En Sıcak Konular

Saylan'ı neden konuşturmadılar?

0 0 0000 00:00 tsi
Saylan'ı neden konuşturmadılar? İzmir Mitingi sırasında konuşturulmayan Türkan Saylan, bu yüzden ağlamıştı... Peki Saylan, ne söyleyecekti de ona izin çıkmadı? "Konuşsaydım bunları söyleyecektim" diyor ÇYDD Genel Başkanı Türkan Saylan. İşte İzmir Mitingi düzenleyenlerin "prensip kara

"Herkes kendi insanı konuşsun istiyor" diyen Prof. Türkan Saylan yaşanan gerilimi şöyle anlattı: "Zülfü Livaneli'den sonra çıkıp 5 dakika konuşacaktım. Bir kadın bir erkek yanıma gelip 'Karar aldık, konuşma yapmayacaksınız' dediler. Kavgacı tipli insanlardı. Bazıları da araya girip konuşmamı istediler. İki taraf da konuyu platform önünde tartışmaya başladılar. Baktım kavga çıkacak, ben de 'Konuşmayayım, benim burada bulunmam yeterli' dedim. Ben bu mitinglerde hep bulundum, ama bazı kesimler 5 dakika bile konuşmama izin vermediler, kendileri kaybettiler."

Ece Temelkuran köşe yazısında Saylan'ın yapacağı konuşmaya yer verdi...

Meydanların istediği: 'Derin birleşme' ve samimiyet!

"Konuşsaydım bunları söyleyecektim." İzmir-İstanbul uçağına girdiğinde mitingden dönen yolcular tarafından ayakta alkışlanan Türkân Saylan yerine oturur oturmaz, "Niye konuşmadınız Türkân Hanım?" sorusuna elime konuşma metnini vererek cevap verdi. Mitingi düzenleyenlerin "prensip kararıyla" yaptırmadıkları konuşma, aslında mitingin temel prensiplerine çok uygundu. Metne bakarken içeri Doğu Perinçek girdi. Mitingler için militarist, ırkçı, ulusalcı diyenlere duyurulur:
Kimse Doğu Perinçek'i alkışlamadığı gibi uçakta tuhaf bir sessizlik oldu.

Yaptırılmayan konuşma


Hiç yapılmadan alkışlanan konuşmada, tıpkı Hrant'ın eşi Rakel Dink'in söylediği gibi, "Küçücük çocukları katil yapan ırkçılığa karşıyız" deniyordu. "Asla olmayacak darbelere karşıyız!" deniyordu.
"Biz bu topraklardan fışkıran yetenekli, kanaatkâr, namuslu, sevgi dolu insanlar" diye sesleniyordu konuşma.
Adı anons edilmesine rağmen İşçi Partili gayretkeşler tarafından önüne barikat kurularak kürsüye çıkması ve konuşma yapması engellenen Türkân Saylan'ın konuşma yapmaması niye çok önemli peki?

Solda 'kaynana baskısı'


Kitle, amorf. Ne istemediğini biliyor ama istediklerine (ki bunlar eşitlik, adalet, vicdan, laiklik, demokrasi, hukuk) hangi siyasi araçlarla, hangi liderlerle, hangi cümlelerle ulaşılacağına dair bölüm belirsiz.
Sözlere ihtiyaçları var, yeni sloganlara, yeni taleplere. Onlara cümleler verebilecek düşünsel liderlere, aydınlara müthiş bir ihtiyaç duyuyorlar. Solda birlik diye sloganlar atılmasına bakmayın, şu anda hiçbir siyasi parti, hiçbir siyasi lider alanların heyecanını kucaklayabilecek durumda değil. Üstelik alanlar, siyasi partilerin önünde. Kitle, siyasi partilerden daha politik. Siyasi partiler kelle hesapları yaparken alanlar daha ideolojik ve teorik şeylerden söz ediyor. Sosyal demokrat siyasi partiler ise bu baskıyı "matematiksel" olarak algılıyor. Kaç kişi o partiden alırsak, buraya koyarsak ne olur hesabı yapılıyor.
Hatta bu "birleşme baskısı" öyle bir hal almış ki soğukkanlı düşünecek halleri bile yok. İzmir'de DSP'den Ahmet Tan anlattı. Mitinge gelmişken İzmir'deki kayınvalidesinin Anneler Günü'nü kutlamak istemiş, telefon etmiş. Aldığı cevap şu:


"Birleşmediyseniz hiç gelme evime!"


Ahmet Tan'ın kayınvalidesi meydanlardan daha baskın çıkıp da DSP ile CHP'yi bir araya getirirse bilemem, ama meydanların baskısı bu birleşmeye yetmeyecek, orası belli.

Derin birleşme


Üstelik meydanların istediği birleşme bu türden de değil. Dün İzmir'de kürsüden bağıran Tuncay Özkan, "Deniz Baykal burada, Zeki Sezer nerede?" diyordu. "Bayramda amca oğullarını barıştıralım" tarzı bir yaklaşım bu alandaki insanları "kandıramaz". Bu insanlar, bu insanları harekete geçirenler nereden baksanız en az bir darbe görmüş, gençliklerinde örgütlü siyaset yapmış insanlar.
İstedikleri şey, gözlerinin boyanması değil. Onlar, "derin birleşme"yi istiyorlar. Bu heyecanı, bu dalgayı kucaklayabilecek bir birleşme istiyorlar onlar. Türkiye'yi ılımlı İslam rayından çıkarıp eski rayına oturtacak rüzgârı yaratabilecek bir birleşmeyi arzuluyorlar; "öpüşün-barışın" zavallılığında, kerhen bir yan yana durmayı değil.

Mesafeli tahlil


İstemedikleri diğer şey de onlar bu kadar heyecanlıyken TV stüdyolarında şıpınişi, buz gibi ve mesafeli tespitlerin yapılması. Önceki gün, daha miting sürerken canlı yayın için arayan kanallar bana "Solda birleşme nasıl olur?" gibi sorular soruyordu. Profesyoneller sayı hesabına başlamıştı bile.
Alanlar ise bunu değil, söylediklerinin anlaşılmasını istiyor. Türkân Saylan'ı bu yüzden alkışlıyorlar; kitleyi militarist bir yöne çekmek isteyen kürsü konuşmacıları çıkınca da bu yüzden arkalarını dönüp kendi şarkılarını söylüyorlar. Kürsüden, uzaktan, TBMM'den görünmüyor ama bu insanlar kendi şarkılarını söylüyor hakikaten.


milliyet
 



Bu haber 252 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,008 µs