En Sıcak Konular

BBC Radyo'dan kapsamlı Gülen Hareketi haberi

25 Mayıs 2011 16:45 tsi
BBC Radyo 4 kanalı, Gülen Hareketi'yle ilgili kapsamlı bir haber yayınladı.

Gülen Hareketi hakkında farklı görüşlere sahip yerli ve yabancı isimlerin kanaatlerine yer verilen haberde, hareketin Türkiye'nin gelişimine katkı sağladığı belirtildi. Türkiye'nin ihracatını artırmasına da büyük etkisinin olduğuna yer verilen hareketle ilgili olarak, "Gülen'e dokunan yanıyor" iddialarına ve karşı tezlere yer verildi.

"İslam'ın modern yüzü mü, yoksa gizli eğilimi olan bir yapılanma mı?" şeklindeki bir soruyla başlayan programda, "Kenya'dan Kazakistan'a milyonlarca sempatizanı olan ve milyarlarca dolara hükmeden bir hareket" sözlerine yer verildi. BBC adına Türkiye'ye giderek birçok kişiyle röportajlar yapan Edward Stourton, gerek Gülen'e yakınlığı olan kişiler gerekse 'hareketi' eleştiren kişilerle görüşerek programı hazırlamış. "Diyanet'te vaiz olarak görev yapan bir kişiden ilham alınarak 130 ülkede binin üzerinde özel okul, düşünce kuruluşları, gazete, TV, radyo gibi medya ağı, üniversiteler ve belki de bir banka." diyerek şaşkınlığını gizlemeyen Stourton, "Benzeri olmayan bu inanılmaz büyük ağın, görünen bir örgütlenmesi, resmi bir yapısı yok. Resmi bir üyelik sistemi de bulunmuyor." dedi.

"Harekete destek verenler, İslam'ın sevgi ve kardeşlik dini olduğuna vurgu yaparak eğitim, diyalog ve çok çalışmaya büyük önem veren 'karizmatik lider' Fethullah Gülen'in söylemlerinden ilham alarak hareket ettiklerini ifade ediyor" denilen ve yaklaşık 40 dakika süren radyo programında, Gülen'in düşüncelerini benimseyen işadamları tarafından kurulan TUSKON'un dünyada ticaret köprüleri kurduğuna ve bu örgüte üye işadamlarının da bağışlarıyla hareketin eğitim çalışmalarına katkı yaptığına dikkat çekildi.

Hareketin Türkiye'de yaklaşık 10 milyon destekçisi olduğunun tahmin edildiği belirtilen programda, yapılan yeni bir araştırma sonucuna göre hareketin gönüllülerinin aylık gelirlerinin yüzde 5 ila 20 arasındaki kısmını hizmet faaliyetlerine yardım olarak verdikleri dile getirildi. Gülen'in takipçilerinin cami yerine okul açtıklarını ve dünyanın her yerinde farklı din ve kültürdeki insanlarla diyalog faaliyetleri yaptıklarını da vurgulayan BBC Radyo 4, Dialogue Society adındaki derneğin İngiltere'deki çalışmalarına değindi.

Gülen'den ilham alarak açılan okulların çok modern olduğu ve yüksek teknolojiye sahip olduklarını söyleyen programın yapımcısı Stourton, okulların seküler olmasına rağmen burada çalışan öğretmenlerin sigara, içki gibi kötü alışkanlıklara sahip olmadığını ve öğrenciler için "rol model" oluşturduğunu ifade etti.

"Hareketi destekleyen işadamları, Türkiye'nin ihracatını artırmasında Gülen'in çok büyük etkisi olduğunu iddia ediyor." sözlerine yer verilen haberde, Gülen'in yurtdışında ticaret yapmaya yönelik işadamlarına büyük düşünmeyi öğreterek ufuk verdiği kaydedildi.

Öte yandan Gülen'e yakınlığıyla bilinen medya kuruluşlarının AK Parti'yle yakın ilişkileri olduğu yönündeki iddialara da yer verilen programda, hareketin siyaset, bürokrasi ve toplumsal hayattaki rolüyle ilgili tartışmalara yer verildi. Program yapımcısı Stouton, Hanefi Avcı ve Ahmet Şık'ın Gülen aleyhine yazdıkları kitap sebebiyle tutuklandıkları iddiasını dile getirirken, tutuklanmalarındaki gerçek sebebin "darbe girişimlerine destek verme iddiası" olduğunu söylüyor.

Basın özgürlüğü kampanyası düzenleyen Ferai Tınç'ın, "Türkiye'deki gazeteciler Gülen hakkında bir şey yazmaya korkuyor" şeklindeki suçlaması hatırlatılırken, Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Cemal Uşşak'ın şu sözlerine yer veriliyor: "Gülen'in gazetecilerin tutuklanmalarına destek vermesini düşünmek çok mantıksız. Böyle bir şeyi yapmak harekete çok büyük zarar verir." Program, "Gülen destekçileri ve karşıtlarının hemfikir olduğu tek nokta ise hareketin ülke içinde ve dünyada büyüyerek ve güçlenerek yoluna devam etmesi." sözleriyle sona eriyor.



Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,491 µs