En Sıcak Konular

Bağış'tan Avrupa eleştirisi

16 Mayıs 2011 22:55 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa'da kendi seçimlerinde Türkiye'yi her zaman seçim malzemesi yapmaya çalışan dar vizyonlu siyasiler olduğunu söyledi.

Bakan Bağış, Avrupa Birliği tarafından AB müktesebatı konusunda bilgi sahibi personel ihtiyacını karşılamak üzere finanse edilen Jean Monnet Burs Programı'nın CER Modern'de yapılan 20. yıl dönümü kutlamasında yaptığı konuşmada, 20 yılda 1260 bursiyerin eğitim aldığı programın, AB ile Türkiye arasında en iyi işleyen program olduğunu bildirdi.

Bütün Jean Monnet programı bursiyerlerinin Türkiye'nin AB müzakere heyetinin doğal üyeleri ve büyükelçileri olduğunu belirten Bağış, Jean Monnet'in farklı ülkelerdeki insanlarla diyaloğun önemine vurgu yaptığını, diyaloğun önyargılardan kurtulmak açısından önemli olduğunu ifade etti.

Bakan Bağış, Türkiye'nin bütün engellemelere rağmen AB'ye tam üyelik hedefinde ilerlediğini ve AB'nin saygın bir üyesi olacağını, programa ismini veren Jean Monnet'in hedefindeki Avrupa'nın bütünleşmesi gibi değerlere bugün en iyi Türkiye tarafından hizmet edildiğini kaydetti.

"Türkiye hiç tartışmasız hem Avrupa'dadır hem de Avrupalıdır, Avrupa ailesinin tabii bir üyesidir" diye konuşan Bağış, Avrupa Konseyi, Avrupa Yatırım Bankası, AGİT gibi bütün Avrupa kurumlarında var olan Türkiye'nin, AB'de de yerini alacağını söyledi.

Bağış, Avrupa'daki bazı siyasilerin Türkiye'yi içerdeki seçim kampanyalarına malzeme yaptıkları için Türkiye'nin çıkarlarını gözardı etmeyeceklerini belirtti.

-"İKTİDAR-MUHALEFET EL ELE AB SÜRECİNE HIZ KATACAĞIZ"

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stephan Füle'nin bir demecinde "AB süreci partilerin seçim kampanyalarına kurban edilmemeli" dediğini hatırlatan Bakan Bağış, seçimlerde bu süreci tartışma haline getirmediklerine işaret ederek, "Oysa Avrupa'da kendi seçimlerinde Türkiye'yi her zaman seçim malzemesi yapmaya çalışan dar vizyonlu siyasiler olduğunu da görüyoruz. Onun için çok değerli dostum Sayın Pierini'den rica ediyorum; Sayın komisere o tavsiyeyi biraz da Avrupa'ya yapmasını hatırlatmasını rica ediyorum" dedi.

Türkiye'nin geldiği noktada AB sürecinin de katkılarının büyük olduğunu ifade eden Bağış, artık tabuların yıkıldığını, herşeyin konuşabildiğini kaydetti.

Egemen Bağış, 12 Haziran genel seçimlerinin ardından iktidar muhalefet el ele vererek, Türkiye'nin modernleşmesi, demokratikleşmesi ve özellikle şeffaflaşmasında en önemli itici güç olan AB sürecine hız katacaklarını bildirdi.

-"BU BİLGİ BİRİKİMİ İLERLEME ANLAMINA GELMEKTE"

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini de törende yaptığı konuşmada, burs programının, AB'ye üye ülkelerdeki yüksek lisans programları aracılığıyla AB'ye ilişkin alanlarda Türkiye'deki insan kaynağının geliştirilmesi amacıyla başlatıldığı 1989 yılından bu yana Türkiye'nin en uzun soluklu ve en prestijli burs programı haline geldiğini söyledi.

