En Sıcak Konular

'Demokrasisi güçlü olmayan bir ülkede büyüme olmaz'

25 Mayıs 2011 11:07 tsi
AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, "Demokrasisi güçlü olmayan bir ülkede büyüme olmaz. Bu yüzden Türkiye’nin büyümesi için demokrasinin güçlendirmesi gerekir." dedi.

Yozgat Çalışanları Yardımlaşma Derneği (YOCAD) ve Yozgat Aktif ve Sanayici İşadamları Derneği (YASİAD) tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, ‘Nasıl Bir Anayasa Olmalı’ konulu konferans verdi.

İl Özel İdaresi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen konferansa YOCAD Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ceylan, YASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Nazlıoğlu, AK Parti İl Başkanı Fahri Açıkgöz, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, dernek üyeleri, iş adamları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Türkiye’de çeşitli dönemlerde demokrasinin sürekli darbelerle önünün kesildiğini belirten Bozdağ, "Yıl 1980, 12 Eylül'de bizim demokrasimiz yine kazaya uğradı. Bizim demokrasimiz çok kaza geçiriyordu. O zaman Türkiye adeta kan gölüne dönmüştü. Darbenin olduğu gün kan da gözyaşı da bitti, silahlar da sustu şimdi herkes şaşırdı. Bir gün önce kan gövdeyi götürüyordu. Bir gün sonra hiçbir şey olmamış gibi her şey kesildi. Baktığınız zaman Kenan Paşa diyor ki 'biz darbenin olgunlaşması için bekledik’ diyor. Bu ülkenin evlatları birbirlerini öldürüyor ve bu evlatların birbirine karşı böyle işler yapmasını engellemekle ve evlatlarımızı korumakla görevli olanlar diyor ki biz bekledik diyebiliyor. Bunu anlamak mümkün değil. Sonra bu ülkede Turgut Özal’la yeni bir dönem başladı." diye konuştu.

Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’la Türkiye’de değişim yaşandığını ifade eden Bozdağ, "Türkiye’de rahmetli Özal’la birlikte değişim süreci yaşadı. Bu ülkeye Özal’ın çok büyük hizmetleri, emekleri geçti. Özal’a kadar Türkiye dünyaya tek gözle bakıyordu. Ama rahmetli Özal’la birlikte değişim başladı ve Özal, tüm pencereleri açtı. Ülkemizde değişim süreci yaşandı. Bilgisayar Özal’la birlikte ülkemize onun döneminde geldi. Amerika’ya bile 60'lı yıllarda girmişti. Özel televizyon kanalları bile Özal döneminde kurulmuştur. O gün ülkemizde bu gelişmeleri istemeyen kişiler bugün hepsi birer patron oldu. Özal’dan sonra koalisyon hükümetleri ve krizlerle sıkıntılı süreçler yaşayan Türkiye üzerinden 28 Şubat süreci buldozer gibi geçmiştir. Hukuk ayaklar altında. Hak ayaklar altında. O dönemde ülkemiz çok bedel ödedi. Niye ödedi, milletin emanetine sahip çıkamadığından, siyasilerin dik duramadığından. Milletin sesine sahip çıkmadığımızdan oldu. Eğer milletin iradesine sahip çıksaydık o zaman o durumlar yaşanmazdı. 2002 yılında milletimiz yepyeni bir süreç yaşadı. Eski siyasileri tashih etti. Yepyeni insanları bu ülkenin iktidarına taşıdılar ve o günden bugüne de Türkiye başka bir noktaya geldi. Buna rağmen cumhuriyet yürüyüşleri, şuanda dava süreci devam eden darbe teşebbüsleri muvaffak olunamadı. Cumhurbaşkanlığı seçimi 27 nisan muhtırası bir dönüm oldu ondan sonra bambaşka bir Türkiye’ye geldi. 27 Nisan muhtırası 71 muhtırası gibiydi. Aradaki fark ise 71 deki muhtıranın karşısında esas duruşta duran siyasi bir irade vardı ama bugün milletin iradesi ile dik duran bir siyasi iktidar var." diye konuştu.

Türkiye’deki demokrasi açığının bütçe açığından daha fazla olduğunu vurgulayan Bozdağ, şöyle konuştu: "Demokrasisi güçlü olmayan bir ülkenin ekonomisin güçlü olma şansı asla yoktur. Demokrasi güçlü olmayan bir ülkenin eğitiminin, kültürünün güçlü olma şansı asla yoktur. Demokrasi güçlü olmayan bir ülkede hiçbir alan güçlü olamaz, güçlü kalamaz. Örneğin bir kişi Türkiye’ye yatırım yapacaksa önce o ülkenin demokrasisine bakacak. Buraya trilyonlarca yatırım yapacak insan benim başım belaya girdiğinde beni koruyacak bir hukuk var mı? Bir şeffaflık var mı? Buna bakıyor. Bizim anayasamız der ki ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.’ Ama buna rağmen milletimize ait olan egemenliği milletimiz kullanmıyor. Kimler kullanıyor. Vali, kaymakam, mal müdürü odalar ve borsalar, diyanet, YÖK hatta RTÜK egemenlik kullanıyor. Herkes egemenlik kullanıyor. O zaman millete ait olan egemenliğin ne anlamı var. Halbuki egemenliği millet adına millet doğrudan kullanamayacağı için seçtikleri kullanmalı. Fakat millet, yanlış kişiyi iktidara getirebilir ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Onun için iktidar kim olursa olsun. O yüzden biz eğitimdeki egemenliği YÖK’e verelim. Yargı konusundakini yargıya verelim. Diğer konulardakini oralara verelim ve herkes egemenliği kullansın. Milletin kullanacağı egemenlik sınırlı kalsın. Hatta meclis kanun çıkardığı zaman anayasa mahkemesine gidiyor. Bizim istemediğimiz bir şeyi milletin temsilcilerin yapma şansı da yoktur. Zaten anayasa mahkemesi ona göre yapılandırıyor. Türkiye’de milletin egemen olmadığı yerde demokrasi olmaz. Dünyanın hiçbir yerinde gerçek anlamda demokrasi olmaz. Bizim anayasamızda bir sürü haklar var, siyasal haklar, düşünce hürriyeti ne istiyorsanız var. Fakat, bu özgürlüklerin hepsi kullanılmaz hale getirilmiş. O yüzden bizim anayasamızı eleştirenler anayasaya, ama yasa derler. Bunun için ülkemizin amasız, fakatsız, lakinsizlik bir anayasaya ihtiyacı var. O yüzden Türkiye’mizin gelişmesi milletimizin kendi haklarını sonuna kadar kullanabileceği bir anayasaya ihtiyacı var. İnşallah sivil anayasayı hep birlikte çıkaracağız."
 
cihan



Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,773 µs