En Sıcak Konular

Kaset soruşturmasına MHP direnci

27 Mayıs 2011 13:44 tsi
Kaset soruşturmasına MHP direnci

MHP'yi dizayn etmeye yönelik kasetlerin ardından savcılık partiden istifa eden 10 ismi ifadeye çağrıldı. Bahçeli'nin suçladığı işadamı Faruk Bayındır'ın şikayetiyle yürütülen soruşturmada ise çağrı yapılan MHP'liler ifadeye gitmedi.

Kaset skandalının ardından MHP'den istifa edip milletvekilliği adaylığından çekilen 10 MHP'li yönetici İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ifadeye çağırdı. Kamuoyu önünde olayın aydınlatılmasını isteyen MHP'lilerin ise şu ana kadar konu ile ilgili hiçbir suç duyurusunda bulunmadıkları öğrenildi. MHP'li yöneticilerin 'suç duyurusu' için savcılığa ifadeye gelmemeleri üzerine savcılığın talimat yazısı gönderdiği öğrenildi. Talimat yazısında, kaseti bulunan 10 ismin savcılığa gelmeleri ve konuyla yer, zaman ve kişi bilgilerini aktarmalarının talep edildiği belirtiliyor.

TEK ŞİKAYETÇİ BAYINDIR

Mevcut soruşturmalar ise MHP'lilerin kaset komplosunun arkasındaki isim olduğunu iddia ettikleri işadamı Faruk Bayındır'ın şikâyeti üzerine yürütülüyor. Savcılığın Bayındır'ı da ifadeye çağırdığı öğrenildi. Devlet Bahçeli başta olmak üzere MHP'li yöneticiler, Bayındır'ın ismini vererek, 'ulkucugazete.com, ulkucugazete.net ve ulkucugazete.org' sitelerinin Bayındır'ın kredi kartı vasıtasıyla alındığını iddia etmişlerdi. Ancak MHP'nin Bayındır'ın kartıyla alındığını iddia ettiği sitelerde kasetler yayınlanmamış, kasetlerin yayınlandığı blog uzantılı sitelerin ise ücretsiz yayın yaptığı ortaya çıkmıştı.

GELECEĞİZ DEDİLER GELMEDİLER

MHP'Li isimlerden 4 tanesi daha öncede ifade vermeye çağrılmış ancak davete uymamışlardı. Savcılık, Bülent Didinmez'e cep telefonu ile ulaştı. İhsan Barutçu'ya ise cep telefonundan defalarca aranmasına ulaşılamadı. Didinmez, İhsan Barutçu ile beraber ifade vermeye geleceğini belirtti. Ancak bugüne kadar ifade vermeye gelmedi. Kaseti ilk ortaya çıkan isimlerden Recai Yıldırım ise İstanbul'a gelemeyeceğini Ankara'da ifade verebileceğini söyledi.

SAVCILIK GÖRÜNTÜLERİ SORDU

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen'in, MHP Genel Merkezi'ne gönderdiği bir yazıda görüntüleri yayınlayan internet sitelerinin görüntüleri yayınlamadan önce MHP'ye gönderdiklerini açıkladıkları hatırlatıldı. Savcılık MHP yetkililerine, 'görüntüler yayınlanmadan önce size gönderildi mi?' diye sordu. Kasetler gönderilmiş ise delil olabileceği hatırlatılarak o görüntüler istendi. Yazıda ayrıca "İbrahim Faruk Bayındır'ın kredi kartı bilgilerine MHP'nin nasıl ulaştığı, sitelerin bulundğu Network Solutions isimli hosting hizmeti sağlayan web sitesinden MHP'ye gönderilen Order Confirmation belgesinin nasıl temin edildiği" soruldu.

MHP'nin tutumu araştırmayı engelliyor

MHP'lilerin şikayetçi olmamaları ya da ifade vermemelerinin nedeni anlaşılamıyor. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın kaset organizasyonunu yapanları tespit edebilmesi için, görüntülerin çekildiği adresleri, görüntülerin çekildiği tarihleri ve görüntülerdeki kadınların açık kimliklerini bilmesi gerekiyor. Bu sayede savcılık adreslerde kurulan sistemleri inceleyecek, parmak izi toplayacak. Şüphelilerle ilgili kamera taraması yapılacak, kadınların irtibatları araştırlacak ve olayın farklı kasetlerdeki farklı kişilerin tek bir elden yönetilip yönetilmediği araştırılabilecek. MHP'nin ifadeye gelmemeleri ise çözülmesini engelliyor. Ev adresleri ve kadınların isimleri bildirilmeden soruşturma tıkanıyor.

Organize şube özel kaset ekibi kurdu

Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın yetkisizlik kararı ile gönderdiği dosyayı alan İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı zaman kaybetmeden çalışmalara başladı. Soruşturmayı yürütme görevi ise İstanbul Organize Suçlar Şubesi'ne verildi. Daha önce Ergenekon ve casusluk soruşturmalarını yürüten şube içerisinde bu soruşturmalarda da yer alan polislerden oluşan özel bir ekip kuruldu. Ekip ilk iş olarak görüntüleri yayınlayan siteleri araştırmaya başladı. Araştırılan sitelerin 25 tanesinin yurt dışında bir tanesinin Türkiye'de olduğu öğrenildi. Türkiye'de yayın yapan site ile İzmir ve Bolu'da iki kişi sorgulandı. İstanbul'daki üçüncü kişi de kısa süre içinde sorgulanacak.

yenişafak



Bu haber 1,071 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,427 µs