En Sıcak Konular

Suriye muhalefeti Antalya'da toplanacak

25 Mayıs 2011 16:03 tsi
Üçüncü ayına giren ülke genelindeki ayaklanmalarda bin üzerinde sivilin öldüğü bildirildi. Muhalefet ortak bir ses bulmak amacıyla Mayıs sonunda Türkiye’de konferans düzenleyecek

Suriye hükümet güçleri, 9-haftalık ülke genelindeki hükümet karşıtı gösterilerde binden fazla sivilin ölümünden sorumlu tutuluyor.


Mısır-merkezli İnsan Hakları Ulusal Organizasyonu başkanı Amar Kurabi, Salı günü Mart-ortasından bu yana ölen bin 62 kişinin adını ve öldükleri yerleri belgelediklerini açıkladı. Aynı zamanda gösteriler sırasında 10 binden fazla kişinin yetkililerce tutuklandığını belirtti.

Suriye insan hakları örgütü Savasiye, Salı günü ekserisi ayaklanmaların başladığı güney Havran Ovası bölgesinde öldürülen bin 100 kişinin adlarını belirlediklerini söyledi.

Hapisteki insan hakları avukatı Muhannet El-Hasani tarafından kurulan örgüt, 200 civarı ölü daha olduğunu ancak isimlerini belirleyemediklerini kaydetti.

Gösteriler başladığından bu yana uluslararası medyanın Suriye’ye girişine izin verilmemesi, şiddetle ilgili haberleri bağımsız kaynaklarca doğrulanmasını güçleştiriyor.

Gösteri çağrısı

Artan ölü sayısına rağmen, ülke genelinde rejim değişikliği çağrısı yapan yeni gösteriler, Esad ailesinin 40 yıllık hanedanına meydan okumayı sürdürüyor.

Fakat yerleşik bir muhalif grup eksikliği Suriye ayaklanmasının asli zafiyetini oluşturuyor.

AFP’ye konuşan Kurabi, hükümet karşıtı hareket için ortak bir ses bulmak amacıyla, muhalif liderler önümüzdeki hafta komşu Türkiye’de bir konferans düzenleneceğini bildirdi. Kurabi, “Suriye muhalefeti, 31 Mayıs ile 2 Haziran arasında, Suriye’deki devrime ve Suriye halkına destek için Antalya’da bir konferans organize edecek” dedi. 

Konferans, tüm muhalif destekçilerine, bağımsızlara, tüm inanç kesimlerine açık olacağı bildirildi. 2005’te demokratik değişim yapan bir grup reformcu Şam Deklarasyonu yayınlamıştı.

Esad ailesini başa getiren 1963’teki askeri darbeden bu yana, hükümet halk huzursuzluğunu görmezden geliyor, tüm siyasi partileri yasaklıyor ve rejimi eleştirenleri hapsediyor. 

Uluslararası yaptırımlar

Hükümetin verdiği karşılık uluslararası öfke oluşturdu. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Baas Partisi’nin önde gelen isimlerine karşı ABD ile Avrupa’da varlık dondurulması, seyahat yasağı ve silah ambargoları gibi yaptırımlara neden oldu.

Salı günü İsviçre, yaptırımları Esad ile üst düzey 9 hükümet ismine dahil edecek şekilde genişletti. Buna göre bu kişiler, İsviçre’ye giremeyecek ve varlıkları dondurulacak.

Varlık dondurulmasıyla ilgili açıklamasında İsviçre ekonomi bakanı, Esad’ın “göstericilere karşı şiddetin yöneticisi ve organizatörü” olduğunu belirtti.

İsviçre, 18 Mayıs’ta Suriye’de iç bastırmada kullanılabilecek silah ve teçhizata ambargo uygulamaya başladı. 

Yeni önlemler, mali ve seyahat yaptırımı çerçevesinde, Suriye hükümetindeki 13 ila 23 üst düzey ismi kapsıyor.

 



Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,873 µs