En Sıcak Konular

Rusya: Füze Kalkanı bize tehdit

20 Mayıs 2011 15:11 tsi
Rusya Genelkurmay Başkanlığı ABD'nin Avrupa'ya kurmayı planladığı füze kalkanının tamamı ile gerçekleştirilmesi durumunda Rusya'nın nükleer gücüne karşı ciddi tehdit olacağı uyarısı yaptı.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Operasyon Direktörü Andrey Tretyak füze kalkanı inşasında üçüncü ve dördüncü aşamaların tamamlanmasının ardından durumun tamamı ile değişeceğini söyledi. Tretyak, "40'a yakın savaş gemisinde 400 füze olacak. Polonya'da da bir başka merkez. Bu bizim nükleer gücümüze karşı gerçek bir tehdit oluşturur. " dedi.

Genelkurmay başkanlığı yetkilisi, Rusya'nın sınırlarının hemen yanı başında herhangi bir füze kalkanına izin vermesinin mümkün olmadığına değindi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de önceki gün yaptığı uyarıda füze kalkanında herhangi bir uzlaşı sağlanamaması durumunda Rusya'nın kendi nükleer kapasitesini artıracağı uyarısında bulundu.

Stratejik Silahlarda İndirim Anlaşması'nı (START) imzalayarak çok önemli bir adım atıldığını hatırlatan Medvedev, "Eğer füze kalkanı kurulur ve stratejik denge bozulursa, bu anlaşma da iptal olur. Biz işbirliğine hazır olduğumuzu söylüyoruz, ancak aynı zamanda da bu füze kalkanının Rusya'ya karşı olmadığının garanti edilmesi gerekiyor. " uyarısı yapmıştı. Medvedev'e göre uzlaşı sağlanamazsa Soğuk Savaş günlerine dönme tehlikesi gündemde.

Rusya ve NATO Kasım 2010'da Lizbon'da yapılan görüşmelerde füze kalkanı konusunda işbirliği yapılması konusunda mutabakat sağlamıştı. NATO iki ayrı sistem kurulmasını ve bilgi paylaşımı yapılmasını öngörürken, Rusya tüm sistemin ortak olmasını savunuyor.

Rusya, füze kalkanında herhangi bir anlaşma sağlanmadan sınırları dibine bu sistemin konuşlanmasına şiddetle karşı çıkıyor. NATO, füze kalkanının İran ve Kuzey Kore gibi ülkelere karşı koruma sağlayacağını savunuyor. ABD'nin Romanya ile anlaşma sağladığını açıklamasının ardından Moskova tepkilerini dile getirmişti.

cha



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,759 µs