bu arada gerek Beyaz Saray gerekse Dışişleri ve Pentagon Türkiye'nin bir numaralı sorununun Kürt meselesi olduğunu kabul ediyorlar. Bu alanda yakın geçmişe kadar demokratik açılımları savunan AK Parti'nin bugün daha statükocu bir söylem tutturmuş olması yadırganıyor. Bütün meseleyi, eskiden TSK'nın yaptığı gibi sadece sosyo-ekonomik bir sorun olarak gören AK Parti kafa karıştırıyor. "MHP'yi barajın altında tutmak için taktik amaçlı bir manevra gerçekleştiriliyor" yorumları yapılıyor. BDP ve CHP arasındaki yakınlaşma da kafa karıştırıyor Washington'da.



Bu haber 1,188 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,256 µs