En Sıcak Konular

Libya, Türkiye'yi anlayamadığı için protestolar oldu

25 Mayıs 2011 08:04 tsi
Libya, Türkiye'yi anlayamadığı için protestolar oldu Libya Millî Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, Bingazi'deki Türkiye karşıtı protestoların perde arkasını anlattı.

Ankara'nın kardeş kanının dökülmesini engellemek amacıyla Kaddafi'yi ülkeden ayrılması için ikna etmeye çalıştığını vurgulayan Abdülcelil, bunun halk tarafından anlaşılamadığını söyledi. Abdülcelil, Libya ile Türk işadamları arasındaki anlaşmaların akıbeti için de açık teminat verdi.Türkiye-Libya ilişkileri, muhalefetteki Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil'in önceki gün gerçekleşen Ankara ziyaretiyle yeni bir döneme girdi. Türkiye'nin ilk başta kamuoyu önünde açıkça "Muammer Kaddafi gitmeli" dememesi ve Trablus ile yürütülen temaslar, muhaliflerin kontrolündeki Bingazi'de halkın tepkisini çekmişti. Burada Türkiye karşıtı protestolar gerçekleşmiş; Ankara ise bunun bazı ülkeler tarafından yürütülen kara propaganda olduğunu vurgulayarak Fransa'yı hedef göstermişti. Ancak Mustafa Abdülcelil'in Zaman'a yaptığı açıklamalar esasında Ankara ile Bingazi arasında bir sorunun olmadığı; aksine sıkı bir iletişimin yaşandığını gösteriyor. Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Abdülcelil, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinden sonra gece yarısı Zaman'a gelinen son aşamayı ve süreci anlattı

Mustafa Abdülcelil'in "Basın toplantısında 'Türkiye'nin tutumunu en baştan beri anlıyorduk.' dediniz. Peki, neden Bingazi'de protestolar oldu. Muhaliflerden neden farklı sesler yükseldi?" sorusuna verdiği cevap birçok meseleyi açıklığa kavuşturuyor: "Konsey en baştan beri Türkiye'nin samimi olduğunu ve Libya halkının kanının dökülmemesi için daha iyi çözümler aradığını anlıyor. Türkiye, askerî bir çözüm yerine siyasi çözümden yana. Türkiye, Kaddafi'yi ülkeden ayrılması için ikna edebileceğini düşündü; siyasi bir çözüme ulaşılabileceğine inandı. Defalarca denediler. Ancak Kaddafi ile varılan nokta bir kilitlenme, çıkmazdı. Türkiye bir şans vermeye çalıştı ama Kaddafi samimi değildi. Hedefe ulaşamayınca Türkiye, pozisyonunu açıkça ortaya koydu. Birçok çabadan sonra Kaddafi'ye 'gitmelisin' dediler."

