En Sıcak Konular

Terörün atar damarı

28 Mayıs 2011 09:10 tsi
Terörün atar damarı Dünyanın en çok gelir getiren faaliyeti...

Star gazetesi yazarı Prof. Mahir Kaynak'ın bugünkü köşe yazısından ilgili kısım:

Terörün mücadele ettikleri devlete göre bir nokta kadar küçük olmalarına rağmen başarılı olmasının arkasında büyük yapıların, bazı devletlerin olduğunu her zaman söyledim ama iki itirazla karşılaştım. Birincisi mikrobun da küçük olduğu ama bir insanı öldürebildiği söylendi. Ayrıca bu örgütlerin asimetrik savaş metoduyla eylemlerini yaptığı ve bunlarla mücadelenin imkansız olduğu iddia edildi.

İddiamı sürdürüyorum ve terör örgütlerinin arkasında güçleri aramaya devam ediyorum. Önce yıllarca süren bir çatışmada rol alan kişilerin ve hareketin bütününün nasıl finanse edildiğini soruyorum. Bunun için cevap hazır. Uyuşturucu ve diğer yasa dışı faaliyetlerden elde edilen gelirlerle finanse ediliyorlar deniyor. Şu soruya cevap aradım. Dünyanın en çok gelir getiren faaliyet kollarından biri olan yasa dışı faaliyetleri devletler engelleyemiyorlar mı yoksa bu faaliyetler gizli servislere hem finansman sağlıyor hem de örtülü operasyonlarında bir araç olarak mı kullanılıyorlar?

Şu sonuca vardım: Uyuşturucu kanalları çok kolay belirlenir. Gözümüzün önündeki kullanılıcılardan başlayarak üreticilere kadar her aşamayı kolayca bulabiliriz. Bu durumda iki olayla karşılaşırız. Bağımlıları tedavi edecek sağlık kuruluşları yetersiz kalır ve toplumsal bir sorunla karşılaşırız. Ayrıca her köşe başında uyuşturucu üreten laboratuarlar oluşur, bunlar hem faaliyetleri  hem de sağlanan gelirleri açısından kontrol edilemez. En doğru yol bu ticareti kontrol etmek, yayılmasını engellemek ama belli bir kitlenin kullanmasına göz yummaktır.

Afganistan’a El- Kaide’yi tasfiye için mi müdahale edildi yoksa en önemli uyuşturucu üretim merkezi olan bu ülkenin kontrolü mü amaçlanıyor? Bu ülkeye müdahalenin uyuşturucu üretimini azaltmadığı, hatta artırdığı söyleniyor.

Üretimden sonra ulaşım kanallarının belirlenmesine çalışılır. Bu açıdan Türkiye önemlidir. PKK’yı kim finanse ediyor diye sorarsanız cevap hazırdır ve uyuşturucu ticareti olduğu söylenir. İki yasa dışı faaliyeti üst üste koyduğunuzda bütün tereddütleri gidermiş olursunuz ama bölgedeki ne ticaretten ne de üretim faaliyetlerinden kaynaklanmayan ve PKK dışındakiler tarafından sahip olunan büyük servetleri açıklayamazsınız.



Bu haber 1,312 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,588 µs