En Sıcak Konular

Türkiye'deki parti isimleri Mısır'da kopyalanıyor

25 Mayıs 2011 13:01 tsi
Mısır'da yaşanan devrim süreciyle birlikte kurulan parti sayısında patlama yaşanıyor.

Hıristiyanlar, komünistler, bir dönem yasaklı olan İslami grupların neredeyse tamamı parti kurarak sesini duyurmaya çalışıyor. İslami grupların kurduğu partilerin isimlerinin ise Türkiye'deki mevcut partilerle isim benzerliği dikkat çekiyor.Geçtiğimiz hafta kurduğu Özgürlük ve Kalkınma Partisi'nin resmi onayı için mahkemeye başvuran Müslüman Kardeşler Hareketi'nden sonra Cihad Grubu da önceki gün parti kurduğunu duyurdu.

Kuzenler Abbud ve Tarık Zumur'un öncülük ettiği Cihad Hareketi'nin önceki gün kurduğunu duyurdukları partinin ismi Selamet ve Kalkınma Partisi. Parti başkanlığına siyaset bilimci Kemal Habib getirilirken, Abbud ve Tarık Zumur parti yönetiminde yer almadı.

Şiddeti reddettiklerini tekrarlayan Cihad mensupları, kurdukları partiye Hıristiyanlar ve kadınlar da dahil her kesimden temsilcileri davet ettiklerini belirtiyor.

Diğer bir İslami grup olan ve son günlerde kilise yakma ve Sufi tarikatlara yönelik saldırılarla ismi gündeme gelen Selefiler de önümüzdeki günlerde Fazilet Partisi adı altında siyasallaşmayı öngörüyor.

Türkiye'deki partilerle herhangi bir şekilde bağlantıları olmayan Mısır'daki siyasi oluşumlar AK Parti'yi ise çok yakından takip ediyor. Mısır'daki İslami hareketler, özellikle AK Parti'nin yakaladığı başarı karşısında kendi içinde de büyük tartışmalar yaşıyor. Özellikle Müslüman Kardeşler hareketi içindeki gençlik grupları AK Parti'nin tecrübelerinden faydalanılması gerektiğini belirtiyor.

Aynı şekilde Selamet ve Kalkınma Partisi'nin başına getirilen Kemal Habib de Türkiye tecrübesinden faydalanılması gerektiğini belirten önde gelen Mısırlı akademisyenlerden.

cihan



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,100 µs