iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Siyasetin uçkuru bir gevşedi ki...

16 Mayıs 2011 10:32 tsi
Siyasetin uçkuru bir gevşedi ki... New York'ta otel odasında yaşanan kriz, dolaylı yoldan Türkiye'yi etkileyebilir. iyibilgi özel

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn Cumartesi günü kaldığı otelde, odasını düzenlemeye gelen temizlik görevlisine cinsel saldırı suçlamasıyla New York'ta tutuklandı.

Strauss-Kahn'ın tutuklanışı, dünya basınında genel olarak siyasi sonuçları bakımından ele alındı. Strauss-Kahn'ın, Fransa'daki gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde şimdiki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yı yenebilecek tek potansiyel aday olarak görülmesi, IMF Başkanı kimliğinin önüne geçti. Oysa siyasi sonuçlarının yanında, boş bıraktığı IMF koltuğu açısından da değerlendirilmeli bu skandal. Keza hem zamanlama hem de yerine geçici olarak atanan isim bakımından, Strauss-Kahn'ın tutukluluğu iktisadi olarak ilginç sonuçlar doğurabilir.

Öncelikle işin zamanlamasına bakalım. Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği, ekonomik açıdan spekülasyon dolu günler geçirmişti. Ekonomik krizden bir türlü çıkamayan Yunanistan'ın, Alman medyası tarafıdnan AB'den çıkacağı iddia edilmiş, ardından Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ülkesinin Euro Bölgesi’nden çıkmayı düşündüğü iddialarını yalanlayarak, “Yunanistan’ın, işini bitirmesi için rahat bırakılmasını” istediğini belirtmişti. (Konuyla ilgili iyibilgi özel analizi için buraya tıklayın).

Peki Strauss-Kahn'ın yerine kim bakacak? Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı eski üst düzey yöneticisi ve IMF'nin Başkan Yardımcısı John Lipsky vekaleten kurumun yeni başkanı atandı. Lipsky'nin bugüne kadar IMF'de Yunan ekonomisinin iyileştirilmesi konusunda çalıştığı bildirildi.

İşte son skandal öyle bir zamana denk geldi ki, borç batağına gömülmüş komşumuz Yunanistan, ister istemez bu skandalın merkezine oturdu. New York Times'da yayınlanan bir makale, Yunanistan'ın derdini açık bir şekilde özetliyor: "Uluslararası Para Fonu'nun başındaki ismin New York'ta Cumartesi günü tutuklanması, yüksek profilli bir proje açısından çok hassas bir zamana denk geldi: Yunanistan'ın krizden kurtarılması." Strauss-Kahn tutuklanmasaydı, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile Yunanistan'daki krizi konuşacaktı.

Peki şimdi Yunanistan'a kim yardım edecek? Herhalde Yunanistan uzmanı Amerikalı Lipsky...Ancak Lipsky o koltukta geçici olarak oturduğu için alacağı hiçbir karar AB tarafından ciddiye alınmayabilir. Bunun yanında IMF koltuğu bilindiği üzere Avrupalılarındır. Şimdi o koltukta bir Amerikalı'nın oturması, kurumun alacağı kararların meşruluğunu sıkıntıya sokabilir. Özellikle Fransa gibi bu konularda hassas olan bir ülke, Lipsky'nin önüne engel üstüne engel çıkartabilir. Yunanistan için böylesine hassas bir zamanda, IMF koltuğundaki Amerikalı işleri güçleştirebilir.

Hazır Fransa demişken. Sarkozy'nin en önemli rakibinin yarış dışı kaldığını varsayarsak, Türkiye ile bir türlü yıldızı barışmayan Fransa Cumhurbaşkanı'nın 2012 için umudu ister istemez artıyor. Sarkozy, bir dönem daha o koltuğa oturursa, Türkiye ile AB ilişkileri nasıl etkilenir?

Hem Yunanistan hem Fransa açısından bakıldığında, New York'taki kriz, orta vadede, dolaylı olarak Türkiye'yi ilgilendirecektir.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,548 µs