En Sıcak Konular

Siyasi iktidar, devlet iktidarını nasıl ele geçirir?

0 0 0000 00:00 tsi
Siyasi iktidar, devlet iktidarını nasıl ele geçirir? Siyasi iktidar seçimle işbaşına gelen hükümete densin. Peki, devlet iktidarı nasıl, nerede, kimlerden kuruluyor? Ordu mu… Emniyet örgütü mü… İstihbarat örgütü mü… YÖK mü… Valiler, kaymakamlar mı… Cumhurbaşkanı mı… Kurum

Hukukçu Doç. Dr. Yücel Sayman yanıtlıyor...


Despotizmin kokusu buram buram yayılmaya görsün; burnu koku alanlar, despotizmin güçlerine sırtlarını dayayabildiklerini hissettikleri an, karanlığı aydınlığa çıkan yol sanıp yola düşmüşlerin havaya kalkmış iki kolu arasına, bulur buluşturur, en özgürlük boğucu slogan sözcüklerini, bunlar özgürlük güvencesinin kısaltılmışıdır diye asarlar. Karanlığı aydınlığa çıkan yol sanıp yola düşmüşler kolları havada, özgürlük boğucu slogan sözcüklerini özgürlüğün güvencesini sanarak haykırırken kendi ayak seslerinin cazibesini heyecan anları olarak yaşarlar. Karanlık aydınlığa çıkmaz, özgürlüğün güvencesi özgürlüğü boğar, yürüyenlerin ayak seslerini başka ayak sesleri bastırır; kollar düşer, özgürlük boğucu slogan sözcükleri ‘iyileştirme’ programlarında ‘zorunlu yurttaşlık bilgisi’ başlığıyla düzen bozucu addedilenlere ‘su gibi ezbere söylenen’ melodisiz rap rap marşına dönüşür.


Biri, önemli biri, bilim adamı üst başlığıyla anılan biri, bulmuş buluşturmuş, özgürlük boğucu bir slogan sözcüklerini karanlığı aydınlık sanarak yola düşmüşlerin havaya kalkmış kolları arasına asmaya çalışıyor. O biri cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin Anayasa değişikliğini eleştirmiş ve demiş ki, (AKP’yi kastediyor) ‘siyasi iktidara ulaştılar, şimdi devlet iktidarını ele geçirme çabasındalar’.


Siyasi iktidar ve devlet iktidarı!


Siyasi iktidar seçimle işbaşına gelen hükümete densin. Peki, devlet iktidarı nasıl, nerede, kimlerden kuruluyor? Ordu mu… Emniyet örgütü mü… İstihbarat örgütü mü… YÖK mü… Valiler, kaymakamlar mı… Cumhurbaşkanı mı… Kurum bilgeleri, yorum bilgeleri, sağduyu bilgeleri yüksek kurulu mu… Bunlardan hangisi veya hangileri?


Belli ki, başbakan değil, bakanlar değil, milletvekilleri değil; onlar siyasi iktidar. Yukarıda saydıklarıma ve benzerlerine bakıyorum, Cumhurbaşkanı ve YÖK üyeleri dışında geri kalanları siyasi iktidara bağlı olarak, onun astı konumunda görevlerini yerine getirmek zorundadırlar.


Yoksa, anayasal sistemimizde, siyasi iktidarın astı olarak görev yapanlara, siyasi iktidarın hareket alanını, sınırlarını kesin çizgilerle belirlemek, belirlenenin ihlalini denetlemek, müeyyidelendirmek söz konusu olduğunda siyasi iktidarın üstü olarak görev yapma yetkisi veren, bizim anlayamadığımız bir düzenleme mi var? Bir parti Anayasa Mahkemesi’ne başvursun, Anayasa Mahkemesi gözlerimizden kaçmış düzenlemeyi gözlerimize soksun.


Siyasi iktidarın hem astı hem üstü devlet iktidarı?


Devlet iktidarı üst konumuyla siyasi iktidarın uymak zorunda olduğu devlet politikalarını belirlesin, siyasi iktidarın hareket alanını çizsin; sonra, bu politikaların uygulanmasında siyasi iktidarın astı olarak görev alsın; daha sonra, yine üst konumuna geçsin ve siyasi iktidarın astı olarak görev yaparken siyasi iktidarın üstü olarak belirlediği devlet politikalarına aykırılık olup olmadığına karar versin, aykırılık varsa üst olarak siyasi iktidarı cezalandırsın, aykırılık yoksa siyasi iktidarın astı olarak göreve devam etsin.


‘Çok karışık bir sistem, iki iktidara ne gerek var, siyasi iktidarı kaldıralım devlet iktidarı kalsın’ demeyin sakın. O çok önemli, bilim adamı üst başlığıyla anılan kişi, karanlığı aydınlığın yolu sanarak yola düşmüşlerin havaya kalkmış kollarına asmaya çalıştığı özgürlük boğucu sloganla, yola düşmüşlere bunu söyletmek istiyor. Onlar söyleseler de, siz söylemeyin, ben söylemeyeyim, bizler söylemeyelim.
Despotizmin kokusu buram buram yayılırken kendi özgürlük sözlerimizle kendi iktidarımızı haykıralım.


evrensel



Bu haber 340 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,786 µs