En Sıcak Konular

Mustafa Kamalak'tan tartışılacak açıklama

25 Mayıs 2011 08:24 tsi
Mustafa Kamalak'tan tartışılacak açıklama

Saadet Partisi Genel Başkanı, Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Mustafa Kamalak, anayasanın değiştirilemez maddeleri ile ilgili çok tartışılacak açıklamalarda bulundu.

Kamalak, kavga, gürültü çıkmasın diye anayasanın değiştirilemez maddelerinden devletin şeklini cumhuriyet olarak tanımlayan madde dışında hiçbir değiştirilemez maddenin yeni anayasada yer almaması gerektiğini söyledi. Kamalak, meclisin ülkenin ihtiyaçları çerçevesinde yeni başkent belirleyip, halk oyuna sunabileceğini belirterek, "Millet kabul ederse Diyarbakır da Erzurum da başkent olabilir" dedi. Kamalak, ilköğretimden üniversiteye kadar Osmanlıca'nın seçmeli ders olarak okutulmasını, imam hatiplerin orta bölümlerinin yeniden eğitime açılmasını da önerdi.

DİYARBAKIR DA BAŞKENT OLABİLİR

- Siz bir anayasa hukukçusunuz. 12 Haziran'dan sonra anayasa değişiklikleri gündeme gelecek. Değiştirilemez maddeler değiştirilebilir mi?

Bu konuyla ilgili 20 yıl önce henüz doçentken bir makale yazmıştım. O makalede herhangi bir anayasaya bir kısım maddelerin değiştirilemeyeceğine ilişkin hükümler koymanın yanlış olduğunu belirtmiştim. Bugünkü nesil problemlerini bütünüyle çözmüş müdür ki değiştirilemez maddelerle gelecek nesillerin iradesine ipotek koyuyor?

SET ÇEKMEYELİM

- Değiştirilemez maddelerle ilgili bir rezerviniz yok yani.

Anayasalar kutsal metinler değildir. Türkiye'nin tartışmaya ve kargaşaya değil birliğe, bütünlüğe ihtiyacı olduğu için değiştirilemez hükümlerden sadece birisinin devletin şeklinin cumhuriyet olduğuna ilişkin hükmünün yeni anayasada da muhafaza edilmesi gerektiği kanaatindeyim. Diğerlerinin değiştirilemez hükümler arasında yer almasının gerekmediğini düşünüyorum. Bu, diğer değiştirilemez maddelere karşı olduğum anlamına gelmez. Mesela başkentin Ankara olmasının benim için hiçbir sakıncası yok. İstiklal Marşı'mız ile asla bir problemim yok. Ama, millet yeni bir değişiklik öngörüyorsa niye önüne set çekelim? Türkiye'nin geleceği bakımından meclis toplanır, anayasa değişikliği yapar, referanduma sunarsa millet de bu değişikliği kabul ederse başkentin Diyarbakır, Erzurum olmasının ne sakınacası var? Ankara başkent yapılırken İstanbul işgal altındaydı. 3 şehir tartışılmıştı. Ankara, Kayseri, Konya mı olsun diye. O günün şartlarında uygun yerin Ankara olduğuna karar verilmiş.

- Yeni bir cumhuriyet mi kuruluyor ve Ankara da işgal altında mı ki anayasada bunlar değiştirilsin?

TBMM toplanır, 'Bölünme noktasında geldik. Diyarbakır başkent olsun' derse, bu da referanduma sunulursa ve millet kabul ederse hem TBMM hem de milletimiz hain mi olacak? Gelecek nesil kendi menfaatini bizim kadar düşünemiyor mu?

- Bu anlayışla devletin şekline ilişkin madde de değiştirilebilir o zaman, niye "kalsın" diyorsunuz?

Birileri ortalığı karıştırmak için 'Hilafeti, şeriatı getirmek istiyorlar' der. Milleti birbirine düşürücü tartışmalara meydan vermemek için o hükmün korunması gerektiği kanaatindeyim.

Emaneti Fatih Erbakan'a mı devredecek?

- Emanetçi genel başkan mısınız?

Herkes emanetçidir. Gençliğiniz misalen size emanettir. Önemli olan bize emanet edilmiş olan kıymeti hakkıyla temsil edip onu gerçek sahiplerine teslim etmektir.

-Liderliği Fatih Erbakan'a mı devredeceksiniz?

Buna Milli Görüş camiası karar verir. Biz de emaneti ehline vermek bir görevdir. Verilmemesi de en büyük vebaldir. 'Şu görev başına gelir, gelemez' biçiminde peşin bir değerlendirme yapmak doğru olmaz.

- Fatih Erbakan babasına benziyor mu? Onda sizce babasının hangi özellikleri var?

Herşeyden önce babasının oğludur, onun soyadını taşıyor. Hocamıza olan hürmetimizden saygımızdan dolayı da Fatih Bey kardeşimizi hem severiz hem de sayarız. Hocamız da son derece beyefendiydi, Fatih Bey de öyle,  son derece nazik ve kibar.

Numan Bey kendisini tasfiye etti

-Numan Kurtulmuş'la yapılan kavga aslında Erbakan sonrasının kavgası mıydı?

Hayır, Numan Bey bir hesap yaptı yanlış yaptı, bütün mesele bundan ibarettir.  Numan Bey'i hiç kimse tasfiye etmedi. Numan Bey kendisini tasfiye etmiştir. Numan Bey tasfiye edilecek olsaydı 2 sene önce koskoca bir parti ona teslim edilir miydi?

Âtiyi karanlık görerek azmi bırakmayız

- Barajın altında kalacağınızı bile bile bir genel başkan olarak kampanya yürütmek nasıl bir duygu?

Mehmet Akif, "Âtiyi karanlık görerek azmi bırakmak...Alçak bir ölüm varsa, eminim, budur ancak" demiş.  Biz çevreden gelen o tür iç karartıcı sözlere itibar etmeden kendi yolumuza devam ettik ve ediyoruz. Milli Görüş mutlaka günün birinde iktidar olacaktır.

Daha gür geliyoruz

Milli Görüş, daha gür geliyor. Köktür, bir ulu çınardan kopan dal günün birinde kaybolur gider, kök varlığını sürdürür. ANAP-RP hükümeti nasıl son anda kurulamadıysa, ittifak görüşmelerinde de aynısını yaşadık. 
 
bugün



Bu haber 1,085 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,630 µs