Geçen 20 yılda yaklaşık 27 milyon avro tutarında fon desteğiyle 1200 devlet memuru, üniversite mezunu ve özel sektör çalışanının AB ve katılım sürecine ilişkin yeni bilgi ve beceriler edinme imkanı bulduğunu kaydeden Pierini, "Bu süre zarfında, program, zeki ve genç insanlara, AB üyesi ülkelerde lisansüstü eğitim yapma imkanı sağlayarak, AB müktesebatına ve genel olarak AB'ye ilişkin alanlarda insan kaynakları gelişimine önemli bir ölçüde öncülük etmiştir. Böylece Türkiye'de Avrupa entegrasyon süreci konusunda son derece donanımlı kimselerden oluşan çekirdek bir AB uzmanları grubu oluşmuştur" diye konuştu.

Jean Monnet Burs Programı aracılığıyla uzmanlık aktarımı yapılan alanlar arasında fikri mülkiyet kanunu, tüketicinin korunması, telekomünikasyon ve gıda güvenliği gibi çeşitli konuların yer aldığına işaret eden Pierini, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AB yasaları ve standartları konusunda bu bilgi birikimi Türkiye ve Türkiye'nin vatandaşları için ilerleme anlamına gelmektedir. Program aynı zamanda, Türkiye ve AB'den, gelecek vaat eden genç profesyoneller arasında kültürel değişim ve networking imkanı sağlamıştır. Bu bursiyerler kamu sektöründe AB ilişkileri konusunda rehberlik etmekte, üniversitelerde AB ile ilgili konularda araştırmalar yapmakta ve dersler vermekte, Türkiye'nin son derece dinamik özel sektöründe anahtar roller oynamaktadırlar.

Araştırmalar göstermektedir ki bursiyerler ülkelerine döndükten sonra bile, AB'deki arkadaşları ve meslektaşları ile ilişkilerini devam ettirmektedirler. Başka bir deyişle Jean Monnet Burs Programı, Türkiye ve AB arasındaki kişisel diyaloğa da katkıda bulunmaktadır. Bu diyalog, Türkiye'deki sivil toplum ve AB üyesi ülkeler arasında karşılıklı bilgi ve anlayış yaratılması için de gereklidir. Bu çerçevede benim en çok ilgimi çeken, kamu kurumları arasında programa en fazla katılımı Adalet Bakanlığının sağlaması oldu."

-"PROGRAMLARA KATILIMI YÜZDE 30 ARTIRACAĞIZ"

Marc Pierini, Jean Monnet Burs Programı'nın, Türkiye'de yalnızca adaylarını seçtiği birçok kurum arasında değil aynı zamanda, bursiyerlerin çalışmalarını devam ettirdiği kurumlarda da hak ettiği gibi saygın bir yer edindiğini, bu durumun bursiyerlerin itibarlı lisansüstü programlara yüksek kabul oranlarında da kendini gösterdiğini söyledi.

Türkiye'de yürütülen AB eğitim programlarının kapsamını genişletmek için Türk Hükümeti ile bir anlaşmaya varmak üzere olduklarını bildiren Pierini, "Erasmus, Leonardo, Comenius ve Marie Curie gibi programlara her yıl 36 bin Türk vatandaşı katılmaktaydı. Şimdi bu oranı yüzde 30 arttıracağız" dedi.

Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin, diğer katılım süreçleri gibi zahmetli bir yolculuk olduğunu kaydeden Pierini, Jean Monnet Burs Programı ve AB'nin diğer eğitim programlarının, Türkiye ile AB arasında ilişkilerin derinleştirilmesine yardımcı olan başlıca araçlardan biri olmaya devam ettiğini belirterek, sertifikalarını alan tüm bursiyerlere teşekkür etti.

Pierini, "Erasmus veya Leonardo gibi Türkiye'nin Jean Monnet Burs Programı'nı tamamlayan bursiyerler AB ile Türkiye arasındaki dinamik ilişkilerin yaşayan kanıtıdır" dedi.

Törende daha sonra programa en çok bursiyer gönderen kurumlardan Adalet Bakanlığı, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Türkiye İş Bankası temsilcilerine plaketleri, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Marc Pierini tarafından verildi.

Program, Türkiye'de uygulanmaya başladığında eğitim alan ilk bursiyerlere de 20. yıl plaketlerinin verildiği törende 2009-2010 akademik yılı bursiyerleri sertifikalarını aldı.



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,534 µs