En Sıcak Konular

Fast food alışkanlığı, çocuklarda şeker hastalığını patlattı

0 0 0000 00:00 tsi
Fast food alışkanlığı, çocuklarda şeker hastalığını patlattı Hızla yaygınlaşan fast food alışkanlığı, diyabet (şeker hastalığı) sorununu da adeta patlattı... Hamburger, cips ve kola ile beslenen günümüzün çocuklarında en sık rastlanan sağlık sorunu obezite ile beraber diyabet oldu!

Araştırmalara göre Türkiye'de her 5 çocuktan biri obez. Bu rakam her geçen gün artıyor. Obezite, daha çok yetişkinlerde görülen diyabeti de çocukluk çağına indirdi. Türk Diyabet Vakfı'nın verilerine göre ülkemizde 18 yaş altında yaklaşık 15 bin Tip1 diyabetli çocuk ve genç bulunuyor. Uzmanlar, fast food tarzı beslenme alışkanlığının bu rakamı sürekli artırdığı uyarısında bulunuyor.

Bu yıl 43. Kremlin Palace'de düzenlenen Ulusal Diyabet Kongresi'nde çocuklarda diyabet konusu ele alınıyor. Yaklaşık bin 800 uzmanın katıldığı kongrede bilim adamları, çocukları diyabetten korumak için okul kantinlerde fast food tarzı yiyeceklere izin verilmemesi çağrısında bulundu.

Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin son 20 yıl içinde çocukları ve gençleri de içine alarak hızla arttığını söyledi. Bunda obezitenin büyük payının olduğunu vurgulayan Yılmaz, kantinlerde satılan fast food tarzı yiyeceklerin çocukları obez yaptığını aktardı. Yılmaz, geçen yıl inceledikleri 100 okul kantininin tamamında hamburger, cola ve sosis satıldığını, buna karşın sadece 8'inde meyve suyu ve salata, 32'sinde de süt bulunduğunu bildirdi. Bu manzaranın çocukları obeziteye ve dolayısıyla da diyabete ittiğini hatırlatan Yılmaz, "İlkokula giden 5 milyon öğrencimizi kendi ellerimizle fast food kültürüne alıştırıyoruz. Eğer okul kantinlerinden bu tür gıdalar kaldırılmazsa obezite ve diyabetle mücadelede başarılı olamayız." dedi. Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Nafiz Bağrıaçık ise Milli Eğitim Bakanlığı'na çocukların okul karnelerine boy, kilo ve kan şekeri  değerlerinin de yazılmasını önerdiklerini kaydetti. Bağrıaçık, "Bu bilgiler karnelere her yıl yenilenerek yazılabilir. Cemiyet olarak her öğrencinin takibini yapmaya hazır olduğumuzu söyledik. Ama bakanlık teklifimizi kabul etmedi." diye konuştu.



Bu haber 345 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,885 µs