En Sıcak Konular

Rusya, Libya'da arabulucu olacak

17 Mayıs 2011 15:52 tsi
Rusya, Libya'da arabulucu olacak
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libya lideri Muammer Kaddafi hükümetinin temsilcilerinin Salı günü Moskova’da olacaklarını ve bölgede yaşanan son durumu ele alacaklarını açıkladı.

Muhalif grubun temsilcilerinin de Çarşamba günü Moskova’ya gelmelerini beklediklerini kaydeden Lavrov, ancak bu ziyaretin ertelendiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Abdül El Katip’le bir araya gelen Lavrov, bölgede yaşanan son gelişmeleri ele aldı. Itar-tass haber ajansının verdiği bilgiye göre, Lavrov görüşmede, “Biz Moskova’da hem Bingazi hem de Trablus’un temsilcileri ile görüşme konusunda anlaşma sağladık. Trablus temsilcisi Salı günü Moskova’da olacak. Muhalefetin temsilcisi de Çarşamba günü Moskova’da olacaktı. Ancak onlar teknik nedenlerle ziyareti ertelemek istediklerini bildirdi” dedi.

Rusya’nın taraflar arasında potansiyel bir barış kurucu rolü olabileceğine değinen Lavrov, muhalefetin temsilcilerinin de kısa sürede Moskova’ya geleceklerini umduklarını ifade etti. “Rusya herkesle diyalog kurmaya hazır” değerlendirmesinde bulunan Lavrov, Libya’da çatışmaların durması ve görüşmelerin başlaması çağrısında bulundu.

“Moskova, Libya’da akan kanın durması ile çok yakinen ilgili” ifadelerini kullananRusyaDışişleri Bakanı, mevcut durumun siyasi diyalog kanalına doğru değişmesi gerektiğini vurguladı. Uzmanlar, Rusya’nın Libya yönetimi ile görüşmesinin BM yaptırım kararı ile çelişmediğini savunuyor. Kaddafi’nin temsilcilerinin veto hakkına sahip olan Rusya’yı BM Güvenlik Konseyi’nin olağanüstü toplantıya çağırması konusunda ikna etmeye çalışacakları iddia ediliyor.

Diğer taraftan, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcılığı insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle Libya lideri Muammer Kaddafi, oğlu Seyfulislam ve istihbarat kurumu başkanı Abdullan El Senussi hakkında da tutuklama emri çıkarılmasını talep etti. Mart ayında BM Güvenlik Konseyi’nde Libya’da hava uçuşlarına kapalı alan oluşturulması kararına çekimser oy kullanan Moskova, NATO’yu sivilleri korumadığı ve isyancılardan yana iç savaşta taraf olduğu gerekçesi ile eleştiriyor.

CİHAN



Bu haber 914 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,270 µs