En Sıcak Konular

Kültür Bakanı'ndan imtiyaz isyanı

27 Mayıs 2011 15:01 tsi
Kültür Bakanı Günay, Türkiye'de hangi alana el atılsa bir imtiyaz sahibi ile karşılaşılmasına isyan etti.

Türkiye'nin tarihi ve kültürel mirası eşsiz bir eser daha kazandı. Hem de dünyada bir benzeri daha yok. Ya da daha doğru bir ifade ile en yakın rakibinden bile büyük: Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi...
Şu an ziyarete açık dünyanın en büyük mozaik müzesi Tunus'ta. Ancak dün Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın basına gezdirdiği müze 9 Haziran'da Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıldığında Tunus'taki Bardo Ulusal Müzesi, tahtını Gaziantep'e bırakacak.

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, daha fazla sayıda antik eser ve metrekare hesabıyla Tunus'taki rakibinden daha büyük boyutta mozaiklere sahip.

Bakan Günay, ülkenin kültür mirasına ve turizm potansiyeline katkıda bulunmak için açtıkları kültür merkezlerinden bahsederken söz ülkenin en tartışmalı kültür merkezine geldi.
İstanbul'daki Atatürk Kültür Merkezi.

Kültür ve Turizm Bakanı, Atatürk Kültür Merkezi için dünya çapında bir proje önerdikleri sırada yaşanılan polemiği hatırlattı.

Projenin parçaları olan Boğaz manzaralı bir teras için "Kültür Merkezi zenginlere peşkeş çekilecek" eleştirilerini dile getiren Bakan Günay, "Altta gençlerin buluşabileceği bir merkez yapmak istedik, bunu da eleştirdiler ve dava açanlar aleyhimize kullandı" serzenişinde bulundu.

AKM'nin yenilenmesi sürecinde yaşanılanlar Bakan'a göre "Türkiye'nin unutulmaz bir gericilik öyküsü."

Günay gericilik öyküsüne ise şu sözlerle açıklık getirdi: "Hayalet gibi ortalıkta dolaşan bir gericilik var. Bu yeniye, iyiye hatta daha iyiye karşı bir kampanya. Kötücül bir kampanya. Türkiye gelişme sürecinde ve çok güzel işler yapılıyor. Ancak bu zihniyet her işi baltalamaya çalışıyor. Atatürk Kültür Merkezi için önerilen 90 milyon TL'lik muhteşem bir proje kurban oldu."

AKM'de çalışan sanatçıların sadece kendilerine ait bir binaya dair istekleri hatırlatıldığında ise Günay sinirlendi:

"Türkiye'yi mahveden yaklaşım bu işte. Bazıları imtiyazlarını ve protokol alanlarını sürdürmek istiyorlar."

Bakan imtiyaz isteyenleri somutlaştırmaktan da geri kalmadı: "Bu imtiyaz arayışı bazen yargıç, bazen Türk Silahlı Kuvvetleri, bazen de sanatçı olarak karşımıza çıkıyor."

İmtiyaz isteyen kesimler konusunda adres veren Bakan Günay, bunun toplumsal bir hastalık olduğunun da altını çizdi: "İmtiyaz, ayrıcalık, öncelik arayışı en küçük memurdan başlıyor. En tepeye kadar devam ediyor."

Bakanlığı sırasında bu anlayışla sık sık karşılaştığını dile getiren Günay, önüne gelen projelerle ilgili anılarını da paylaştı: "Bir bina inşa ediyoruz. Bana hemen buraya bir protokol salonu yapalım teklifi geliyor. Reddediyorum çünkü benim veya başkalarının böyle bir ayrıcalığa ihtiyacı yok. Halkla paylaşabileceğimiz yerlere ihtiyacımız var..."

Dünyanın en büyük mozaik müzesi

Zeugma’da arkeolojik araştırmalar 1931 yılında başladı. 2000 yılında ortaya çıkan eserler kazı alanını dünyanın ilgi odağı haline getirdi. Kazılarda çıkan ikiz villalar Poseidon ve Euphrates’te yüzlerce metrekare taban mozaiği, duvar resmi, Mars heykeli ve pek çok küçük eser bulundu.

2005’te ise eserlerin Gaziantep Müze Müdürlüğü’nün yanındaki binanın müzeye dönüştürülerek sergilenmesi projesi ortaya çıktı. 2010’da tamamlanan müzede şu an bin 450 metrekare mozaik, 140 metrekare duvar resmi, 4 Roma Dönemi çeşmesi, 20 sütun, 4 kireç taşından yapılmış heykel, bronz Mars Heykeli, mezar stelleri, lahitler ve mimari parçalar sergileniyor.

Müze 9 Haziran'da Başbakan Erdoğan taragından hizmete açılacak.

ntvmsnbc




Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,015 µs