En Sıcak Konular

Bilgin Balanlı'nın şok faturası

20 Mayıs 2011 11:27 tsi
Orgeneral Bilgin Balanlı'nın özel harcamalarını TSK'nın kasasından karşıladığı ortaya çıktı.

Birinci Hava Kuvveti Komutanı olduğu dönemde Eskişehir'deki 'Bilvanis Çiftliği'ni irticai faaliyet bahanesiyle askeri jetlerle havadan gözetleyip, burada yetiştirilen ürünleri bile fişleyen Orgeneral Bilgin Balanlı'nın özel harcamalarını Türk Silahlı Kuvvetleri'ne fatura ettiği belirlendi. Yeni Şafak'ın ele geçirdiği faturalara göre, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Balanlı, tencereden demliğe, kahvaltı kakımından şekerliğe, bornozdan terliğe kadar evine aldırdığı eşyaları Harp Akademileri Sosyal Hizmetler Başkanığı'na (HASHB) ödetti. Balanlı, usulsüz harcamaların denetime takılacağını anlayınca, özel eşyaları için ödettiği para kadar sözde tamir ve onarım masrafı adı altında HASHB'ye fatura kestirdi. Usulsüz faturaları ise kayıtlardan çıkarttı.

İKİ YASTIĞA 460 TL ÖDETTİ

Harp Akademileri Komutanlığı Sosyal Hizmetler Başkanlığı'na ödetilen faturalara göre, Orgeneral Balanlı evine iki yastık alınması emretti. 460 TL'ye alınan lüks yastıkların parası 8 Eylül 2010 tarihli, Yeni Levent'teki HASHB'ye ödetildi. Tanesi 237 TL'den alınan yastıkların bedeli faturada KDV dahil faturada 460 TL olarak gösterildi. Faturanın üzerine de "Yatsan mağazası tarafından ödeme alınmıştır. Yeşim Coşkun" notu ve imzası yer alıyor. HASHB'ye fatura edilen yastıklar daha sonra Orgeneral Balanlı'nın evine gönderildi.

BANYO MALZEMELERİ TSK'DAN

Ağustos 2010'da ise HASHB'ye fatura edilen bir dizi banyo malzemeleri de Balanlı'nın şahsi kullanımı için evine gönderildi.

27 Ağustos 2010 tarihli 474 TL'lik faturada şu malzemeler sıralanıyor:

 "1 Adet Solid Unisex Bornoz, 1 Adet Camelia Bayan Bornoz, 1 Adet Classic Nevresim Takımı, 1 Adet Solid Havlu, 1 Adet Palm Havlu, 1 Adet Drop Havlu, 1 Adet Camellia Havlu." 24 Eylül 2010 tarihli 97 TL'lik başka bir fa-turada ise yine HASHB'ye fatura edildi.

6 BİRA BARDAĞI FATURADA

13 Ekim 2010 tarihli iki fatura ise Orgeneral Bilgin Balanlı'nın şahsi kullanımı için bira bardakları ve kahvaltı takımı alındığını gösteriyor.

HASHB'ye kesilen faturalarda alınan malzemeler şöyle sıralanıyor:

 "6 Adet Petek Bira Bardağı, 12 Adet Kokteyl Bardağı, 2 Takım Beyaz Kahvaltı Takımı, 1 Takım Çırağan KPKLI Şekerlik, 1 Takım Çırağan KPKLI Demlik." Bu ürünlere HASHB'nin kasasından 336.84 TL ödendiği görülüyor.

SANKİ ÇEYİZ HAZIRLIĞI YAPMIŞ

Bir diğer keyfi harcamaların yer aldığı faturada ise alınan sebze haşlama tenceresinin Orgeneral Balanlı'nın konutuna gönderildiği belirtiliyor. Eylül 2010'da alınan ve iki ayrı faturada yer alan malzemelerden sebze haşlama tenceresinin Harp Akademileri Komutanlığı Sosyal Hizmetler Başkanlığı'nda bulunan Zeki Doğan Misafirhanesi'ne alındığı görülüyor. Faturaya göre 109 TL'ye alınan tencerenin Balanlı'nın konutuna gönderildiği iddia ediliyor. 6 Eylül 2010 tarihli başka bir faturada da 245 TL'ye hamur işleri için 1 adet malzeme alındığı görülüyor. 13 Ekim 2010 tarihli fatura ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın kullanımına alınan mutfak eşyaları sıralanıyor.

Yine HASHB'ye kesilen faturada;

 "1 Adet Çırağan Sütlük, 1 Adet Çırağan Şekerlik, 1 Adet Çırağan Demlik, 4 Adet Çırağan Tabaklı Çay Fincan Takımı, 2 Adet Çırağan Çay Fincan Takımı" için 458 TL ödendiği görülüyor.

EMİR ASTSUBAYI TESLİM ALDI

Orgeneral Bilgin Balanlı'nın sorumluluğunda olan Harp Akademileri Komutanlığı Sosyal Hizmetler Başkanlığı'na kesilen faturalardan biri de piyasanın çok üzerinde alınan Royal Amerikan Servisi. Ürün için 490 TL ödenmiş. Faturalarda Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın emir Astsubayı'nın 'teslim alındı' imzası dikkat çekiyor.

Kasadaki açığı kılıfına uydurdu

Şahsi kullanımı için aldığı ev aşyalarının mali denetleme sırasında sorun oluşturacağını anlayan Orgeneral Bilgin Balanlı'nın, 'bakım-onarım' masrafı adı altında fatura toplayıp açığını kapatmaya çalıştığı öğrenildi. Üst düzey askeri bir yetkilinin verdiği bilgilere göre, Orgeneral Balanlı, Harp Akademileri Komutanlığı Sosyal Hizmetler Başkanlığı'na yaptırdığı ödemelerde sorun yaşamamak için başkanlığa bakım onarım yapılmış gibi gösterip fatura kestirdi.

AÇIĞI KAPATMAK İÇİN KARŞILIKSIZ FATURA

HASHB'nin kasasında açık veren Balanlı, 22 Ekim 2010'da bir şirkete bakım onarım adı altında 1.191 TL'lik fatura kestirip gider göstermiş. Faturaya göre sanayi tipi bulaşık makinesinin motoru ve sirkülasyon pompasının bakım ve onarımı yapıldı. Usulsüz harcamaları dengelemek için gösterilen 18 Ekim 2010 tarihli bir başka faturada ise 1.244 TL'lik masraf görülüyor. Faturada alınan hizmet 'sanayi tipi kurutma makinasının rezistans ve kumanda panosu için bakım ve onarımı' şeklinde geçiyor. Ancak üst düzey askeri yetkili, söz konusu tarihlerde HASHB'ye belirtilen bakım ve onarım hizmetlerini almadığını söyledi.

USULSUZ HARCAMA KADAR FATURA

Usulsüz harcamaları kılıfına uydurmak için kesilen her iki faturanın toplamı 2.435 TL. Miktarın ev eşyalarına yapılan usulsüz harcamalar kadar olması dikkat çekiyor. Faturaların Balanlı'nın şahsi kullanımı için yapılan harcamalardan yaklaşık 1 ay sonra kesilmesi de dikkat çekiyor. 

 YENİ ŞAFAK-KAMİL YAMAN



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    19,921 µs