En Sıcak Konular

390 Afrikalı ilk kez ışıkla tanıştı

0 0 0000 00:00 tsi
İnsani Yardım Vakfı ile Dayanışma Vakfı'nın düzenlediği Katarakt Kampanyası'nın ilk durağı, Afrika ülkesi Benin oldu. 390 Afrikalı ilk defa ışığı gördü. Hedef 100 bin kişi... 

Katarakt Kampanyası’nın ilk durağı Benin oldu. Benin’in başkenti Kotono’daki Akpakpa Hastanesi’nde 390 kişinin gözleri cerrahi yöntemlerle ameliyat edildi. Gözleri açılanlar arasında her yaştan insanın olması dikkatleri çekti.

Afrika kıtasındaki 10 ülkede yapılması planlanan katarakt ameliyatları başladı. Katarakt ameliyatlarının ilk durağı Batı Afrika’nın güney sahil ülkesi Benin oldu. Benin’in başkenti Kotono’da 390 kişinin gözleri açıldı. Akpakpa Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatlarda katarakt nedeniyle görme problemi yaşayanlar ışığa kavuştu. Gözü açılanlar arasında 7 yaşından 90 yaşına kadar çeşitli yaşlarda insanların bulunması dikkati çekti.

Benin’deki insanların birçoğu Müslüman olmasına rağmen mağdur durumda olan gayrimüslim vatandaşların da gözleri ameliyat ettirildi. Yürütülen proje kapsamında gerçekleştirilen ameliyatların başlama törenine Benin Sağlık Bakanı da katıldı. Sağlık Bakanı Dr. Musa Yaro düzenlenen törende bir konuşma yaptı.

Benin Sağlık Bakanı yardım istedi

 Dr. Musa Yaro, Türkiye halkının Benin için daha çok yardım etmesini “Biz Türkiye’yi biliyoruz, Türkiye halkını tanıyoruz. Türkiye insanı yardımsever ve diğer toplumların problemlerine karşı duyarlı bir halktır. Sizlerin yardımını sadece sağlık alanında değil diğer insani yardım çalışmalarında da görmek istiyoruz” ifadeleriyle dile getirdi.

Ameliyat sonrasında İHH ekibi hastaları ziyaret etti. Hastalar, ameliyat sargıları açılırken duygularını paylaştılar. Yıllar sonra ışığa kavuşan hastalar ellerini havaya kaldırarak dua ettiler ve Türkiye halkına teşekkür mesajları gönderdiler. Hastalar arasında iki gözü de kataraktlı olan Done ismindeki kız çocuğu, annesini ilk defa gördü. Done’nin annesine sürekli sarılması ve dakikalarca annesinin gözlerinin içine bakması orada bulunanlara duygulu anlar yaşattı.

18 yıl sonra ilk kez gördü

85 yaşındaki ve 18 yıldır katarakt nedeniyle görme yetisinden mahrum olan Abdullahi Rezzak ise duygularını “Ömrümün son yıllarında bana bu mutluluğu yaşattığı için Allah’a hamd ediyor ve bu fırsatı bana tanıyan siz kardeşlerime de teşekkür ediyorum” dedi.

Sırada Togo ve Gana var

Benin’deki ameliyatların tamamı cerrahi yöntemlerle gerçekleştirildi. Ameliyatları 15 kişiden oluşan bir ekip yaptı. İHH ve Dayanışma Vakfı’nın beraber organize ettiği Katarakt Kampanyası’na bölgede faaliyet gösteren Afrika Müslim Agency de destek verdi. Bir yıl boyunca 100 bin kişinin ameliyat edileceği ve bir kişinin ameliyatı için sadece 100 YTL’nın yeterli olacağı kampanya devam ediyor. Benin’den sonra Togo ve Gana’da da ameliyatlar önümüzdeki günlerde yapılacak. Daha sonraki günlerde ise Afrika’nın diğer ülkelerindeki katarakt hastalarının da ışığa kavuşması sağlanacak.
 



Bu haber 290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,844 µs