En Sıcak Konular

Amerika Afganistan'da medrese inşa ediyor

0 0 0000 00:00 tsi
Amerika Afganistan'da medrese inşa ediyor Amerika, Afganistan'ın Pakistan sınırına yakın bölgelerde alternatif medreseler açıyor.

The Sunday Telegraph’ın bugün haberine göre çalışmalar, Pakistan sınırındaki Paktika’da iki medresenin yapımı ile başladı. Bölgedeki camilerin yenilenmesi için harcamalar yapan Amerika hükümeti,din liderleri üzerinden yürüttüğü bu uygulamalar ile kazanma(!) umudu taşıyor.

“Onların kültürüne ve dinine saygı duyduğumu söylüyoruz” diyen Paktika bölgesi Sharana’da Amerikan birliklerinde görev yapan donanma komutanı Eduardo Fernandez, “ Bizler, din adamlarına hak ettikleri saygıyı vermek zorundayız” şeklinde konuştu.

İnşa edilecek her bir medrese 1000 öğrenci kapasiteli.

Mükemmel eğitim merkezleri olarak hizmet veren medreselerin yönetimi ve denetimi Afgan Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmesine karar veren Amerika, radikal İslamcı vaizlerin henüz küçük ve savunmasız çocukları etkilemesinden endişe ettiğini de belirtmekten kaçınmadı.

Başkent Kabil’in güneybatı tarafında yaklaşık 20 mil uzağındaki Badam Kul köyünde, eğitim imkanı için 200 aile bir camiyi kullanıyor. Köyün yerlilerinden Süleyman Mirafzal, “eskiden burada bir okul vardı ancak bu okulun ihtiyaçları için gereken para yoktu; bu yüzden okul kapandı.” dedi. “Şimdi en yakın okul 2 saatlik uzaklıkta ve çocuklar dar ve küçük bir kamyonda, Sovyet işgalinden kalma mayın tarlaları arasından geçerek okula ulaşıyorlar.”

Aileler çocuklarını okula göndermek istiyor diyen ve bir öğretmen olan Amngul Didargül, “çünkü davranışlarındaki gelişmeyi fark ettiler” dedi.

Ancak Süleyman Mirafzal, pek çok aile çocuklarını soğuktan koruyamıyor ve yoksullukla mücadele ediyor. Böyle aileler de çocuklarını Pakistan’daki medreselere göndermeyi daha kolay ve güvenli buluyor” şeklinde konuştu.

dünya bülteni



Bu haber 258 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,931 µs