En Sıcak Konular

Ankara'dan Esad'a sert uyarı

30 Mayıs 2011 08:22 tsi
Ankara'dan Esad'a sert uyarı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın reform yönünde adım atmaması üzerine Ankara, uyarı tonunu yükseltti.

Erdoğan da Esad'a tek şansının "hızlı ve radikal adım atmak" olduğunu iletti.

Ankara, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimi ile arasına koyduğu mesafeyi adım adım artırıyor. Esad'ın isyanın başlangıcından bu yana adım atmaması üzerine "ulusal güvenlik meselesi" olarak görülen Suriye konusunda nihai sınırlar belirlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Esad ile 27 Mayıs Cuma günü yaptığı telefon görüşmesinde, "En az bir Suriyeli kadar Suriye halkının durumunu önemsiyorum. Artık herkesi şaşırtacak, radikal adımlar atmalısın" mesajı verdi. Erdoğan, Suriye halkını önemsediğini vurgularken, Türkiye'nin Suriye halkına yönelik saldırılara sessiz kalamayacağını da belirtti ve reformlar için takvim vermesini istedi. Esad ise Erdoğan'a reform taahhüdünü yineledi. Suriye'de Esad'ın kontrolündeki basın da Türkiye aleyhine yayınlarına geçtiğimiz hafta son verdi.

KÜRTLER İÇİN KORUMA KARARI
Diplomatik kaynaklar, Esad'ın 10 haftadır süren isyanların ilk günlerinde reform adımlarını atması halinde kontrolü ele geçirebileceğini ancak bugün durumun oldukça güçleştiğine dikkat çekti. Önümüzdeki bir iki hafta içerisinde Esad'dan reform yönünde radikal bir açıklamanın gelmemesi halindeyse Suriye'de mezhep çatışmalarının artmasının beklendiği belirtildi. Mezhep çatışmasının yanı sıra Suriye'ye yönelik etnik çatışma da Ankara'nın en büyük kaygılarından biri. İsyanların hâlâ Halep ve Lazkiye'ye sıçramaması umut verici olarak görülse de Ankara, bölgede ikinci bir Halepçe katliamına izin vermemekte kararlı. İsyanların sürmesi halinde başta Halep'e yansıması beklenirken, Suriye'de Kürtlere yönelik bir saldırı olması halinde Türkiye, Kürtler için korumaya geçecek. Bu durumda Türkiye, Suriye nüfusunun yüzde 7'sini oluşturan Kürtlerin yanı sıra Ermeni ve Çerkes kökenlilere de kapılarını açacak. Kürtlerin yanı sıra Sünni gruplar için de hazırlıklar tamamlandı. Esad rejiminden kaçarak Türkiye'ye 500 bin ile 1 milyon arasında insanın sığınması bekleniyor. Kaynaklar, bu aşamada sınırda güvenliğin sağlandığını ancak baskının sürmesi halinde 15 gün içerisinde olağanüstü hareketliliğin yaşanabileceğine de işaret etti.

MUHALİFLER ANTALYA'DA
Türkiye, Suriyeli muhaliflerin de peş peşe toplantılarına ev sahipliği yapıyor. İstanbul'da bu ay başında yapılan küçük katılımlı toplantının ardından 31 Mayıs -3 Haziran tarihleri arasında Suriyeli muhalifler Antalya'da buluşacak.

Tanklı birlikler 2 kenti kuşattı
SURİYE'NİN güneyinde protestoların yoğunlaştığı Humus şehri yakınlarındaki Talibise ve Rastan kasabalarının dün sabah saatlerinde tanklı birliklerce kuşatıldığı ve çatışmalarda 3 kişinin öldüğü bildirildi. Bir görgü tanığı, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, kenti tanklarla kuşatan askerlerin, caddelerde göstericilere makineli silahlarla ateş açtıklarını iddia etti. Öte yandan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad gençlerden oluşan bir heyete, ülkedeki reform çalışmalarına müsamahasız devam edileceği sözü verdi. Londra merkezli El Vatan gazetesinin haberine göre, gençlerden oluşan heyeti kabul eden Esad, "Reform çalışmalarının devam ettiğini, bazı uygulamaların hayata geçirilmesinde gecikmeler yaşanmasına rağmen reform çalışmalarının durmayacağını" söyledi. Gençlerin, "Bazı güvenlik güçlerinin halka kötü davrandığı" yönündeki eleştirisine karşılık Esad'ın "Ülkedeki mevcut sorunun sadece güvenlik görevlilerinin halka kötü davranmasından ibaret olmadığını" söylediği kaydedildi. Aynı gazetede yer alan başka bir habere göre de Suriyeli muhalifler İsrail hükümetinden destek istediler.

sabah



Bu haber 946 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,254 µs