En Sıcak Konular

Obama'dan savaş emri: Önünüze çıkanı vurun

11 Mayıs 2011 10:28 tsi
Obama'dan savaş emri: Önünüze çıkanı vurun ABD Başkanı Obama'nın, Ladin operasyonuna engel olmaları durumunda, komandolara, Pakistan güvenlik güçlerine ateş açmaları emri verdiği ortaya çıktı.

ABD'nin Pakistan'da El Kaide lideri Usame bin Ladin'i öldürmesinin ardından iki ülke arasında patlak veren kriz, operasyonun yeni ortaya çıkan ayrıntılarıyla daha da derinleşti. ABD basını, Obama'nın, Ladin'i öldürecek timin, Pakistanlı yerel güçlerin muhtemel müdahalesiyle başedecek kadar geniş tutulmasını istediğini yazdı.

Obama yönetimi ve Pentagon yetkilileri, bu amaçla Ladin'in evine baskın düzenleyen komandoları korumak amacıyla iki helikopterle takviye kuvvetlerin de bölgeye gönderildiğini belirtti.

New York Times'a konuşan bir yetkili, "Yönetimden bazıları, operasyon sırasında iletişimi Pakistan makamlarından gizli tutabileceğimizi düşündü. Ancak İslamabad ile sıkıntılı ilişkilerimizi dikkate alan Başkan, hiçbir şeyi şansa bırakmayarak takviye güç gönderilmesini istedi" diye konuştu. Ladin'i defnedecek bir ekibin de operasyon sırasında hazır bekletildiğini yazan gazete, Ladin'in canlı ele geçirilmesi ihtimali düşünülerek, avukatlar, sorgu uzmanları ve tercümanlardan oluşan bir ekibin de hazırlandığını yazdı.

SALDIRI BUSH DÖNEMİNDE PLANLANDI

ABD'nin, El Kaide lideri Ladin'in saklandığı yerin tespit edilmesi halinde Pakistan'da tek taraflı operasyon düzenlemek için 10 yıl önce Pakistan eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile bir anlaşma yaptığı ortaya çıktı.

Anlaşmanın en dikkat çekici yanı, Pakistan'ın tek taraflı bir müdahaleye göstermelik olarak itiraz edeceği üzerinde uzlaşmaya varılmış olması. Ancak Guardian'ın ortaya attığı iddia Müşerref tarafından yalanladı. Müşerref'in sözcüsü Favad Çaundri, eski Pakistan Devlet Başkanı'nın, eski ABD Başkanı George W. Bush ile Ladin'in yakalanması veya öldürülmesi konusunda böyle bir anlaşma yaptığına ilişkin basında çıkan haberlerin asılsız olduğunu ileri sürerken, Müşerref'in daima ABD'nin Pakistan'da baskın düzenleme yönündeki taleplerini geri çevirdiğini sözlerine ekledi.

ABD'nin Pakistan makamlarının bilgisi haricinde bu ülkede düzenlediği operasyon, Pakistan hükümetini zor durumda bırakmıştı. Öte yandan CIA, iki senatörün, Usame Bin Ladin'in öldürüldükten sonraki fotoğraflarını görmesine izin verdi. Senota CIA'ya iki isim verecek.



Bu haber 1,219 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,541 µs