En Sıcak Konular

Hisarcıklıoğlu: Reformist bir meclis bekliyoruz

28 Mayıs 2011 15:50 tsi
Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Genel Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, 12 Haziran'dan sonra oluşacak meclisin, Cumhuriyetin yüzüncü yılında Türkiye'yi ilk 10'a sokacak 'reformist bir meclis' olacağına inandığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Siyasil

Hisarcıklıoğlu, Bursa'nın Orhangazi ilçesinde Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen "Orhangazi'de Ekonomi'nin Yıldızları" ödül törenine katıldı. Kriz döneminde dünyada en çok kaybeden 10 ülkeden biri olan Türkiye'nin bu dönende 4.7'lik küçülme yaşadığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, krizde en hızlı küçülen 10 ülkeden biriyken geçen yıl en hızlı büyüyen ülkelerden birisi olduklarını kaydetti.

Yüzde 8.9'luk büyümenin müthiş bir başarı öyküsü olduğunu vurgulayan Hısarcıklıoğlu şöyle konuştu: "Bunu kim gerçekleştirdi biliyor musunuz, bunu Türk özel sektöre yaptı. Geçen yıl yaptığınız yatırım 76 miyar 900 milyon dolar. Bu neye tekabül etti, yaklaşık bir milyon kişiye istihdam sağladı. Bu o yatırımın eseridir. Bu da yüzde 8.9'luk büyümeyi getirdi. Ne olur özel sektörün önünü açın ve destekleyin. Bizim tek derdimiz üretmek. Bundan 72 milyonun kazancı var. Türkiye en hızlı büyüyün 5 ülkeden birisi. Bundan gurur duyuyoruz, seneye daha büyüyeceğiz inşallah."

KUR'U BIRAKIP GİRDİLERİMİZE ODAKLANALIM

Buna rağmen sanayicinin girdiler konusunda sıkıntısı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu şunları dile getirdi: "Sanayi üretimi yüzde 13 artarken, ara malı ithalatımız yüzde 33 artmış. Bu ülkemizin geleceği açısından bir kısıntı. Bu aynı zamanda cari açığa sebebiyet veriyor. Dikkat edilmesi gereken nokta burası. Biz sanayici olarak 78 yıldır hep 'kur kur' dedik, Türk lirasının daha az değerli olmasını arzu ediyorduk. Ama hep 'cambaza bak' diyorduk. Bakınız kur aynı kaldı. 2009 yılından bu yana su fiyatları aynı, elektrik yüzde 40 arttı. Doğalgaz yüzde 30 düştü. Mazot yüzde 19 arttı. Bunların hepsi bizim sanayimizin girdileri. Bunları niye konuşmuyoruz. Bizim girdilerimize odaklansak, desek ki hükümete bizim bu yüklerimiz çok fazla ama bari artışını durdurun. O zaman ara malı artışı yüzde 33 olmaz. O zaman içeride ara malı üretenlerin tesisleri kapanmaz. Ne olur cambazla uğraşmayın. Herkes şikayetçi merkez bankasından. Ama doğrusu da o. Müdahale kimsenin edememesi lazım merkez bankasına."

YENİ BİR ANAYASA ŞART

Türkiye'nin yeni bir anayasaya kavuşmasının şart olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Herkeste yeni bir anayasa konusunda mutabakat oluştu. Allah'a çok şükür artık Türkiye'de herkes yeni bir anayasa yapılması noktasında fikir birliğine vardı. Siyasi partiler ve seçim yasasını, halkı ile vekili arasındaki bağı güçlendirecek şekilde yapması lazım. Halk ile vekilin arasında kopukluk var, sistem bozuk. Niye sistem onu milletle vekili arasındaki bağı güçlendirmiyor. Tam tersine liderle vekilin arasını güçlendiriyor. O zaman da sizde şikayetçi oluyorsunuz, 'vekil bize gelmiyor' diye. Niye gelsin arkadaş, senin hükmün ne? Benim başkanlarım Meclis'e gitti 4 gün sonra da ondan da şikayet etmeye başladılar. Çünkü vekil, gücünü halktan almıyor. Vekil ile halk arasındaki bağı sistem güçlendirmiyor."

KAVGALARA BAKMAYIN, BEN ÇOK UMUTLUYUM

Siyasi partiler ve seçim yasası, hukuk, yargı ve mevzuat reformu, kamu yönetimi reformu, kamu hizmetlerinin kalitesinin artırılması, kamu yönetiminde şeffaflık ve hesap verilebilirlik, yolsuzluk ve israfla mücadele konularının yeni anayasada ele alınması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bütün partilerimiz aşağı yukarı bunda mutabık. Önümüzdeki dönem müthiş. Cumhuriyetin yüzüncü yılında Türkiye'yi ilk 19'a getirecek reformist bir meclis olacağı inancındayım. İnşallah bu gündemimize sahip çıkarlar, ülkenin birliği, beraberliği bütünlüğü ve ülkenin zenginliği önemli. Kayıtdışılığın olduğu yerde güçlü ekonominden de demokrasiden de bahsedilemez. Şeffaf bir vergi kanununa ihtiyaç var kayıt dışılığın bitmesi için. Ben çok umutluyum, bugün daha heyecanlıyım. Siyasiler kavga ediyor ama partilerin programlarını okuyunca umutlanıyoruz. Önümüz açık. Türkiye'nin önü açık bakın. Artık herkes özel sektörle büyüme olacağı noktasında. Önceden kafalar karışıktı. Artık herkes özel sektörün önünü açma konusunda hemfikir. Bizim de hazır olmamız lazım." diye konuştu.

"DÜNYANIN GÖZÜ ÜZERİMİZDE"

Ortadoğu'dan geldiğini ve milletin gözünün Türkiye'de olduğunu savunan Hisarcıklıoğlu, "Hırvatistan Cumhurbaşkanı diyor ki; 'Sabah ilk kalktığımda önce Türkiye'ye bakıyorum 'ne var ne yok' diye. Sen bunun farkında bile değilsin. İçerideki siyasilerin kavgası, medya bunları bırakın. Türkiye'nin önü çok açık. Hem atalarımıza hem gelecek neslimize karşı sorumluluğumuz var. Bakın benim neslim aldı 16. yaptı. Avrupa'da da 6. ekonomi olduk. 2023 yılında da ilk on ekonomi arasına gireceğiz dünyada. Bunu yapacağız, bir tek kedi ayağımıza kurşun sıkmazsak."



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,289 µs