En Sıcak Konular

Ban Ki-moon, Kıbrıs için üçlü zirveyi erteledi

11 Mayıs 2011 12:09 tsi
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'la yapacağı yeni üçlü görüşmenin tarihinde değişiklik yaptığını; Haziran'da yapılması beklenen görüşmenin Temmuz ayına ertelendiği bildirild

Politis; "Üçlü Görüşme Temmuz'a... BM Gündem İçin Türk Seçimlerinin Sonrasını İstiyor" başlığıyla yansıttığı haberinde, BM'den diplomatik kaynaklara dayanarak Ban'ın bu kararının özellikle; 12 Haziran'da Türkiye'de yapılacak genel seçimlerin "neden olduğu komplikasyonlardan ve Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerdeki tavrını değiştirmesi olasılığını çok fazla azaltmasından kaynaklandığını" savundu.

Haberde, BM'nin bu çerçevede; üçlü görüşme gündemine mülkiyet konusunun da dahil edilmesinin mümkün olup olmadığının ortaya çıkması için Türkiye'deki seçimler ile üçlü görüşme arasına bir ay gibi önemli bir zaman aralığı koymayı tercih ettiği savunuldu.

Gazete, üçlü görüşmenin yapılması tarihine getirilecek ertelemeye resmi gerekçe olarak BM Genel Sekreterinin, KKTC Cumhurbaşkanı'nın ve Rum Yönetimi Başkanı'nın yüklü programlarının gösterileceğini ancak BM'nin; seçim kampanyası döneminden kurtulacak olan Ankara'nın Kıbrıs sorununda vereceği mesajlara oldukça "yatırım yapıyor" göründüğünü yazdı.

Bu arada BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Dimitris Hristofyas'la dünkü görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, üçlü görüşme tarihindeki bu değişikliğe; Ban'ın iki liderle Haziran sonu, Temmuz başı ya New York'ta ya Cenevre'de görüşmek istediğini söyleyerek değindi.

Türkiye'de bulunan Ban'ın müzakereler konusunda somut bir yol haritası ve takvim dayattığına ilişkin haberler dün gerek BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, gerek hükümet tarafından yalanlandı.

Downer; "Kendisiyle yakın zamanda konuştum, Genel Sekreter müzakere prosedürünün Aralık ayında sona ereceğini ne kamuoyu önünde ne de baş başa görüşmelerinde söyledi." dedi. BM'nin sadece prosedürün bir dinamiği olmasını ve en kısa zamanda ilerlemesini istediğini belirten Downer, "BM somut bir takvim belirlemedi, Genel Sekreter de son 24 saat içerisinde görüşünü değiştirmedi." ifadesini kullandı.

Downer, uluslararası konferans konusunda ise; böyle bir ihtimale her iki tarafın da katıldığını ancak uluslararası görüşmenin nasıl yapılacağı ve kimlerin katılacağı konusundaki yaklaşımlarının farklı olduğunu söyledi.

Alexander Downer, üçlü görüşme gündeminin henüz belirlenmediğini kaydederek, "Zaman yaklaştığında bu konu üzerinde yoğunlaşacağız, şimdiden o zamana kadar ne olacağına bakacağız ancak gerçekten faydalı, prosedürü hızlandıracak bir görüşme olmasını istiyoruz." dedi. Downer, daha sonra başka üçlü görüşmeler yapılması ihtimalini de açık bıraktı.



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,244 µs