En Sıcak Konular

YSK Başkanının 25'lik milletvekili tavrı

0 0 0000 00:00 tsi
YSK Başkanının 25'lik milletvekili tavrı YSK Başkanı Muammer Aydın, seçilme yaşını 25'e düşüren Anayasa değişikliğinin 22 Temmuz'da uygulanıp, uygulanamayacağı konusunda net konuştu. YSK'nın birleşik oy pusulası konuşunda da tereddütleri var. İşte Aydın'ın açıklamaları 

YSK Başkanı Aydın, "Seçimden önceki 1 yıl içinde yapılan değişiklikler ilk seçimde uygulanamıyor. Bu değişiklik de son 1 yıl içinde kaldığından uygulanamaz" dedi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, kurulun, milletvekili seçilme yaşının 25'e düşürülmesine yönelik Anayasa değişikliğinin 22 Temmuz'da uygulanamayacağına karar verdiğini açıkladı.
Milliyet'e 22 Temmuz'da yapılacak erken genel seçimle ilgili değerlendirmelerde bulunan Aydın, "Kurulumuz bu konuda görüşünü oluşturdu, Anayasa'nın 67. maddesine göre, seçimden önceki 1 yıl içinde yapılan değişiklikler ilk seçimde uygulanamıyor. Bu değişiklik de son 1 yıl içinde kaldığından uygulanamaz" dedi.

AKP, 25 yaşın uygulanması için yeni düzenlemeye ihtiyaç olmadığını belirterek, listelerinde bu yaştaki isimlere yer vereceğini açıklamıştı.

Yetişirse yaparız

YSK Başkanı Aydın, cumhurbaşkanının 5 yıllığına halk tarafından seçilmesi maddesini de içeren Anayasa değişikliğinin onaylanması ya da referanduma götürülmesi halinde, iş ve işlemlerin 22 Temmuz'a yetişip yetişemeyeceğini de değerlendireceklerini kaydetti. Aydın, "Süre uygun olursa 22 Temmuz'da yapılır" dedi.
Seçim sisteminin, seçmenlerin sürekli ikamet ettikleri yerlerde oy kullanmaları üzerine kurulduğunu vurgulayan Aydın, şu çağrıyı yaptı:

Bölgenizde oy kullanın

"İllerin çıkaracağı milletvekili sayıları da buna göre belirleniyor. Yazlığa ya da köye giden seçmenlerin, buralarda oy kullanmak için ikamet kayıtlarını değiştirmeleri halinde oy barajları artabilir.

Normalde gidilen kentte 1 milletvekilinin seçilmesi için 90 bin seçmenin oyu gerekecekken, baraj 100 bine çıkabilir. Herkesin sürekli oturduğu yerde oy kullanması esastır."

Pusulanın boyu 1.5 metreyi bulur

Aydın, birleşik oy pusulasına bağımsız adayların da yazılmasına ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde YSK'nın sıkıntı yaşayabileceğini kaydetti. Aydın, "21 partinin gireceği seçimin pusulası zaten yaklaşık 82-82.5 santimetre. Diyelim bir seçim bölgesinde 21 tane de bağımsız aday seçime girdi. Pusulanın boyu yaklaşık 1.5 metreyi buluyor. Sayı artarsa pusula büyür. Yasa emrettiği için basmak zorundayız. Ancak sıkıntılı. Oy vermeyi güçleştirecek bir durum. Belki yazıları küçültme gibi formüller aranabilir" dedi.

Milliyet 



Bu haber 254 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,566 µs