Limanlarımızı Türkiye inşa etsin

Türkiye karşıtı protestoları ise Libyalı muhalif şöyle açıklıyor: "Libya'daki devrimciler başka ülkelere göre Türkiye'den daha ileri bir pozisyon almasını bekliyordu. Halk bunu (Türkiye'nin yapmaya çalıştığını) o süreçte anlamaz. Konsey insanları sakinleştirmeye çalıştı ve her şeyin yolunda olduğunu söyledi. Ancak o zaman insanları kontrol etmek çok zordu." Protestoların arkasında Fransa'nın olduğu iddiası ve Ankara-Paris rekabeti konusunda ise Abdülcelil'in yorumu şöyle: "Sokaktaki halk politikadan anlamaz ve medya tarafından etkilenir. Bu propagandanın arkasında belirli bir ülkenin olduğunu düşünmüyoruz. Artık Libya halkı Türkiye'nin pozisyonunu anlıyor ve takdir ediyor. Türkiye'den çok destek gördük." NATO operasyonlarına rağmen Kaddafi'nin hâlâ görevden ayrılmaması ve bu sorunun nasıl aşılacağı konusunda Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Abdülcelil'in tek önerisi silahlı mücadele. Kaddafi'nin sivilleri tehdit edip zarar verdiğini düşünen Mustafa Abdülcelil'in çözüm için reçetesi şu: "Silah almaya çalışıyoruz, böylece devrimcileri silahlandırabiliriz. Silahları bir alırsak, halk Kaddafi'yi koltuğundan eder." Ankara'dan kesinlikle silah talep etmediklerini belirten Abdülcelil, "Türkiye'den, Kaddafi'ye karşı saldırıları ve hava bombardımanını artırmasını istedik." dedi. Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Abdülcelil, Türkiye'nin sağladığı insanî yardıma takdirini birkaç defa tekrarladı. Görüşmelerinde insanî yardımın devam edeceği konusunda garanti aldıklarını belirterek, "Havalimanları ve limanların yenilenmesi için yardım taahhüdü de aldık." diye konuştu. Abdülcelil, özellikle Tunus sınırındaki mülteci kampı için Türkiye'den yardım beklediklerini vurguladı. Libyalı yetkili, temaslarında Kaddafi'nin devrilmesinden sonraki süreçte Türkiye ile neler yapabileceklerini de konuştuklarını ifade ederken şöyle konuştu: "Ülkenin inşası, kurumlarımızın tesisi, güvenlik reformu ve sağlık başta olmak üzere birçok konuda yardım istedik." Abdülcelil, Libya devleti ile Türk işadamları arasındaki anlaşmaların geleceği konusunda ise açık teminat verdi. Konsey Başkanı, "Bunu açıkça söyledik. Gelecek Libya tüm anlaşmalara sadık kalacak." dedi.

Hastanedeki Libyalıları ziyaret etti

Mustafa Abdülcelil, İzmir'deki çeşitli hastanelerde tedavi gören Libyalı yaralıları ziyaret etti. Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kalan vatandaşlarıyla yakından ilgilendi. Abdülcelil, Libya'daki çatışmalarda yaralanan 478 kişinin Türkiye'ye getirilerek tedavi edildiğini söyledi. Libya'daki savaş ortamından yaralı olarak Türkiye'ye getirilen hastaların psikolojisinin bozuk olduğunu, geride kalan ailelerinin akıbeti konusunda endişeleri bulunduğunu hatırlatan muhalif lider, "Bu nedenle bazı vatandaşlarımız burada hatalı davranışlarda bulundu. Tüm halkım adına Türkiye halkına teşekkür ediyorum, İzmir'deki tüm sağlık personeline de sabırlarından dolayı teşekkür ediyorum." dedi.

ABD'den, muhaliflere temsilcilik daveti

Amerikan yönetimi, Libyalı muhaliflerin oluşturduğu Milli Geçiş Konseyi'ni resmen tanıma konusunda önemli bir adım attı. ABD, Libyalı muhaliflere Washington'da temsilcilik açmaları için resmi "davetiye" verdi. ABD Dışişleri Bakanı'nın Ortadoğu işlerinden sorumlu yardımcısı Jeffrey Feltman, isyancıların kalesi Bingazi'de düzenlediği basın toplantısında, Başkan Barack Obama adına Konsey'e Washington'da bir temsilcilik açması için resmi davetiye verdiğini belirterek, "Kabul ederlerse çok mutlu oluruz." dedi.

Trablus'a en ağır NATO bombardımanı

NATO, muhalif güçlerle Muammer Kaddafi'ye bağlı birlikler arasında çatışmaların tıkandığı Libya'da, başkent Trablus'a dün bomba yağdırdı. NATO uçaklarının, komuta kontrol merkezleri, mühimmat depoları, hava savunma radarları ile Libya lideri Kaddafi'ye bağlı Halk Muhafızları adlı gönüllü birliklere ait bir tesisi vurduğu bildirildi. Yarım saat süren bombardımanın, NATO'nun BM'den operasyon için yeşil ışık aldığı 17 Mart'tan bu yana Kaddafi'ye yönelik en ağır bombardıman olduğu belirtildi. Libya hükümeti, hava saldırısında en az 3 kişinin öldüğünü, 150 kişinin de yaralandığını duyurdu.

zaman



Bu haber 964 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,210 µs