En Sıcak Konular

İsrail 140 bin Filistinli'yi vatandaşlıktan çıkardı!

11 Mayıs 2011 12:58 tsi
İsrail 140 bin Filistinli'yi vatandaşlıktan çıkardı! Haaretz'in ele geçirdiği belgelere göre, 1967-1994 arasında yurtdışına çıkan 140 bin Filistinli'nin hiçbir uyarı olmadan ikamet statüsünün iptal edildiğini ortaya çıkardı

İsrail'in 1967-1994 yılları arasında Batı Şeria'da yaşayan 140 bin Filistinli'nin ikamet statüsünü gizli bir uygulama ile iptal ettiği ortaya çıktı.

İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, gizlice Filistinliler'i vatansız bırakan uygulamayı ortaya koyan belgeler,  Samiriye Adalet Bakanlığı ofisi tarafından Bireysel Savunma Merkezi'nin Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde yaptığı başvurunun ardından açıklandı.

Belgeler, İsrail'in söz konusu uygulamasının,1967 ve 1994 yılları arasında Ürdün üzerinden yurtdışına çıkan Batı Şeria'daki Filistin halkına karşı kullanılmış olduğunu ve Oslo Anlaşması'na kadar devam ettirildiğini gösteriyor.

Bu dönemde yurtdışına çıkmak isteyen Filistinliler kimlik kartlarını Allenby Köprüsü sınır kapısında bırakmaya zorlandı, karşılığında kendilerine geçiş izni veren bir kart verildi. Bu kart üç yıl için geçerliydi ve her seferinde bir yıl uzatılmak kaydıyla üç kez yenilenebiliyordu.

Yurtdışına çıkan Filistinliler, altı ay içinde geri dönmediğinde kimlik belgeleri bölgesel nüfus sayımı amirine gönderiliyor, "zamanında dönmedikleri" belirlenenlerin oturma hakları ellerinden alınıyor ve evlerine dönüşlerine izin verilmiyordu. Üstelik böyle bir uygulamanın varlığından Filistinliler'in haberi yoktu.

UYGULAMA DOĞU KUDÜS'TE SÜRÜYOR

Bireysel Savunma Merkezi, böyle bir prosedür olduğunu bildiklerini, ancak kaç Filistinli'nin bu uygulama yüzünden evlerine dönüş hakkını kaybettikleri hakkında bilgileri olmadığını açıkladı. Ortaya konan belgeler, 140 bin Filistinli'nin bu uygulama yüzünden Filistin topraklarına dönüşünün engellendiğini gösterdi.

İşgal altındaki Batı Şeria topraklarında, 90'lı yılların başlarında İsrail hükümetinin yetkilisi olarak görev yapan Tümgeneral Danny Rothschild ise, Haaretz'e yaptığı açıklamada, bu prosedürden habersiz olduğunu iddia etti.

İsrail İstatistik Merkez Bürosu, Batı Şeria'daki Filistin nüfusunun 1994 yılında bir milyon 50 bin civarında olduğunu, bu prosedür olmasa nüfusun yaklaşık yüzde 14 daha fazla olacağını kaydetti.

Bugün benzer bir prosedürün İsrail kimlik kartlarına sahip Doğu Kudüs'teki Filistinliler'e yönelik olarak kullanılmaya devam ettiğini hatırlatan gazete, yedi yıl yurtdışında kalanların evlerine dönüş hakkını kaybettiğini belirtti.

FİLİSTİNLİ MÜZAKERECİNİN KARDEŞİ DE 'KİMLİKSİZ' KALDI!

Habere göre, kendilerini "evsiz ve kimliksik" bulan Filistinliler arasında, yabancı üniversitelerde okuyan öğrenciler, işadamları ve Körfez ülkelerine çalışmak için giden işçiler bulunuyor. Yıllar boyunca 'gizlice sürüldükleri' topraklarda aile kuranlarla beraber, bu Filistinliler'in ve çocuklarının sayısının  yüz binlerce olduğu tahmin ediliyor.

İsrail'in bu gizli uygulamasıyla Filistin'e dönemeyenler arasında en dikkat çekici isim ise, Filistin Yönetimi'nin baş müzakerecisi Saab Erekat'ın kardeşi.. ABD'de çalışmak için giden Erakat'ın kardeşi geri dönüşüne izin verilmediği için halen Kaliforniya'da yaşıyor.

İsrail'de hapsedilmiş Batı Şerialı Filistinliler'in durumunu araştırırken "tesadüfen" ulaştıkları bilgiyle şok olan Bireysel Savunma Merkezi, "Batı Şeria'da yaşayan onbinlerce insanın ikamet haklarının iptal edilmesi, vatanlarından toplu sürgün edilmeleri anlamına gelir, ve bu gayri meşru bir demografik politika, uluslararası hukukun vahim bir ihlalilin devam ettiğini gösterir" açıklaması yaptı.

Merkez, Gazze'de yaşayan ve sayısı bilinmeyen çok sayıda Filistinli'nin de  benzer bir şekilde ikamet hakları kaybettiğine dikkat çekti.

Dünya Bülteni



Bu haber 911 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,151 µs