En Sıcak Konular

CHP'den AK Parti'ye sürpriz destek

17 Mayıs 2011 12:14 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kendisini destekleyen CHP'li adayla ilgili açıklama yaptı...

Seçim çalışmalarını sürdürdüğü Konya'da A Haber'den Ahmet Görmez'in konuğu olan Davutoğlu, gerek iç gerekse dış politikaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

CHP Konya 6. sıra Milletvekili adayı Durmuş Ali Karamut'un, Akören ilçesine bağlı Çatören köyünde düzenlenen şenlikte, övgüler yağdırdığı Dışişleri Bakanı ve AK Parti Konya 1. sıra milletvekili adayı Ahmet Davutoğlu için seçimlerde destek istemesini de değerlendiren Davutoğlu, Karamut'un bu davranışının tebriğe değer olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Siyasetimizin artık kadirşinaslığa da alışması gerektiğini düşünüyorum. Nihayet Konya'nın ya da Türkiye'nin vekil ya da bakanı değil, ancak hizmetkarı olunur" dedi. (AA)

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mavi Marmara olayıyla ilgili olarak Türkiye'nin BM Soruşturma Paneli'nden çekilmesinin söz konusu olmadığını, müzakerelerin sürdüğünü, ancak geçen seneki BM raporuna çelişkili bir tutumun ortaya çıkması durumunda buna tepkilerinin olumlu olmayacağını söyleyerek, "BM'de bu konuda şu anda oluşmuş bir norm var. Birileri bu normu by-pass ederek, olayı Türkiye ile İsrail arasında bir krizmiş ve iki tarafı birbirine yaklaştırmak gerekiyormuş gibi bir üslupla yaklaşırsa bu norm zedelenmiş olur" dedi.


Davutoğlu, Türkiye'nin BM Soruşturma Paneli'nden çekilebileceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyleyerek, bunun BM'nin ilk raporu olmadığını, BM İnsan Hakları Komisyonu'nun geçen sene yayımladığı raporla "İsrail'in uyguladığı ambargonun illegal olduğu, insanları öldürmesinin uluslararası suç niteliği taşıdığı, İsraillilerin yakaladığı insanlara kötü muamele yaptığı, uluslararası hukuku çiğnediği" yönünde görüş bildirdiğini anımsattı. Bakan Davutoğlu, bu raporun sonra da BM Genel Kurulu'na girerek çıktığını belirterek, şunları kaydetti: "BM'de, bu konuda şu anda oluşmuş bir norm var. Birileri bu normu by-pass ederek, olaya Türkiye ile İsrail arasında bir krizmiş ve iki tarafı birbirine yaklaştırmak gerekiyormuş gibi bir üslupla yaklaşırsa bu norm zedelenmiş olur. BM kendisiyle çelişkili duruma düşer. Biz bunu kabul etmeyiz." Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsrail'in raporunu sürekli geciktirerek eylüle kadar ertelediğini hatırlatarak, Komisyon toplantılarının devam ettiğini, müzakerelerin sürdüğünü bildirdi.

"BM Genel sekreteri Ban Ki-mun'a da söyledim, bu doğası gereği Türkiye ile İsrail'i uzlaştırma komisyonu değil, adaletin ortaya çıkması ve tanımlama yapılmasıdır. 9 sivil neden öldürüldü? Uluslararası sularda kim sivilleri öldürme cüreti gösterebilir? Biz bunun tanımlanmasını istiyoruz. Yoksa İsrail ile aramızda bir arabulucuya ihtiyacımız yok." Komisyondan çekilip çekilinmeyeceğinin yeniden sorulması üzerine Davutoğlu, şöyle konuştu: "Hayır, müzakereler sürüyor. Şu anda çalışmaların detayı ile ilgili bilgi veremem, ama ilginçtir bunların bu şekilde tam bu olaylar öncesinde basına sızdırılması da dikkat çekici. Bizim Komisyon'dan çıkacağımız, bu tamamıyla doğruyu yansıtan birşey değil, böyle yansıtılması da ilgi çekicidir. Sanki BM, İsrail tutumuna yakın bir tavır sergiliyor, söz konusu değil. BM, bu tutumu geçen sene ortaya koymuş zaten."

Davutoğlu, BM'nin geçen seneki yapısal raporuna çelişkili bir tutum çıkartılması durumunda ise buna tepkilerinin "olumlu olmayacağını ve gerekli tepkiyi göstereceklerini" kaydetti. (AA) 
 



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,484 µs